Újabb népszavazást jelentettek be, ami kettévághatja Nagy-Britanniát 1

A skót kormány újabb népszavazást ír ki az ország Egyesült Királyságból való kiválásáról – jelentette be a skót vezető, aki a brit kormányt hibáztatta, amiért abszolút nem hajlandóak kompromisszumra a Brexit kapcsán.

may-sturgeon

Nicola Sturgeon ezt ma jelentette be, miközben a képviselők már készülnek rá, hogy Theresa May-nek adják a jogot az 50. cikkely életbe léptetésére. Azt mondta, hogy a brit kormány „kisujját sem mozdította azért, hogy bármiféle megegyezés vagy kompromisszum létrejöjjön” a skótokkal. May erre válaszul kijelentette, hogy Sturgeon „játszmázik”, és hogy az SNP-nek „csőlátása” van.

„Ha Skóciát ignorálhatják az olyan fontos kérdésekben, mint az Unió, és az Egységes Piac, akkor egyértelmű, hogy a véleményünk semmilyen kérdésben nem számít sokat nekik” – jelentette ki Sturgeon. A miniszter szerint a szavazás 2018 ősze és 2019 tavasza között lesz majd – mielőtt „túl késő lenne”, de amikor már kicsit „világosabban látják a Brexit feltételeit és következményeit”.

Azt is hozzátette, a brit kormányhoz fognak fordulni, hogy engedélyeztessék a népszavazást, ugyanakkor elvárják, hogy tiszteletben tartsák majd a skót parlament akaratát. Törvényileg azonban Theresa May meggátolhatja a népszavazást. „Az már nem opció, hogy ne legyen semmilyen változás. De megadjuk a skót embereknek a választási lehetőséget arról, hogy milyen változást akarnak” – fűzte még hozzá. „Úgy gondolom, Skócia a függetlenség mellett tenné le most a voksát, de ez teljes mértékben az ő döntésük lesz, amit mi tiszteletben fogunk tartani.” Az SNP egyébként tavaly nyerte meg a parlamenti választásokat, egy olyan programmal, amiben egyértelműen beharangozta az esetleges második népszavazás lehetőségét, amennyiben az országot „akarata ellenére ki akarnák rángatni az Unióból.” A Brexit népszavazáson pedig a skótok 62%-a akart az EU része maradni.

Reagálva Sturgeon bejelentésére, Theresa May közölte: „Az SNP csőlátása, amelyet ma megmutatott, roppant sajnálatos. Skóciát csak bizonytalanságba és megosztottságba vezeti. A skót nép most nem akar újabb népszavazást. Ahelyett, hogy politikai játékokat űznének az ország jövőjével, a skót kormánynak arra kellene fókuszálnia, hogy a népének egy jó kormányzást, és jó közszolgáltatásokat biztosítsanak. A politika nem játék.”

Az első népszavazás még 2014 szeptemberében tartották, amikor a maradni akarók 55-45 százalék arányban kerekedtek felül. A munkáspárti vezető, Jeremy Corbyn azt nyilatkozta, az ő pártja biztosan nem állna az újabb referendum útjába. A kormányszóvivő azonban kijelentette: „Ahogyan azt a miniszterelnök is mondta, olyan partnerséget szeretnénk kötni az EU-val, ami az az egész Egyesült Királyságnak jó.

Az angol kormány fog tárgyalni, de ettől függetlenül figyelembe vesszük minden nemzet érdekét. Kevesebb, mint két éve Skócia úgy döntött, marad az Egyesült Királyság része, és akkor a kormány azt mondta, ez ’az ebben  az életben már vissza nem térő’ lehetőség volt. Az eredmény azt mutatja, hogy a skótok az ország részei akarnak maradni, és egy újabb népszavazás csak megosztaná a közvéleményt, és bizonytalanságot okozna egy olyan időszakban, amikor éppen össze kellene tartani.”  A Brexitet érintő kérdésekről itt és itt olvasgathatsz még.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után