Újabb Covid oltás jön az 50 év fölöttieknek Nagy-Britanniában 1

Idén ősszel minden 50 év feletti embernek felajánlják a Covid-19 elleni újabb emlékeztető oltást és az influenza elleni oltást is  – jelentette be nemrégiben a brit kormány.

Újabb Covid oltás jön az 50 év fölöttieknek Nagy-Britanniában 3

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége szerint körülbelül 26 millió brit lesz jogosult az oltásra, a 75 év felettiek és a legsebezhetőbbek várhatóan már szeptembertől elkezdhetik felvenni az „adagjukat”.

Az Oltási és Immunizációs Bizottság (JCVI) által körvonalazott útmutatás szerint minden frontvonalbeli egészségügyi és szociális dolgozónak is megkezdik majd beadni az újabb emlékeztető oltást, csakúgy, mint a klinikailag veszélyeztetettnek ítélt 5-49 év közöttieknek, beleértve a terhes nőket is, és a legyengült immunrendszerű emberekkel egy háztartásban élőket.

A 75 év felettiek számára ez lesz az ötödik Covid oltás, miután ők már kaptak egy tavaszi emlékeztető oltást is. Az 50 év felettiek számára pedig ez lesz a negyedik adag. Adam Finn professzor, a JCVI tagja szerint a közeljövőben pedig várhatóan az Omicron-alvariánsokra speciálisan átformált Covid-19 vakcinákat is engedélyezik és kiadják majd.

Az Independent értesülései szerint a JCVI vitát folytatott arról, hogy az új oltóanyagokat, amint megérkeznek, vissza kell-e tartani, amíg a kormány nem szerez elegendő adagot, hogy fel tudja ajánlani azokat az összes jogosult csoportnak, ahelyett, hogy különböző csoportokat különböző változat-specifikus szúrással oltással oltanak be.

Az év elején közzétett javaslatában a JCVI azon az állásponton volt, hogy minden 65 év feletti korosztály kapjon őszi emlékeztető oltást. De tekintettel a rendkívül fertőző BA.4 és BA.5 Omicron alváltozatok által jelentett veszélyre, valamint a Covid kapcsán általánosan fennálló bizonytalanságra, a bizottság közölte, hogy felülvizsgálta korábbi útmutatásait, és az új emlékeztető oltás alsó korhatárát 50 évre csökkentették.

Anthony Harnden professzor, a JCVI elnökhelyettese a következőket mondta: „A Covid-19 boosterek rendkívül hatékonyak az immunitás növelésében, és azzal, hogy idén ősszel egy újabb adagot ajánlunk azoknak, akiknél nagyobb a kockázata a súlyos megbetegedésnek, reméljük, hogy jelentősen csökkentjük a fertőzés terjedésének kockázatát, a kórházi kezelésre szorulók és halálesetek számát a tél folyamán.”

Az influenza elleni védőoltást a szokásos jogosult csoportok mellett ismét minden 50-64 év közötti felnőtt, valamint 7., 8. és 9. éves középiskolás gyermek kapja meg. Ezeket a csoportokat csak akkor hívják majd az oltás felvételére, ha a 65 év felettiek, óvodás és általános iskolás gyermekek, valamint a klinikai kockázati csoportba tartozók már mind megkapták az influenza elleni védőoltást.

Az egészségügyi tisztviselők aggódnak amiatt, hogy két csendes influenzaszezon után a most következő télen megnövekedhet a vírus okozta fertőzések és kórházi kezelések száma, ami a Covid-19-cel együtt így még nagyobb nyomást gyakorolva az NHS-re.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után