Újabb adócsökkentés jöhet mindenkinek, és egy adóemelés a dohányosoknak Nagy-Britanniában 1

Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter állítólag az NI adó csökkentését és ezzel párhuzamosan a vape adó bevezetését tervezi közelgő márciusi költségvetésének részeként.

Újabb adócsökkentés jöhet mindenkinek, és egy adóemelés a dohányosoknak Nagy-Britanniában 3

A pénzügyminiszter a hírek szerint az NI (national insurance) 1 százalékos csökkentését fontolgatja, ami körülbelül évi 4,5 milliárd fontba fog kerülni a kormánynak, ezzel próbálva kielégíteni a pártján belüli, adócsökkentéssel kapcsolatos igényeket. Hunt úrnak azonban jóval kevesebb mozgástere van, mint azt korábban gondolták, miután a hivatalos előrejelzések szerint a kormány rendelkezésére álló pénzösszeg kevesebb a vártnál.

A pénzügyminiszter azonban továbbra is szeretne bizonyos adócsökkentéseket előmozdítani, és állítólag alternatív bevételi forrásokat keres ezek finanszírozására. Úgy hírlik, hogy bevezethet egy „illetéket a vape-ekre”, amelyet az importőrök és a gyártók fizetnének, hogy megpróbálják ezzel is megfizethetetlenné tenni ezt a szokást a gyerekek számára – írja a The Times.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) támadta Hunt adócsökkentési terveit, és arra figyelmeztetett, hogy a brit népesség elöregedése és a növekvő adóssághalom miatt „nagyon nehéz” lenne ezt kivitelezni. Továbbá figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság közszolgáltatásainak, például a kórházaknak és iskoláknak a védelme középtávon a jelenlegi kormányzati terveknél magasabb kiadásokat igényel.

Hunt már kicsit átszabta a terveit, miután állítólag fontolgatta az NI adó 2 %-os csökkentését, de az évi 13,7 milliárd fontos extra költség a jelenlegi adatok mellett azt megfizethetetlenné tette. Állítólag Mr. Hunt azt is fontolgatja, hogy 1 százalék helyett csak 0,75 százalékkal növeli a közkiadásokat, ami körülbelül évi 5 milliárd fontot takaríthat meg.

A közgazdászok azonban arra figyelmeztettek, hogy ez jelentős kiadáscsökkentéshez vezetne a nem védett részlegeknél. Az IFS szerint ez ronthatja az amúgy is nehézségekkel küzdő közszolgáltatásokat, például a bíróságokat és a börtönöket, a felsőoktatást és a Belügyminisztérium helyzetét is.

Az IFS őszi közleménye szerint a pénzügyminiszter „figyelmen kívül hagyta a magasabb inflációnak a közszolgáltatási költségvetésre gyakorolt hatásait, és ehelyett további adóbevételeket használt fel jól hangzó adócsökkentések finanszírozására”. Ezúttal óva intették attól, hogy ugyanezt tegye, és kijelentették, hogy „amíg a kormány nem hajlandó részletesebben közölni kiadási terveit a kiadások felülvizsgálata során, addig tartózkodnia kell az adócsökkentések részletezésétől”.

A vape adó bevezetésének tervei 2028-ra és 2029-re várhatóan több mint 500 millió fontot hoznának az államkasszába évente, és a többi dohányáru adójának emelésével párhuzamosan történne annak biztosítása érdekében, hogy a vaping továbbra is olcsóbb alternatíva maradjon.

A program részét képezi Rishi Sunak azon törekvésének, hogy megakadályozza a gyermekek vape-re való rászokását, miközben létrehoz egy „füstmentes generációt”. A kormányfő az őszi konferencia beszédében bejelentette, hogy fokozatosan megszünteti a cigaretta árusítását, amelyet “a generáció legnagyobb közegészségügyi beavatkozásának” nevezett.

A javasolt vape-adó 15 hasonló Európa-szerte már bevezetett rendszerre épül, és összhangba hozza az Egyesült Királyság és az EU azon terveit, hogy egész Európára kiterjedő vape-adót vezessenek be.

A múlt héten a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) arról tájékoztatta a kormányt, hogy körülbelül 13 milliárd font költségvetési mozgástérrel rendelkezik, amelyből Hunt körülbelül 6 milliárd fontot hagy tartalékban.

A pénzügyminiszterek általában 25 milliárd font mozgásteret hagynak maguknak, hogy megbirkózzanak a kamatlábak és az infláció változásaival anélkül, hogy módosítaniuk kellene az adó- és kiadási politikákat, de Hunt úr mozgásterét erősen befolyásolta a vártnál gyorsabban eső infláció, ami alacsonyabb adóbevételeket eredményezett és növelte a hitelfelvételi költségeket.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után