Nyomát sem találták a koronavírusnak se a metrókon, se a vonatokon Londonban 1

A főváros legnagyobb vasút üzemeltetője ma elárulta, hogy a vonatállományának ellenőrzése során egyáltalán nem találtak semmi bizonyítékot a koronavírus jelenlétére.

Nyomát sem találták a koronavírusnak se a metrókon, se a vonatokon Londonban 2

Az angliai tömegközlekedést használók ismételt megnyugtatására a Govia Thameslink Railway (GTR) közölte, hogy úgy nézki, hogy a tartós vírusellenes fertőtlenítőszer három hétig legalább távol tudja tartani a koronavírustól a felületeket. A bejelentés azután történt, hogy nemsokkal korábban a Transport for London által megrendelt hasonló tesztek kétszer sem találtak bizonyítékot a Covid-19 jelenlétére a metrók és az autóbuszok gombjain és kapaszkodóin.

A GTR szerint a Southern, a Thameslink és a Great Northern járatain végzett véletlenszerű vizsgálatok azt mutatták, hogy a vírusirtó tisztító 23 napig hatékonyan távol tartotta a felületektől a mikroorganizmusokat. A teszteket független szervezetek végezték, a GTech Strategies gyűjtötte be a mintákat, amelyeket aztán az Eurofins tudományos laboratórium elemzett ki.

Mintákat vettek többek közt a kapaszkodókról, az asztalokról, WC kilincsekről, és az ajtónyitó gombokról is. A laboratóriumi mikrobiológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Covid-19 nem volt jelen egyetlen tesztelt felületen sem.

Steve White, a GTR üzemeltetési igazgatója elmondta: „Átfogó tesztelési rendszert hajtunk végre vonatainkon, hogy ügyfeleink nyugodt szívvel utazhassanak.” A cég a világjárvány kezdete után azonnal bevezette a tesztelést, és további 100 takarítót vett fel, akik az állomásokon, a vonatokon és a személyzeti területeken egyaránt dolgoznak.

A tudósok a Staphylococcus Aureus (amely tüdőgyulladást, ételmérgezést és bőrfertőzéseket okozhat) és az E Coli (amelyek ételmérgezést okozhatnak) kórokozók jelenlétére is végeztek tesztet. Mindkettő nagyon gyakori, az emberek kezén. Ezeket is csak elhanyagolható arányban találtak – még a WC kilincseken is.

A hónap elején a londoni Imperial College által a TfL megbízásából végzett legutóbbi havi ellenőrzések során szintén nem sikerült kimutatni a koronavírust sem a levegőben sem az utasok által gyakran megérintett tárgyakon, felületeken. Ugyanakkor a közlekedési vezetők szerint habár a hálózat „tisztább és biztonságosabb, mint valaha”, azt azért hozzátették, hogy nem zárható ki annak veszélye, hogy utastársaiktól kapják el az emberek a vírust.

A GTR és a TfL a “vírusirtó tisztítószerrel” magyarázzák azt, hogy a koronavírusnak nyoma sincs a londoni tömegközlekedési eszközökön. Habár maga a tény egyfelől örömteli, hogy nem találták nyomát sem, bizonyára nem egy ember gondolkozik el ilyenkor azon, hogy mivan, ha soha nem is volt ott… persze bizonyíték erre sincs, így marad a találgatás. A maszkot azért ne hagyja otthon senki, ha egy mód van rá…     Forrás

Megosztás