Hogyan és mennyi nyugdíj jár majd, ha Nagy-Britanniában dolgoztál 1

Akár Nagy-Britanniában maradunk, akár hazaköltözünk, előbb, vagy utóbb aktuálissá válik a kérdés, hogy hogyan fogjuk megkapni a nyugdíjat, az Angliában ledolgozott évek után, ezért megpróbáltuk röviden összefoglalni nektek az angliai nyugdíjrendszert, ill. azokat a lehetőségeket, szabályokat, amelyek ránk, itt dolgozó magyarokra is vonatkoznak.

Hogyan és mennyi nyugdíj jár majd, ha Nagy-Britanniában dolgoztál 3

Mi az az angol állami nyugdíj?

Amennyiben valaki 2016 április 6 után érte el a nyugdíj korhatárt, egy „újfajta” nyugdíjrendszer van érvényben a számára, de erről a kormány oldalán találhattok több információt. A lényeg az, hogy legalább 35 évnyi társadalombiztosítási hozzájárulás kell (Angliába befizetve) ahhoz, hogy valaki a teljes összegre jogosult legyen (igaz, már 10 év után jár bizonyos összeg.

Ha 10 évnél kevesebb TB-t fizettünk a szigetországban, akkor is be lehet számíttatni a kontinensen fizetett járulékunkat, hogy elérjük az előírt éveket. Ez akkor lesz érvényes legvalószínűbb esetben, ha az Európai Gazdasági térségben, az Unióban, Svájcban vagy más olyan országban dolgoztunk előtte, aminek van ilyen fajta megállapodása az Egyesült Királysággal.

Mikor vagyok rá jogosult?

Csak akkor, ha fizettél angol állami biztosítási hozzájárulást (NIC). Ha ezek alapján jogosult vagy a nyugdíjra, akkor is csak azután, hogy elérted a nyugdíj korhatárt. Ha nem tudod, ez mikor lesz pontosan, használhatod a kormány oldalán található kalkulátort a kiszámolásához.

Akkor is jogosult vagyok az angol nyugdíjamra, ha Anglián kívül vonultam nyugdíjba?

Igen – ha jár neked az angol állami nyugdíjhozzájárulás, akkor ezt akkor is folyósítani fogják, ha más országban élsz. Ha pont a nyugdíjkorhatár átlépésekor is más országban tartózkodsz, lehet hogy inkább az adott ország nyugdíj hivatalában érdemes jelentkezned a neked járó angol nyugdíjad folyósításáért. Ez igazából azon múlik majd, hogy abban az országban is dolgoztál-e, amelyikben elérted a nyugdíj korhatárt.

Ha nem csak az Egyesült Királyságban fizettél társadalombiztosítási hozzájárulást, hanem más országokban is, az még segíthet is angol nyugdíjhoz folyamodni, vagy jobb ajánlatot elérni. A szabályok annak függvényében változnak, hogy az adott ország az EGT, az EU tagja-e, vagy esetleg különálló megállapodása van Angliával a TB kapcsán.

Ha a Gazdasági Térség más országaiban fizettél TB-t, akkor az angol hivatal az alapján számítja ki, hogy mennyi nyugdíjra vagy náluk jogosult, hogy az ottani szabályrendszer szerint mennyit fizettél be. De nem csak a TB-t nézik, hanem bármely hozzájárulást, amelyet más EGT országokban fizettél be, így még magasabb nyugdíjra lehetsz jogosult.

Amennyiben olyan országban fizettél TB hozzájárulást, amely nem a Gazdasági Térség része, ellenőrizheted, hogy van-e valamiféle megállapodása az Egyesült Királysággal a hozzájárulásokra vonatkozóan, és érhetsz-e így el kedvezményesebb nyugdíj megállapodást.

Ha az adott országgal nincs ilyen megállapodása az országnak, keresd meg az International Pension Centert további információért.

Hogyan folyamodok az angol nyugdíjamért?

Ha jogosult vagy nyugdíjra az Egyesült Királyságban, akkor sem kapod meg automatikusan, amikor eléred a nyugdíj korhatárt – folyamodnod kell érte. Elvileg kapsz majd egy levelet négy hónappal azelőtt, hogy elérnéd ezt a kort, amiben leírják, hogy mi a teendőd. Ha azonban a születésnapod előtt 3 hónapig még mindig nem jött neked ilyen levél, az alábbiakat teheted:

Anglia, Skócia és Wales területéről hívd az itt szereplő számok valamelyikét. Az Észak-Írországban használatos számokat itt találod.

Ha az UK-n kívül, de az EGT-n belül tartózkodsz éppen, akkor kétféle lehetőség van. Ha dolgoztál abban az országban, ahol jelenleg élsz, akkor az ottani nyugdíjhivatalban érdeklődj, ők tudnak majd segíteni felvéve a kapcsolatot az angol hivatallal. Ha pedig nem dolgoztál az adott országban, akkor az International Pension Centerhez folyamodj a nyugdíjadért – kivéve, ha ezelőtt dolgoztál egy más EGT országban. Ebben az esetben ott folyamodj a nyugdíjadért, ahol legutoljára dolgoztál.

Ha pedig az UK-n és az EGT-n kívül tartózkodsz, vedd fel a kapcsolatot a már említett International Pension Centerrel.

Kell adóznom a nyugdíjam után?

A nyugdíj adóköteles juttatás az Egyesült Királyságban. Hogy a te nyugdíjadból vonnak-e le adót (és mennyit), az attól függ, hogy aktív dolgozó éveidben mennyi volt a jövedelmed, valamint attól, hogy angol állampolgár vagy-e.

Ha adózási szempontból nem számítasz angol állampolgárnak, és az ország, ahol élsz, kötött dupla adózási megállapodást az Egyesült Királysággal, akkor lehet hogy a nyugdíjad nem lesz adóköteles. Azonban lehet, hogy az adott ország megadóztatja majd az angol nyugdíjadat.

Nyugdíj más országoktól

Minden országnak megvannak a saját nyugdíjszabályozásai. Ha ezek után akarsz érdeklődni, akkor az adott ország hivatalát kell felkeresned. Emellett amikor Angliában folyamodsz nyugdíjért, akkor fel kell tüntetned azt az időszakot, amikor más országokban fizettél TB hozzájárulást.

Ahogyan az Egyesült Királyság figyelembe veszi a más országokban végzett munkát, úgy az adott ország is figyelembe veheti az angol munkát. Azt sem árt tudni, hogy ha Angliában tartózkodsz, amíg más országtól kapsz nyugdíjat, lehet, hogy az adóköteles lesz. Sőt lehet hogy a másik országban is megadóztatják, így dupla adózási helyzetbe is kerülhetsz. Erről a szituációról itt találsz több információt.

És hogy mennyi is az annyi?

A teljes, új fajta állami nyugdíj hetente £203.85, de a valódi, pontos összeg attól függ, hogy az évek alatt mennyi TB hozzájárulást fizettél. Ez az összeg abban az esetben lehet magasabb, ha egy bizonyos összegnél több hozzáadott nyugdíjat halmoztál fel, vagy ha később igényelted a nyugdíjadat, mint a hivatalos nyugdíjkorhatár.

Akkor is jár az állami nyugdíj, ha máshonnan is kapsz juttatást, például a magánnyugdíj-pénztártól, vagy a munkahelyedtől. Ezen felül lehet, hogy kell némi adót is fizetned utána. A nyugdíjat négyhetente utalják, és attól függ, hogy melyik napon, hogy mi a National Insurance számod utolsó két számjegye:

00 – 19:Hétfő
20 – 39:Kedd
40 – 59:Szerda
60 – 79:Csütörtök
80 – 99:Péntek

 

Mások a szabályok azonban, ha külföldön élsz. Amikor elérted a nyugdíj korhatárt, az utána követő 5 héten belül meg kellene kapnod az első nyugdíjadat.

 

nyugdij fizetes

PÉLDA

Tehát tegyük fel hogy Charlotte évekig fizetett TB hozzájárulást hazájában, Franciaországban. Ezután az Egyesült Királyságba költözött, dolgozni kezdett és fizette a helyi TB-t egészen a nyugdíjba vonulásáig. Összességében a munkával töltött évei alatt a TB hozzájárulása 30%-át fizette be Franciaországban és 70%-át Angliában. Amikor nyugdíjas lett, Angliában maradt és itt folyamodott a nyugdíjáért a Pension Service-en keresztül. Ez a hivatal továbbadta Charlotte kérelmét és adatait a francia nyugdíjügyi hivatalba, akik tájékoztatták őket, hogy Charlotte mennyit fizetett be náluk. Az angol hivatal ezután az A-módszer szerint számolta ki Charlotte nyugdíját.

A PS úgy kalkulálta, hogy Charlotte heti 75 font nyugdíjra jogosult csak az angliai dolgozói évei alapján. Ezután egy összehasonlító módszert alkalmaztak a további juttatás kiszámolására, amelyben összeadták, hogy Charlotte összesen mennyit fizetett be a Gazdasági Térség államaiban, és kiszámolták, hogy ez mennyi adót jelentene, ha ezt mind az angol séma alapján fizette volna be.

Ez alapján a hivatal arra jutott, hogy ha az Angliában és a Franciaországban befizetett TB járulékot csak Angliában fizette volna be, akkor összesen heti 120 font nyugdíj járna neki. Ennek fizetik ki a 70%-át, tehát az heti 84 fontot jelent Charlotte számára az angol kormánytól. Ezen felül a francia kormány is elvégezte ezen számításokat, hogy kiderüljön, onnan mennyi nyugdíj jár Charlotte számára. Így összességében két országból kap majd nyugdíjat, ami biztosítja, hogy ne károsuljon amiatt, mert több országban dolgozott, és hogy semmiféle befizetett hozzájárulása se vesszen kárba.

Mi van akkor, ha betegség vagy más okok miatt nem tudunk dolgozni?

Ha betegség, fogyatékosság, beteg családtag ápolása — vagy mert mondjuk kirúgtak —, vagy egyéb probléma miatt nem tudunk dolgozni, de tudjuk igazolni, hogy segélyből vagy valamilyen más támogatásból élünk (Jobseeker’s allowance, Carer’s allowance, Child Benefit, családi pótlék), akkor kaphatunk társadalombiztosítás kreditet, amely alapján ezek az évek beleszámíthatnak a nyugdíjunkba.

Mit tegyünk akkor, ha attól tartunk, hogy nem lesz meg a teljes angliai állami nyugdíjhoz szükséges munkával eltöltött évünk?

Ne essünk kétségbe, hiszen lehetőségünk van arra, hogy önként fizessük a társadalombiztosítási járulékunkat. Ha például kis jövedelemmel rendelkező vállalkozók vagyunk, vagy mondjuk, szeretnénk emelni a nyugdíjunk havi összegét, dönthetünk úgy, hogy önként hozzájárulunk a társadalombiztosítási járulékunkhoz.

Ha abban a cipőben vagyunk, hogy már nagyon közel állunk a nyugdíj korhatárhoz, és attól tartunk, hogy nem lesznek meg az éveink, csak annyit kell tennünk, hogy önkéntesen befizetjük a hiányzó évek társadalombiztosítási összegét. Viszont, ebben az esetben, vegyük figyelembe azt a tényt, hogy csak 6 évet fizethetünk be visszamenőleg.

Ha máskor is akartok értesülni hasznos, érdekes, aktuális cikkeinkről, kedveljétek oldalunkat itt lent, és csatlakozzatok az összes angliai magyar számára létrehozott, közös, nagy facebook csoportunkhoz, ami már 35,000 tagot számlál. Szép napot!    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után