A szavazók 48%-át, akik a maradásra adták a voksukat, annyira lesújtotta a végeredmény, hogy elindítottak egy petíciót egy második népszavazás megtartására.

eu-referendum-petition-brexit

„Mi, alulírottak, felszólítjuk Őfelsége Kormányát, hogy léptessék érvénybe azt a szabályt, miszerint, ha a maradás vagy a kilépés melletti szavazatok száma nem éri el a 60%-ot egy kevesebb mint 75%-os részvételi arány esetén, akkor újabb népszavazást kell tartani.” — áll a petícióban.

Már az első 1-2 órában több, mint 100 ezer ember írta alá és kb. 1000 aláírás érkezik percenként. A törvény értelmében, a parlamentnek minden petíciót, amely legalább 100,000 aláírást kap, meg kell vitatnia. Ezek szerint tehát, ezt a kérdést is vitára kell bocsátani a legközelebbi ülésen. A petíciót szombat reggelre már 800,000 ember írta alá.

uj referendum eu uk

A petíciót itt találjátok, és itt lehet aláírni is.

Tegnap, a britek a 72%-os részvételű referendumon nagyon kevés különbséggel szavaztak amellett, hogy az ország elhagyja az EU-t. A Leave kampány 51.9%-al győzött (17,410,742 szavazat), amíg a maradás pártiak 48.1%-al maradtak alul (16,141,241 szavazat).

Ma, a Downing Streeten David Cameron bejelentette a lemondását. Azt mondta, hogy nem lenne helyes, hogy ő legyen az a kapitány, aki az országot új célállomásra irányítja majd. Hozzátette, hogy szereti ezt az országot, és továbbra is mindent meg fog tenni, amit tud, annak érdekében, hogy továbbra is szolgálja azt, de ez volt a nép utasítása, amit végre kell hajtani.

London polgármestere, Sadiq Khan (aki szintén a maradás mellett kampányolt), azt mondta, hogy nincs szükség pánikra, azonban, hozzátette: „most mindannyiunknak felesőssége az, hogy megszüntessük azt a megosztottságot, amely a kampány során kialakult, és hogy arra összpontosítsunk, amely egyesít minket, mintsem, ami szétválaszt.”    Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára