Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz: mit változtatna? 1

Azóta, hogy 2022. Februárjában Oroszország támadást intézett Ukrajna ellen, egészen megváltozott az Európai Unió, az európai közösség élete. Példátlan összefogás indult Ukrajna támogatására és nagyon gyorsan el is jutottunk ahhoz a ponthoz, amikor felmerült a kelet-európai ország Európai Uniós csatlakozása is. A következőkben ezt a kérdést járjuk körül bővebben.

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz: mit változtatna? 3

Ukrajna csatlakozás az Európai Unióhoz – a folyamat

A magyar online kaszinók általában kínálnak különféle sportfogadási és speciális fogadási eseményeket, amelyek között időnként politikai jellegű témákra is lehet tippelni. Ukrajna EU-s csatlakozása még nincs a lehetőségek között, de a jelenlegi helyzet szerint eléggé valószínű, hogy a következő évtizedben ez a sokat szenvedett ország is csatlakozhat a nagy európai közösséghez.

Mi az EU, és hogyan épül fel?

Az EU egy gazdasági és politikai közösség, amelyhez jelenleg 27 európai ország tartozik. A termékek, szolgáltatások és pénz is szabadon mozog a tagállamok között, az EU polgárai pedig szabadon dolgozhatnak és élhetnek bárhol a tagországokban. Egyetlen európai pénznemet, az eurót is használják az EU-ban, bár jelenleg csak 19 tagállamban, több mint 340 millió ember. A tagok rengeteg vonatkozásban ugyanazokat a szabályokat, standardeket követik, így például az élelmiszerbiztonság vagy éppen a dolgozói jogok tekintetében.

 Ráadásul ahogy azt Magyarországon is jól tudjuk, az EU a legszegényebb régiói számára felzárkóztatási támogatásokat is nyújt igen nagy összegben. Ennek a támogatási rendszernek pedig kifejezetten fontos szerepe van, főleg ha a jelenleg is zajló ukrajnai háború problémákat idéz elő, mint mondjuk egy válság az IT-szektorban vagy éppen a bankszektorban.

Hogyan csatlakoznak az országok az EU-hoz?

Először is, az Európai Bizottság vizsgálja meg azt, hogy az adott ország teljesíti-e a szükséges követelményeket. Ebbe beletartozik például a demokratikus kormányzás kérdésköre, az emberi jogok tisztelete és a szabadpiacon alapuló gazdaság. Az összes jelenlegi EU tagállamnak meg kell egyeznie arról, hogy egy új ország esetleg tag lehet-e a jövőben. Ha ebben sikerrel járnak, akkor az új tagjelöltnek el kell fogadnia az EU összes törvényét és szabályozását. Ez a folyamat több évbe is telhet. Végül pedig az adott ország aláír egy szerződést, amelyet aztán az összes többi EU-s tagállam is jóváhagy hivatalosan.

Milyen előnyei vannak az EU-tagjelölti státusznak?

Az EU tagjelölti státusz kevés konkrét előnyt biztosít az adott ország számára, de egyértelmű jelzést küld arról, hogy bizonyos követelményeket már teljesített és jó úton halad afelé, hogy egyszer tag legyen. Így például ez egyértelmű elismerése annak Ukrajna esetén, hogy egy független országról van szó, nem az orosz érdekszféra valamelyik bábjáról.

Tagjelöltként továbbá Ukrajna részt vehet már bizonyos programokban és folytathatja a tárgyalásokat, dolgozhat azon, hogy még jobban megfeleljen azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítése után végül az EU tagállamok jóváhagyhatják majd csatlakozásukat.

Miért fontos most, hogy Ukrajna csatlakozzon az EU-hoz?

Alig öt nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán elnök benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Természetesen a tagságnak komoly gazdasági előnyei is lennének, és a gazdasági világválság 2008-as bekövetkezése óta tudjuk, hogy egy közösség tagjának lenni ilyenkor kifejezetten jó dolog. Amiért viszont még jobb lenne a csatlakozás Ukrajna számára az az, hogy a háború közepén elismerést kapnának arról, hogy igen, Európa befogadta őket és hajlandó közössége tagjaként támogatni az agresszorral szemben.

Hogyan segítette az EU-tagság a közelmúltban csatlakozókat?

Nézzünk csak rá Romániára és Bulgáriára. A két ország 15 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta Románia nemzeti jövedelme háromszorosára nőtt, Bulgária esetén pedig megduplázódott ez a jövedelem. Az EU mindkét országnak eurómilliárdokat adott eddig is fejlesztésekre, így például új utak és kikötők építésére. 2014 és 2020 között Bulgária 11,2 milliárd eurót, Románia 35 milliárd eurót kapott. Azzal azért tisztában kell lennünk, hogy ennek a pénznek egy jelentős része tovatűnt különböző korrupciós csatornákon.

Bulgária jelenleg az EU legszegényebbjének számít bérekben, egészségügy és oktatás területén is, viszont Románia a második legszegényebb pozíciójából már 4 helyett előre tudott mozdulni. A szabad mozgás lehetősége 1,5 millió bolgár és 4 millió román számára jelentett ugródeszkát, hogy elhagyja hazáját és külföldön dolgozzon tovább. Ez persze bizonyos szempontból probléma is, de egyben nagy segítség ezen emberek számára.

Konklúzió

Felmerülhet a kérdés sokakban, hogy Ukrajnára szükség van-e az Európai Unióban. Ha a friss hírek Ukrajna szavakra keresünk, látni fogjuk, hogy a háború borzalmai közepette is az ország állampolgárai örülnek a mögöttük felsorakozó Európának és sokkal európaibbnak érzik magukat, mint valaha. Mindenhol EU-s zászlókat láthatunk és sok millió ukránt fogadtak be olyan országok, amelyekhez egyébként Ukrajnának papíron kevesebb köteléke lenne, mint Oroszországhoz.

Az EU tagság Ukrajna számára egyértelmű előnyökkel járna, viszont az Európai közösség is nagyon sokat kapna keleti szomszédjától. Az, hogy mikor és hogyan valósulhat meg sok ukrán álma, nem tudni, de az biztos, hogy ebben a jelenlegi háborúban sok múlik Európa és Ukrajna kapcsolatán.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után