Nagy-Britannia eddigi legnagyobb council tax (önkormányzati adó) emelése jön szinte mindenkinek 1

Szinte minden helyi önkormányzat Nagy-Britanniában azt tervezi, hogy szavazás nélkül megemeli az önkormányzati adót (council tax), méghozzá a megengedett maximális összeggel – derült ki az új elemzésből, a helyi önkormányzati finanszírozás válsága közepette.

Nagy-Britannia eddigi legnagyobb council tax (önkormányzati adó) emelése jön szinte mindenkinek 3

A Megyei Önkormányzatok Hálózata (CCN) elemzése szerint a 136 legfelsőbb szintű önkormányzat közül nyolc kivételével mindegyik azt tervezi, hogy áprilisban legalább 4,99 százalékkal megemelik az önkormányzati adó összegét mindenkinek. És bizonyos régiókban az emelés még ennél is magasabb lesz, ugyanis négy nemrégiben tényleges csődöt kihirdető önkormányzat – Birmingham, Woking, Slough és Thurrock – különleges mentességet kapott a kormánytól, mely segítségével akár 10 százalékkal is emelhetik az önkormányzati adót a többiek számára meghatározott 5%-os maximum helyett.

Thurrock 7,99 százalékos önkormányzati adóemelés mellett döntött, míg Birmingham, Woking és Slough azon 17 önkormányzat közé tartozik, amelyek még nem jelentették be az előttünk álló adóévre vonatkozó adótervüket. A CCN szerint az, hogy az önkormányzatok 95 százaléka a maximális emelés mellett fog dönteni, jelentős emelkedést jelent a tavaly ugyanekkor végzett kutatások eredményeihez képest, amikor „csak” a 75 százalékuk tervezte a lehető legnagyobb mértékben emelni a council tax-et.

A javasolt emelések összességében azt jelentik, hogy a D adósávba tartozó átlagos háztartás 103 GBP-s Council Tax emeléssel néz szembe a következő évben.

A CCN szerint az önkormányzati adó ilyen mértékű emelésére vonatkozó döntéseket a továbbra is fennálló pénzügyi nyomás mértéke vezérli, annak ellenére, hogy a kormány a közelmúltban 600 millió fontot pumpált a rendszerbe. Az elmúlt hat évben nyolc helyi önkormányzat jelentett csődöt. 2018 előtt utoljára 2000-ben kényszerült erre helyi önkormányzat a szigetországban.

Nagy-Britannia eddigi legnagyobb council tax (önkormányzati adó) emelése jön szinte mindenkinek 4

A szakértők attól tartanak, hogy hamarosan újabb önkormányzatok juthatnak bajba, mivel az Önkormányzati Szövetség tanácsvezetői körében végzett decemberi felmérése szerint majdnem minden ötödik nagyon vagy meglehetősen valószínűnek tartja, hogy idén vagy jövőre csődöt kell jelenteniük.

A CCN 37 önkormányzatból álló csoportosulása – amelyek Anglia lakosságának 47 százalékát szolgálják ki – 240 millió fontot kapott a 2024/25-ös állami többletfinanszírozásból. Azonban állítólag az önkormányzatoknak együttesen még így is durván 1,1 milliárd GBP hiányzik a költségvetésükből a következő két éves tervet figyelembe véve.

A CCN szerint egyes önkormányzatok bejelentették a maximális önkormányzati adóemelést, de olyan intézkedéseket terveznek bevezetni, amelyek enyhítik a lakosokra gyakorolt hatást, például támogatásokat tesznek elérhetővé az alacsony jövedelmű háztartások számára. A csoport arra szólította fel a következő kormányt (akár a toryk akár a munkáspárt nyeri a közelgő választásokat), hogy hajtson végre egy „átfogó” reformprogramot a költségek csökkentése érdekében.

A kormány szóvivője így nyilatkozott: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatok kihívásokkal néznek szembe, ezért nemrégiben bejelentettünk egy további 600 millió GBP-os támogatási csomagot számukra Anglia-szerte, amely a következő pénzügyi évre vonatkozó teljes finanszírozásukat 64,7 milliárd GBP-re növeli, ami 7,5 százalékos növekedést jelent. Az önkormányzatok felelősek saját pénzügyeikért és meghatározhatják az önkormányzati adószinteket, de azt is kihangsúlyoztuk, hogy szem előtt kell tartaniuk a lakosságra nehezedő, megélhetési költségekkel kapcsolatos nyomást is.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után