Új kamerarendszer Nagy-Britanniában, amellyel autósok tízezreit lehet majd sokkal könnyebben lefülelni és megbüntetni 1

Autósok ezreit csípte fülön egy új, tesztelés alatt álló autópálya-kamera, akik mobiltelefonjukat nézték vagy nyomkodták a volán mögött ülve vezetés közben. Az új kamerák azonnal elkapják a telefonjukat használó embereket. Jelenleg még csak az Egyesült Királyság autópályáin tesztelik őket.

Új kamerarendszer Nagy-Britanniában, amellyel autósok tízezreit lehet majd sokkal könnyebben lefülelni és megbüntetni 3

A vizsgálat megdöbbentő eredményei azt sugallják, hogy 200 sofőrből legalább egy használja telefonját az autópályán való vezetés közben. A becslések szerint ha egy sofőr csak két másodpercig is nézi a telefonját 50 km/órás sebességgel, akkor durván 30 méteren keresztül „vakon” vezet… Gondoljunk bele mi van akkor, ha jóval nagyobb sebességgel halad az illető, ahol a féktávok is nagyobbak, és az események lereagálása is több időbe telik.

A tesztelés során egyetlen kamera hat hónap alatt 15 000 embert kapott el telefonnal a kezében vezetés közben. A valós adat azonban ennél jóval magasabb lesz, mivel a kamerák nem figyeltek minden sávot, és nem is használták őket folyamatosan. Az új technológia komoly változást hozhat a rendőrség számára, mivel a rendőrök idáig rendszerint csak akkor tudták elkapni a szabálysértőket, ha mellettük haladtak el.

A kamerák mesterséges intelligencia segítségével azonnal elemzik az összes elhaladó jármű szélvédőjén keresztül készített nagy felbontású képeket. Felszerelhetők villanyoszlopoktól kezdve pótkocsik tetejéig szinte bármire, és bármilyen időjárási körülmények között, elmosódás nélkül készítenek fotókat akár 280 km/órával száguldó járművekről is. A kifinomult szoftverek ezt követően valós időben átvizsgálják a képeket, és megjelölik azokat, amelyeken valaki telefont tart a kezében, hogy egy emberi moderátor felülvizsgálja őket.

Új kamerarendszer Nagy-Britanniában, amellyel autósok tízezreit lehet majd sokkal könnyebben lefülelni és megbüntetni 4

Ha a kamerákat törvényesen is jóváhagyják, onnantól a sofőrök a gyorshajtáshoz hasonló büntetőeljárásról szóló értesítést fognak kapni. A Jenoptik műszaki cég úgy véli, hogy ez a technológia kulcsfontosságú lesz az elkövetők elleni bizonyítékok szolgáltatására. Geoff Collins, a Jenoptik egyik munkatársa elmondta, hogy a vizsgálat kimutatta, hogy „ijesztően sok” sofőr használ telefont az autópályákon.

A high-tech eszköz által a teszt időszak alatt azonosított elkövetőket még nem büntetik meg. Collins úr azonban elmondta, hogy az autópálya-hatóságok és a rendőrség „nagy érdeklődést” mutat a kamerák iránt.

„A mobiltelefon használata vezetés közben jelentősen megnöveli annak a kockázatát, hogy a sofőr balesetet okoz. Mostanáig azonban nehéz volt figyelemmel kísérni és megállítani ezt a fajta viselkedést. Ezek a kísérletek viszont bebizonyították, hogy a mesterséges intelligencia képes megjelölni azokat a sofőröket, akik továbbra is figyelmen kívül hagyják a szabályokat.” – mondta.

A technológiát már használják Új-Dél-Walesben, Ausztráliában, ahol a becslések szerint a két évvel ezelőtti bevezetése óta már ötödével csökkentette a közúti halálos balesetek áldozatainak számát. Az Egyesült Királyság kísérlete egy szélesebb, a közúti biztonság javítását célzó projekt részét képezi. Az intelligens kamerák, amelyek képesek megmondani, hogy a sofőrök a telefonjukat használják-e a volánnál, azt is képesek észlelni, hogy az emberek be vannak-e kötve.

Arról még nem született hivatalos döntés, hogy a tesztelés után országos szinten bevezetik e az új kamerarendszereket. Akit rajtakapnak a telefon vezetés közbeni használatán a szigetországban, az 200 font bírságra és hat büntetőpontra számíthat.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után