Újabb fordulat a brit választások előtt, miközben rohamosan csökken a kormány előnye 1

Theresa May tőle igencsak szokatlan módon 180 fokos fordulatot vett egy programígérete kapcsán, és részben kihátrált a tervezett „elmezavaros adója” mögül –ahogy a közvélemény nevezte -, ami 4 napja még a kiáltványuk egyik központi eleme volt.

Újabb fordulat a brit választások előtt, miközben rohamosan csökken a kormány előnye 3

A láthatóan ingerült miniszterelnök bejelentette, hogy a konzervatív párt újragondolja, hogy bevezessék az adót, ami növelné a gondozási költségeket – miután az ötlet heves tiltakozást váltott ki, mivel ez az adó még több családot kényszerítene arra, hogy eladják az idős rokonok ingatlanjait azért, hogy fedezni tudják a gondozásuk költségeit.

Ez a váratlan lépés pár nappal a csütörtöki programismertetés után jött, amikor még azt mondta, nem érzik kötelességüknek, hogy megvédjék az idős embereket a katasztrofálisan magas eltartási áraktól. Az adót azonban gyorsan „elmebajosnak” kiáltották ki az emberek, mivel arra kényszerítené az elszenvedőit, hogy eladják a házukat annak érdekében, hogy fizethessék a számlákat – még a nyugdíjas halála után is, ha azelőtt az ápolás miatt igénybe vették az általános ellátást, amelynek az ára végül 72 000 font is lehet. Az adó azokat az időseket érintené, akiknek van saját ingatlanjuk, miközben a kórházban kezelt, például rákos betegek teljesen ingyen kapnák az ellátást.

A miniszterelnök a tervezett adó átalakítását a walesi kiáltvány ismertetésekor jelentette be, azonban több fontos pontban nem válaszolt a kérdés kapcsán, ami jelzi, hogy mennyire pánikszerű és átgondolatlan volt a pálfordulás a kitört felháborodás után. Sokan kritizálják a miniszterelnök kampányát, ahol „kaotikus programmal” indul, valamint azért is, mert sokak szerint az ilyenekkel aláássa a saját állítását arról, hogy milyen erőskezű vezetője lesz Britanniának. May eközben nem volt hajlandó beismerni, hogy az adó visszavonása akkora jelentőségű lenne, és azt mondogatta a közönségnek, hogy „semmi sem változott”.

Ahhoz is ragaszkodott, hogy ő most „tisztázza a szociális rendszer és a családi támogatás körüli kérdéseket”. Egyáltalán nem volt azonban világos, hogy ez az újragondolás csökkentené-e a nyugdíjasok fizetési kötelezettségeit, vagy valamilyen más módon kell majd megtéríteniük a dolgokat. A liberális demokrata vezető, Tim Farron szerint azonban ez a „program körüli mostani összeomlás nem fog változtatni semmin, és a szívtelen, elmebajos adó igenis a helyén fog maradni”.

Hozzátette: „Ez egy kegyetlen és számító kísérlet arra, hogy elaltassák az emberek gyanakvását – May továbbra is el akarja venni az öregek otthonát.” Andrew Qwyenne, a munkáspárt tagja szerint a miniszterelnök gyenge és instabil, és kijelentette: „May képtelen 4 napnál tovább kitartani a programja mellett. És azáltal, hogy nem tudott meghatározni egy pontos összeget a szociális ellátási költségek kapcsán, csak emberek millióit taszította bizonytalanságba. Nem lehet megbízni a konzervatív pártban – ha így kezelik a saját kiáltványukat, hogy fognak helytállni a Brexit tárgyalások során?”

A konzervatívok nyakán amúgy is szorul a hurok azóta, hogy a két vezető párt kihirdette kampányprogramját, ugyanis a felmérések szerint feleződött az előnyük a munkáspárt előtt. Az utóbbiak 5%-os növekedéssel 34%-on állnak, a konzervatívok viszont 5%-ot zuhantak, 43%-ra. A múlt hét óta négy felmérés is 33 és 35% közé állapította meg a munkáspárt támogatottságát, ami az eddigi legmagasabb. A liberális demokraták továbbra is 8% körül mozognak, az Ukip pedig 4%-nál ragadt le. Amellett pedig, hogy a munkáspárt 15 ponttal van már csak a konzervatívok mögött, Jeremy Corbyn megítélése is javult valamennyivel.

Az első telefonos felmérés szerint azonban Theresa May és a pártja még mindig nagy eséllyel nyerni fogják a június 8-ai választásokat. A fogadóirodák is őket tartják toronymagasan esélyesebbnek, 1.06-os szorzó van May pártjára, míg egy jóval magasabb, tehát rizikósabb 16.5 a munkáspártra. „Bár mind a többségi parlament, mint a választások megnyerése kapcsán a konzervatívokat látják az emberek esélyesebbnek, azért Jeremy Corbyn is javítgat a megítélésen” – mondta a Betfair szóvivője. „Rengeteg kritika éri a konzervatív programot, és a felmérések eredményei ezt tükrözik is, így nem meglepő, ha a hétvégén ennyi ember fogadott a munkáspártra – azonban még így is óriási összegek érkeznek a konzervatív győzelemre, valaki 65 ezer fonttal fogadott rájuk a hétvégén.”   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után