koronavírus Boris johnson

Boris Johnson miniszterelnöknek újra el kell különülnie magát 14 napra, immár másodjára, miután korábban képviselőkkel találkozott, majd az NHS Test and Trace alkalmazás értesítette őt arról, hogy az egyik személy közülük pozitív Covid-19 tesztet produkált.

koronavírus Boris johnson

Mr. Johnson most két hétig ismét karanténban lesz, de továbbra is meg akarja tartani a tervezett beszédeit, és vezetni az országot a koronavírus járvány elleni küzdelemben. Az egyik kiszivárgott Wattsapp üzenetben a képviselőknek Johnson azt mondta: “Nem számít, hogy jól érzem magam – jobban, mint valaha -, vagy hogy a testem tele van antitestekkel, mivel már átestem rajta korábban. A szabály az szabály, és azért vannak ezek az intézkedések, hogy megállítsák a betegség terjedését.”

A miniszterelnök egy kisebb csoporttal találkozott csütörtök reggel a Downing Streeten egy reggeli értekezlet keretein belül, ahol többek közt Lee Anderson, Ashfield képviselője is jelen volt. Még fotó is készült róluk, amelyen látszik, hogy egymástól kevesebb mint két méterre állnak, és nem viselnek maszkot. Anderson úrnál ezt követően a koronavírus tünetei kezdtek mutatkozni, és mára pozitív teszt eredményt kapott cisztás fibrózisban szenvedő feleségével, Sineaddal együtt.

Az incidens kapcsán a következőket írta a Facebookon: “Pénteken elvesztettem az ízlésemet, ugyanakkor a feleségemnek pedig nagyon fájt a feje. Nem köhögtem, nem volt lázam, és jól éreztem magam. Mindkettőnkön csináltak tesztet szombaton, és az eredmény vasárnap reggel jött meg. Mindkettőnk eredménye pozitív lett. Teljesen jól érzem ugyanakkor magam, csak a feleségem miatt aggódok, aki a veszélyeztetettek csoportjába tartozik. De mégegyszer megismétlem, hogy mindketten jól érezzük magunkat.”

Újra karanténban Boris Johnson brit miniszterelnök 2

A miniszterelnök szóvivője elmondta: “Az NHS Test and Trace a mai napon értesítette a miniszterelnököt arról, hogy köteles önállóan elszigetelődni mivel olyan emberrel volt közvetlen kapcsolatban, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett. A miniszterelnök betartja a szabályokat és karanténba vonul. A Downing Streetről ugyanakkor továbbra is folytatja a munkáját, beleértve a kormány vezetését a koronavírus megfékezésében. Mr. Johnson egyelőre jól van, és nincsenek COVID-19-re utaló tünetei.”

Áprilisban a miniszterelnököt koronavírussal egyszer már kórházba szállították, és később az is kiderült, hogy az orvosok már a legrosszabbra is fel voltak készülve, amikor intenzív osztályra került a londoni St Thomas kórházban. Akkor Dominic Raabra maradt a kormány nagy részének irányítása, Boris Johnson azonban hivatalosan soha nem mondott le az irányításról, még a kórházban töltött időszak alatt sem.

Májusban Mr. Johnson az egyik újságnak elmondta: „Kemény pillanatok voltak, nem tagadom. Kidolgozott stratégia volt egy „Sztálin halála” típusú forgatókönyv kezelésére is. Nem voltam kifejezetten ragyogó formában… Az orvosoknak mindenféle intézkedéseik voltak arra az eshetőségre, ha nagyon rosszul alakulnak a dolgok. Adtak egy arcmaszkot, és sok sok liter oxigént kaptam…”

Johnson úr azt mondta a lapnak, hogy „a hülye értékeim meg egyre csak romlottak”, és folyton azt kérdezgette magától: „Hogyan fogok én kimászni ebből?”  Azt mondta: „Nehéz volt elhinni, hogy alig néhány nap alatt ennyit romlott az egészségi állapotom. Emlékszem, csalódott voltam. Nem tudtam megérteni, miért nem leszek már jobban.”

Elmondása szerint kezdetben „tagadta”, hogy mennyire súlyos volt az állapota, és szerinte az orvosoknak igazuk volt abban, hogy „rákényszerítették”, hogy menjen a Szent Tamás kórházba, ahol három éjszakát töltött az intenzív osztályon. Miután elhagyta a kórházat, azt mondta: “az NHS mentette meg az életemet, ez nem kérdés.”

Az ellenzék persze a helyzetet kihasználva azonnal kritizálni kezdte a miniszterelnököt a maszk viselésének elmulasztása miatt. „Nem értem. Azt hittem, hogy Angliában lockdown van. Hogy gondolta a miniszterelnök, hogy nem tartotta be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat egy másik képviselővel? Lemaradtam valamiről?” – írta az egyik munkáspárti képviselő a fotó láttán.     Forrás

Megosztás