Újra növekedésnek indult a brit gazdaság, rekordsebességgel emelkedtek a bérek 1

A hivatalos adatok szerint a brit gazdaság újra növekedésnek indult áprilisban az előző havi visszaesést követően. A fogyasztók emelkedő költekezése miatt a GPD 0,2 százalékkal nőtt a márciusi 0,3 százalékos zsugorodást követően.

 Újra növekedésnek indult a brit gazdaság, rekordsebességgel emelkedtek a bérek 3

A gazdaság pozitív irányba történő elmozdulása többek közt a megnövekedett vásárlásoknak és a vendéglátóipar fellendülésének köszönhető, és ez a legutóbbi adat összhangban van a közgazdászok havi előrejelzéseivel. Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója a következőket mondta:

„A GDP visszapattant a mélypontról a gyenge március után. A bárok és kocsmák áprilisban viszonylag erősen teljesítettek, miközben az autóeladások is fellendültek, és az oktatás is részben magához tért az előző havi sztrájkok után. Ezeket részben ellensúlyozta az egészségügy helyzetében történt visszaesés, amelyet a fiatal orvosok sztrájkjai is nagyban befolyásoltak, valamint a számítógépgyártás és a gyakran ingadozó gyógyszeripar visszaesései sem tettek jót a gazdasági helyzet alakulásának. Az építőiparban dolgozóknak és az ingatlanügynököknek szintén rossz hónapja volt.”

A Bank of England eközben készen áll egy újabb kamatemelésre, hogy megbirkózzon a makacsul magas inflációval, amely jelenleg 8,7 százalékon áll. Az elemzők szerint a Bank of England 5,75 százalékra emelheti az alapkamatot a monetáris politikai bizottság (MPC) jövő heti ülésén, ami további fájdalmat okozna a jelzáloghitel-tulajdonosoknak és a bérlőknek.

Mindeközben a bérek rekordsebességgel emelkedtek Nagy-Britanniában. Az adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Királyságban a bérek a vártnál gyorsabban emelkedtek, ami egyre nagyobb nyomást gyakorol a BoE-re, hogy reagáljon. A számok azt mutatják, hogy a bérek az elmúlt két év leggyorsabb ütemében nőttek, a bónuszok nélküli heti átlagkereset növekedési üteme 6,7 százalékról 7,2 százalékra emelkedett az áprilisig tartó három hónapban az előző évi adatokhoz viszonyítva.

Andrew Bailey a Bank of England vezére kedden így értékelte a helyzetet: „Attól tartok, a ma reggeli számok azt mutatják, nagyon feszes a munkaerőpiacunk jelen helyzetben. A miniszterek elismerték, hogy az emelkedő kamatlábak aggodalomra adnak okot, de hozzátették, hogy az infláció az „első számú ellenség”, és elengedhetetlen, hogy megbirkózzunk vele.”

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja a szerdai gazdasági adatokra reagálva kijelentette: „Országunk hatalmas potenciálja ellenére a mai egy újabb nap a konzervatív kormány lehangoló, alacsony növekedési rekordjai között. A tények továbbra is azt mutatják, hogy a családok egyre rosszabbul élnek, egyre magasabbak a hiteltörlesztők, és le vagyunk maradva a globális színtéren.”

Jeremy Hunt pénzügyminiszter a következőket mondta: „Növekszik a gazdaság, az IMF (Nemzetközi Valutaalap) szerint 2025-től gyorsabban fogunk növekedni, mint Németország, Franciaország és Olaszország. A nagy növekedéshez azonban alacsony inflációra van szükség, ezért rendíthetetlenül ragaszkodnunk kell ahhoz a tervünkhöz, hogy idén felére csökkentsük az inflációt a családok pénztárcájának védelme érdekében.” Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után