Újabb fejlemények az EU állampolgárok számára bevezetésre kerülő "utazási engedély" kapcsán, ami ahhoz fog kelleni, hogy beléphessenek Nagy-Britanniába 1

Nem olyan régen az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy új elektronikus utazási engedélyt (ETA) vezet be a vízummal nem rendelkező külföldiek számára. Az új rendszerre azért lesz szükség, hogy pontosabb bevándorlással kapcsolatos információkat biztosítson a kormány számára.

Újabb fejlemények az EU állampolgárok számára bevezetésre kerülő "utazási engedély" kapcsán, ami ahhoz fog kelleni, hogy beléphessenek Nagy-Britanniába 3

Az eddig napvilágot látott hírek szerint az ETA rendszer várhatóan 2024 végére lép majd teljesen életbe. Bár az ETA rendszer bevezetésének pontos dátuma még nem ismert, az elkövetkező években minden a szigetországba utazónak (a brit és ír állampolgárok kivételével) engedélyre lesz szüksége, hogy beléphessen az Egyesült Királyságba, illetve átutazhasson az Egyesült Királyságon.

A brit kormány kiemelte a hasonlóságokat az Egyesült Királyság ETA és más országokban, például az Egyesült Államokban működő ESTA rendszerei között. Nagy-Britannia tehát átalakítja a határellenőrzési rendszerét, és ennek részeként vezetik be fokozatosan a jövő évtől az utazási engedélyek (Electronic Travel Authorisation) követelményét.

Az Egyesült Királyságban a tervek szerint 2023 elejétől kezdődik meg az elektronikus utazási engedély (ETA) bevezetése korlátozott próbaidőszak formájában, a teljes körű üzembe helyezése pedig 2023 őszére várható.

Az EU pedig ezzel párhuzamosan 2023 novemberétől bevezeti az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS). Fontos, hogy sem az ETA, sem az ETIAS nem vízum. Ez egy utazási engedély, amelynek célja az Egyesült Királyságba vagy az EU-ba vízummentesen beutazó személyek biztonsági ellenőrzésének megerősítése.

Az ETA-ra minden vízummentes állampolgárnak szüksége lesz, aki az Egyesült Királyságba látogat. A vízummentes állampolgárok olyan országok állampolgárait jelentik, amelyekből érkezve nincs szükség vízumra az Egyesült Királyság meglátogatásához, és az útlevelükkel beléphetnek – például az EU országainak állampolgárai, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland stb.

A kérelmet az Egyesült Királyságba való utazás előtt kell majd benyújtani. Az űrlap online elérhető lesz, és néhány alapvető személyes kérdést és utazási információt tartalmaz. Kevesebb mint tíz percet vesz igénybe, és a leadását követően 48-72 órán belül megszületik a döntés. Az ára valószínűleg 10-20 font közötti összeg lesz.

A rendszer komoly változást fog jelenteni sok olyan Európából és máshonnan gyakran beutazó személy számára, akiknek jelenleg nincs szükségük előzetes jóváhagyásra. A jelentkezés online vagy alkalmazáson keresztül történik majd meg. A biometrikus útlevéllel rendelkezők beszkennelik a jelentkezést a telefonjukkal, és előfordulhat, hogy „dinamikus szelfit” is kell készíteniük, amely mozgást is magában foglal. Ezt követően egy sor kérdésre is válaszolniuk kell majd.

Bár nem erősítették még meg hivatalosan, az ETA várhatóan összhangban lesz az ESTA-val és az ETIAS-szal, és minden sikeres kérelem 2-3 évre szóló utazási engedélyt nyújt majd. Ez azt jelenti, hogy nem kell ETA-t kérnie az Egyesült Királyságba irányuló minden utazás alkalmával, ami sokaknak valószínűleg nagy megkönnyebbülés.

A rendszer használata alól mentesülnek majd a brit és ír útlevéllel rendelkezők, és az Egyesült Királyságban letelepedett státusszal rendelkező személyek.

A rendszer tehát a várakozások szerint 2023 végére lesz teljesen aktiválva és ezt követően 2024-től pedig majd újabb változások lépnek életbe, és az utasok „érintés nélkül“, vagyis az elektronikus útlevélkapu használata illetve a határőrrel történő kommunikáció nélkül léphetik majd át az országhatárt. Az utazóknak ehhez egy fényképet kell feltölteniük magukról a Belügyminisztérium felületére, a minisztérium pedig előzetesen átvizsgálja majd azokat.

A kormány korábban azt közölte, hogy évi 30 millió ETA-kérelem kezelésével számol.

A hírek szerint az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy végül minden utazótól megkövetelje a biometrikus adatok benyújtását az utazás előtt, és dolgozik egy olyan rendszeren, amely segítségével ezt okostelefonon küldenék be.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után