Újabb fejlemények az EU állampolgárok számára is bevezetésre kerülő "vízummentes utazási engedély" kapcsán, amivel utazhatunk Nagy-Britanniába 1

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy egy új elektronikus utazási engedélyt (ETA) vezet be a vízummal nem rendelkező külföldiek számára. Az új rendszerre azért lesz szükség, hogy pontosabb bevándorlással kapcsolatos információkat biztosítson a kormány számára.

Újabb fejlemények az EU állampolgárok számára is bevezetésre kerülő "vízummentes utazási engedély" kapcsán, amivel utazhatunk Nagy-Britanniába 3

Az Egyesült Királyság Elektronikus Utazási Engedély (ETA) rendszere már nyitva van a jelentkezések benyújtására – de jelenleg csak a katari származású látogatók számára. A kormány úgy foglalta össze, mint „új követelményt azoknak az embereknek, akiknek nincs szükségük vízumra, hogy az Egyesült Királyságba jöjjenek”. Még azoknak is szükségük lesz rá, akik a Heathrow-n legalább két órát tartózkodnak a nemzetközi járatok esetében a csatlakozásra várva.

Katar polgárainak november 15-től van szükségük erre. 2024. február 22-től pedig Bahreinből, Jordániából, Kuvaitból, Ománból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből érkező útlevéllel rendelkezőknek is rendelkezniük kell majd vele, amikor megérkeznek az Egyesült Királyságba.

„2024 végére az ETA a világ minden tájáról érkezőknek kötelezővé válik de csak azon látogatók számára, akiknek nincs szükségük vízumra a rövid távú tartózkodáshoz” – mondta a kormány egyik szóvivője.

Robert Jenrick bevándorlási miniszter azt mondta: „Az ETA fokozza határbiztonságunkat azáltal, hogy bővíti ismereteinket az Egyesült Királyságba utazni szándékozókkal kapcsolatban, és megakadályozza a fenyegetést jelentő személyek bejutását. Ez javítja a jogos látogatók utazását is. Az ETA ára a világon az egyik legjobb lesz a hasonló nemzetközi rendszerekhez viszonyítva. Ez a kis többletköltség a látogatók számára lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük az Egyesült Királyság határának biztonságát, és megőrizzük közösségeink biztonságát.”

Az Egyesült Királyságba érkező legtöbb látogatónak nem kell a brit vízumkérelmezés bonyolult és költséges procedúráján keresztül mennie; egyszerűen jönnek az útlevelükkel és beutazási engedélyt kérnek. Az új online engedély, az Electronic Travel Authorisation azonban 2024 végére kötelező lesz az Egyesült Királyságba érkező összes „vízummal nem rendelkező” tengerentúli látogató számára – az írek kivételével.

A költsége £10. Az engedély két éven belül bárhány utazásra felhasználható, legkésőbb az útlevél lejártáig érvényes, attól függően, hogy melyik következik be hamarabb. Az utazó útleveléhez lesz hozzákapcsolva.

A brit kormány kiemelte a hasonlóságokat az Egyesült Királyság ETA és más országokban, például az Egyesült Államokban működő ESTA rendszerei között. Nagy-Britannia tehát átalakítja a határellenőrzési rendszerét, és ennek részeként vezetik be fokozatosan a jövő évtől az utazási engedélyek (Electronic Travel Authorisation) követelményét.

Az EU pedig ezzel párhuzamosan 2023 novemberétől bevezeti az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS). Fontos, hogy sem az ETA, sem az ETIAS nem vízum. Ez egy utazási engedély, amelynek célja az Egyesült Királyságba vagy az EU-ba vízummentesen beutazó személyek biztonsági ellenőrzésének megerősítése.

Hogyan szerezhetik meg az utazók az ETA-t?

Online az Egyesült Királyság kormányának weboldalán vagy az alkalmazáson keresztül (keresse az Egyesült Királyság várható érkezési idejét az Apple App Store-ban vagy a Google Playen. Készíteni kell egy fényképet, és válaszolni kell egy pár kérdésre. Minden ügyben „általában” három napon belül várható döntés.

Az utazók többsége esetében a légitársaságoknak és a komptársaságoknak ellenőrizniük kell az ETA állapotát, mielőtt az utas az Egyesült Királyságba indulna. Érkezéskor a UK Border Force ellenőrzi az ETA-t, és további kérdéseket tesz fel, mielőtt eldönti, hogy beengedi-e az illetőt az országba. A kormány honlapján az áll: „Az ETA nem garantálja a belépést az Egyesült Királyságba.”

Nincs szüksége ETA-ra, ha rendelkezik:
  • vízummal
  • engedéllyel az Egyesült Királyságban élni, dolgozni vagy tanulni
  • brit vagy ír útlevéllel
Szerezhetsz ETA-t vízum helyett, ha:
  • legfeljebb 6 hónapra jössz az Egyesült Királyságba turizmus, család- és barátlátogatás, üzleti vagy rövid távú tanulás céljából
  • legfeljebb 3 hónapra jössz az Egyesült Királyságba Creative Worker vízumengedmény alapján
  • átutazás az Egyesült Királyságon keresztül – beleértve, ha nem mész át az Egyesült Királyság határellenőrzésén

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után