kártérítés utazás külföldi utazás légitársaság

Utazók ezrei perelhetnek vissza összesen több millió fontot a légitársaságoktól és üdülési cégektől Nagy-Britanniában, miután tévesen megtagadták tőlük az Európába való utazás jogát.

kártérítés utazás külföldi utazás légitársaság

Amióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, az Independent már többször is figyelmeztette a kormányt arra, hogy félreértelmezi a Brexit utáni útlevél érvényességi szabályokat. A „harmadik országbeli állampolgárokra” az Európai Unió két szabálya érvényes. Ezek pedig a következők:

“Szükséged lesz egy olyan útlevélre, amely legalább három hónapig még érvényes lesz azon időpont után, amikor el akarod hagyni az EU -s országot, ahová látogatsz, és amelyet az előző 10 évben adtak ki.”

A két feltétel független egymástól. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül utazhatsz Európába 2022. január 1 -jén, egy 2012. január 2 -án kiállított útlevéllel, amelynek lejárati ideje 2022. július 1 -je, és ott is maradhatsz egészen 2022. március 31 -ig. A brit kormány azonban mást állít, és meglehetősen sok utazási iroda követte annak online útmutatóját.

Azok az utazási irodák és légitársaságok, amelyek követték az uniós jogszabályok téves kormányzati értelmezését, és megtagadták az utazást számtalan utas számára, akiknek az iratai amúgy érvényesek voltak, most kártérítési perek sokaságával szembesülnek.

Nagy -Britannia legnagyobb ilyen cége, a Tui most változtatta meg üzletpolitikáját, hogy megfeleljen az európai jogszabályoknak – de már csak azután, hogy tévedésből megtagadta az utazás jogát egy csomó utasnak.

Vanessa Pritchard-Wilkes egyike azon sok nyaralni vágyónak, akik ezen tévedés miatt kerültek igen kellemetlen helyzetbe idén nyáron. Múlt pénteken a birminghami repülőtéren a Tui személyzete nem engedte fel őket a Tenerifére tartó járatra, annak ellenére, hogy útlevele megfelelt az EU érvényességi szabályainak.

Ő és férje, Chris több mint 1600 fontot költöttek a szóban forgó nyaralásra. A házaspár gond nélkül becsekkolt a birminghami repülőtéren, de a kapunál a beszállás előtt azt mondták nekik, hogy nem utazhat, mert az útlevele nem felel meg a Spanyolországba való utazáshoz. Mint most kiderült a hölgy útlevele teljesen rendben volt.

Azt mesélte, hogy a személyzet azt mondta neki, hogy ha engedélyezték volna a repülést, akkor a Tuit megbírságolták volna, és őket pedig a repülőtéren tartották volna, majd a következő járatra felültették és hazaküldték volna. Ezután 177 fontot költött egy új útlevél beszerzésére – ami jogilag egyébként, mint kiderült nem volt szükséges -, és végül négy nap késéssel érkeztek meg a Kanári -szigetekre.

Sok olyan Nagy-Britanniában élő személy van, akiknek az útlevele több, mint 10 évig érvényes. A brit kormány értelmezése szerint viszont a több mint kilenc évvel, kilenc hónappal korábban kiadott brit útleveleket nem lehetne használni az EU -ba történő utazáshoz. De az Európai Bizottság megerősítette a The Independentnek, hogy a kormány értelmezése téves. Az útlevélnek egyszerűen csak a két feltételnek egymástól függetlenül kell megfelelnie.

Például valaki, akinek 2011. október 2 -án kiállított útlevele van, ami 2022. április 2 -ig érvényes, az 2021. október 1 -jéig bármikor kiutazhat az EU -ba. Ezt követően ott Legfeljebb 90 napig maradhat, 2021. december 30 -ig.

Azok az utasok, akiket jogtalanul nem engedtek külföldre utazni, kártérítést kérhetnek a légitársaságoktól és az üdülőtársaságoktól. A követelések valószínűleg több millió fontra rúgnak majd összesen, pont akkor, amikor az utazási irodák pénzügyileg már így is komoly nyomás alatt állnak.

Egy érvényes dokumentumokkal rendelkező olyan utas, akit nem engednek felszállni egy európai járatra, 220 vagy 350 font készpénzre jogosult, a távolságtól függően, plusz a teljes viteldíj visszatérítése. De mivel sok esetben teljes családok egész nyaralása úszott el emiatt a tévedés miatt, számtalan kártérítés lesz, melynek összege több ezer font is lehet.

Még azután is, hogy az Independent bizonyítékokat szerzett Brüsszelből arra, hogy a kormány értelmezése téves, a belügyminisztérium nem volt hajlandó kijavítani a hibát…      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után