Újabb halálos kimenetelű szövődmény köthető a koronavírus elleni oltáshoz 1

Egy másik potenciálisan halálos kimenetelű szövődmény is kapcsolódik az AstraZeneca vakcinához – jelentette be nemrégiben az EU orvosi szabályozó szerve.

Újabb halálos kimenetelű szövődmény köthető a koronavírus elleni oltáshoz 3

Az Európai Gyógyszerészeti Hatóság (EMA) legfrissebb jelentése szerint öt olyan embernél is, akiknek beadták a fent említett oltást Európában, úgynevezett „kapilláris szivárgás szindróma” alakult ki. Ez a ritka kondíció azt eredményezi, hogy a vérplazma a hajszálerekből az izmokba és egyéb környező szövetekbe szivárog, ami hirtelen vérnyomáscsökkenést okozhat. Ha pedig nem kezelik, ez szervi elégtelenségeket okozhat, vagy egyes szervek teljes leállásához is vezethet.

Az AstraZeneca oltást mostanra az Egyesült Királyságban a 30 évnél idősebbekre korlátozták és emellett több más országban is beszüntették a használatát, miután kiderült hogy van kapcsolat a súlyos vérrögökképződéses halálesetek és a vakcina közt, amely csak ritkán ugyan de agyvérzést is eredményezhet.

Mostanra, a legfrissebb adatok szerint, már 19 ember vesztette életét az említett súlyos vérrögképződések miatt csak az Egyesült Királyság területén, nem sokkal azt követően, hogy beadták nekik az Astra Zeneca vakcinát. A világ több másik országában is a fiatalabb emberekre korlátozták az oltás használatát, beleértve például Ausztráliát és Németországot is.

Az EMA nem olyan rég közölte, hogy vizsgálja a Johnson & Johnson oltás (amely ugyanazt a technológiát használja mint az AstraZeneca) beadása után előforduló vérrögökről szóló jelentéseket is. Eddig összesen négy súlyos véralvadással vagy alacsony vérlemezke számmal kapcsolatos eset fordult elő olyan embereknél, akik a J&J vakcinát kapták meg. Az említett esetek közül három az Egyesült Államokban történt – közölte az EMA pénteken. Egy ember sajnos közülük is életét vesztette.

Egy észak-karolinai oltási hely abbahagyta a J & J vakcina alkalmazását, miután 18 embernél voltak mellékhatásai, egy másik Coloradoi oltási központ elmondása szerint náluk 11 ember szenvedett olyan mellékhatásoktól, mint „émelygés és szédülés”. A J&J vakcinát szintén csak a fiataloknak adják be az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság összesen 30 millió adag J & J vakcinát rendelt el, és jelenleg a szabályozó szerv vizsgálja hogy az említett esetek és az oltás közt milyen szoros összefüggés lehet. Szombaton az egyik, a kormány munkáját segítő tudós azt nyilatkozta, hogy a J & J vakcinával kapcsolatos esetleges vérrögképződéses esetek „rendkívül ritka események”.

Peter Openshaw professzor, a Covid-19 klinikai információs hálózat tagja a BBC Radio 4 Today című műsorának elmondta: „Még mindig nem tudjuk, hogy az említett esetek közvetlenül kapcsolhatók-e az oltáshoz, vagy hogy közvetlenül az okozta volna őket, viszont úgy tűnik, hogy elég valószínű. Nem lenne meglepő megállapítani, hogy a J&J vakcina is okoz vérrögöket, mert olyan technológián alapul, amely nem áll olyan messze az AstraZeneca oltásban alkalmazott technológiától.”

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e, hogy ez alááshatja a koronavírus oltások iránti bizalmat, Openhaw professzor azt mondta: „Ezek rendkívül ritka események, és nincs olyan gyógyszer, amely teljesen mentes lenne a mellékhatásoktól.”      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után