Új kampány indult, hogy az összes EUs polgár, így mi is szavazhassunk a népszavazáson vagy választásokon Nagy-Britanniában 1

Egy új kampány indult, melynek az a célja, hogy mindenki jogosulttá váljon rá, aki Nagy-Britannia területén lakik, hogy szavazhasson olyan fontos eseményeken, mint adott esetben egy népszavazás, vagy a parlamenti választások. Számos parlamenti képviselőnek volt az a véleménye ugyanis a téma kapcsán, hogy a jelenlegi rendszer olyan rossz, hogy az egész parlament szégyellhetné magát.

A legfontosabb változtatás ebben a javaslatban az lenne, hogy nem csak a brit állampolgároknak lenne szavazati joguk, hanem ugyanúgy azoknak a briteknek, akik külföldön élnek, valamint a Nagy-Britannia területén élő nem brit állampolgároknak is. A jelenlegi jogszabály szerint csak a Nemzetközösség állampolgárai, és az ír állampolgárok azok, akik úgy is szavazhatnak, hogy nem rendelkeznek brit állampolgársággal.

Új kampány indult, hogy az összes EUs polgár, így mi is szavazhassunk a népszavazáson vagy választásokon Nagy-Britanniában 3

Az EU állampolgárok csak a helyi és az EU-s választásokon szavazhatnak jelen állás szerint, illetve azok a brit polgárok, akik több mint 15 éve nem élnek már az ország területén, szintén elveszítik a szavazati jogukat. Egy durva becslés szerint, a kampány szervezőinek elmondása alapján nagyságrendileg 10 millió azoknak a száma, akik külföldön élő britek, vagy a szigetországban élő nem brit állampolgárok, és így nincs beleszólásuk ezekbe az őket is nagyban érintő fontos döntésekbe.

A „Let Us Vote” néven elindított kampányt a hírek szerint számos alsóházi képviselő, és többen a Lordok házából is támogatják. A kampány célja a szavazati joggal kapcsolatos törvény módosítása, amire nem mondhatni, hogy gyakran kerül sor. A legutóbbi alkalommal ilyen dolog 1969-ben történt, amikor a szavazásra való jogosultság általános korhatárát levitték 21 évről 18-ra.

A kampány több csoport közös szervezkedésének a szüleménye, akik értelem szerűen főként az EU-s állampolgárok és a külföldön élő britek jogait igyekszenek védeni és kiterjeszteni. Elmondásuk szerint a Brexit kérdésében teljesen neutrálisak, és a pártpolitikai kérdésekben sem szeretnének oldalt választani.

„A politikában zajló események eredményei a következő néhány hét során kihatással lesznek az egész lakosság életére akár több évtizeden át. De rengetegen azok közül, akiket talán a leginkább érintenek az események, legyenek ők bevándorlók akik Nagy-Britanniában élnek vagy brit állampolgárok akik más országokban, soha meg sem lettek kérdezve, és nem szólhattak bele abba, hogy miként alakuljon az ország jövője. Függetlenül attól, hogy milyen nézeteket vallunk a Brexit vagy az egyes pártok álláspontját illetően, mi mindannyian egyetértünk abban, hogy óriási hiba ilyen sok millió embertől megvonni a szavazás jogát, főleg annak tükrében, hogy milyen komolyan érinti az életüket az események alakulása.” – írták egy nyílt levélben a kampány szervezői.

A kampányt több képviselő támogatja a munkáspárt soraiból, illetve a Liberáldemokrata pártból, de a parlament felsőházából 9 lord aláírása is szerepelt a levélen.

„Belefáradtunk már abba, hogy a parlamentben mindig beszélnek rólunk, de bennünket soha meg sem hallgat senki. Mindaddig, amíg a bevándorlók nem szavazhatnak, egy olyan politikus réteg jóindulatára leszünk bízva, akik a mi szemszögünkből nem elszámoltathatók semmilyen módon. Ha az elmúlt pár év eseményei valamit bizonyítanak, akkor az pont az, hogy ez a jóindulat pedig nem elég. It az ideje, hogy a szavazati jogot kiterjesszük mindazokra, akiket a parlamentben hozott döntések érintenek.” – nyilatkozta az Independentnek Alex Fernandes, portugál állampolgár, aki Londonban él.    Forrás

Megosztás