Újabb hatalmas emelés jön: több, mint 700 fonttal fog nőni az állami nyugdíj Nagy-Britanniában 1

Az állami nyugdíj a tervek szerint jövő tavasszal újabb 700 fonttal emelkedik, mivel a konzervatív kormány hármas zára (triple lock) azt jelenti, hogy zsinórban a második évben kell igen méretes fizetésemelést kiosztaniuk.

Újabb hatalmas emelés jön: több, mint 700 fonttal fog nőni az állami nyugdíj Nagy-Britanniában 3

A hármas zár minden áprilisban az előző szeptemberi értékek alapján növeli az állami nyugdíjat, méghozzá az infláció, a bérnövekedés legmagasabb szintje vagy egy fix 2.5%-os érték közül a legmagasabb értékkel azonos mértékben. Idén 10,1 százalékkal ugrott meg az állami nyugdíj a brutálisan magas inflációnak köszönhetően, ami az eddigi legnagyobb emelkedés.

Az új állami nyugdíj idén lépte át először a 10 ezer fontos határt

Újabb hatalmas emelés jön: több, mint 700 fonttal fog nőni az állami nyugdíj Nagy-Britanniában 4

A nyugdíjasok jövő tavasszal újabb komoly fizetésemelésre számíthatnak tehát, mivel a Bank of England előrejelzései szerint az infláció továbbra is magas és nagyjából 7 százalékos marad az idei harmadik negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a teljes új állami nyugdíj további 742 fonttal emelkedhet jövő áprilisban, összesen 11 342 fontra. Az állami nyugdíjkorhatárt 2016 előtt elérőknek folyósított állami alapnyugdíj is több mint 500 fonttal 8691 fontra emelkedhet. A Canada Life nyugdíjszolgáltató becslése szerint egy ilyen mértékű emelés további 6 milliárd fontjába kerülne az államnak.

Az adófizetőknek hozzá kell járulnia a nyugdíjas közalkalmazottak második nagy fizetésemeléséhez is, akiknek – ellentétben a legtöbb magánszektorban dolgozóval – minden évben ugyanezt az inflációhoz kötött béremelést garantálják.

Eközben hivatalos becslések szerint a dolgozók bére jövőre várhatóan mindössze 1,9 százalékkal nő majd. Az előrejelzések szerint az infláció olyan 3,25 százalék lesz, ami kevesebb, mint a fele az állami nyugdíj várható növekedésének.

Mindeközben Mel Stride, a munka- és nyugdíjügyi miniszter a héten azt mondta, hogy nem garantálja, hogy a kormány megtartja a hármas zárral kapcsolatos ígéretét. Andrew Tully, a Canada Life munkatársa szerint az állami nyugdíj újabb nagy emelkedésére van kilátás, miközben a dolgozók reálbére pedig tovább csökken, és ez akár meg is pecsételheti a hármas zár sorsát.

Az állami nyugdíj a kormány egyik legdrágább politikája, amely a támogatásokra fordított összes pénz csaknem felét teszi ki, 110 milliárd fonttal. A hivatalos előrejelzések szerint ez még az évtized vége előtt várhatóan eléri a 150 milliárd fontot.

Conor Holohan, a TaxPayers’ Alliance nevű agytröszt munkatársa azt mondta, hogy a hármas zár a „megfizethetőségi válság” felé tart, köszönhetően az inflációnak és a népesség elöregedésének. Szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a kormánynak választania kell a hármas zár megőrzése vagy az állami nyugdíjkorhatár emelése között, hogy megakadályozza, hogy a kiadások teljesen elszálljanak.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után