Új EU szintű szabályozás jöhet a légitársaságoknál a legtöbb utas legnagyobb örömére, amely komoly gondokat okozhat a Ryanair és a Wizz Air háza táján 1

Az Európai Parlament képviselői amellett érvelnek, hogy a légitársaságoknál a kézipoggyászok méretére és a kiszabható árakra vonatkozóan kerüljenek bevezetésre egységes uniós szabályok és szabványok, az esetleges többletköltségek és rejtett extra költségek megszüntetése érdekében. Ez utazók milliói számára hangozhat szuper ötletnek, míg számos légitársaság valószínűsíthetőleg ellenezni fogja a terveket.

Új EU szintű szabályozás jöhet a légitársaságoknál a legtöbb utas legnagyobb örömére, amely komoly gondokat okozhat a Ryanair és a Wizz Air háza táján 3

A szerdán felvetett új tervek értelmében az EU végrehajtó testülete egységes előírásokat vezethetne be a kézipoggyászra vonatkozóan. Az EP-képviselők ugyanis végre „meghallgatták / meghallották” a polgárok aggályait a légitársaságok kézipoggyászokra vonatkozó következetlen szabályai által okozott “kellemetlenségekkel és kényelmetlenséggel” kapcsolatban. Ebben a kérdésben az utasok jogaira vonatkozó meglévő uniós jogszabályok reformjára van szükség a képviselők szerint a fogyasztók jobb védelme érdekében.

Míg a poggyász mérete a repülőgép típusától is függhet, az EP-képviselők a tervezett új intézkedésekkel a légitársaságok által meghatározott “rejtett díjakat” célozzák meg, hogy eltöröljék a fogyasztók számára felmerülő többletköltségeket, például a helyválasztásért vagy más összetett poggyászokkal kapcsolatos szolgáltatásokért.

A rejtett díjak és a kézipoggyászra vonatkozó légitársaságonként eltérő szabályok miatt az utasok nehezebben tudják összehasonlítani az árakat a repülőjegyek foglalásakor, mivel a repülőjegyek ára nagymértékben változhat / megemelkedhet a kézipoggyászra vonatkozó további szolgáltatások hozzáadásával. Az új szabályok értelmében a kézipoggyászt az utasszállítás “szükséges részeként” kell tekinteni, feltéve, hogy az ilyen jellegű poggyász “ésszerű” tömegű és méretű.

Idén nyáron például a Ryanair légitársaságnál arra kényszerítették az ügyfeleket, hogy bizonyos foglalásaikat arcfelismerési eljárással igazolják, csekély összegű (0,59 eurós) díj ellenében – ellenkező esetben viszont arra kényszerítették őket, hogy két órával az indulás előtt a reptéri check-in pulthoz menjenek, ahol 30 és 55 euró közötti pótdíjat kell fizetni ezért a műveletért személyenként.

A képviselők a kézipoggyászokra és az egyéb kiszabható díjakra vonatkozóan is transzparenciát akarnak, abban a hitben, hogy a poggyász méretére, súlyára és típusára vonatkozó követelmények EU-szerte történő harmonizációja fokozná az átláthatóságot és a fogyasztók védelmét.

Az állásfoglalással az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a jelenlegi uniós légiközlekedési jogszabályok felülvizsgálata során, és sürgeti a végrehajtó hatalmat, hogy maradéktalanul hajtsa végre az EU Bíróságának ide vonatkozó ítéletét. Az ítélet szerint a légitársaságok nem számíthatnának fel felárat a kézipoggyász után, “feltéve, hogy a kézipoggyász súlya és méretei megfelelnek az ésszerű követelményeknek, és megfelelnek a vonatkozó biztonsági követelményeknek”.

Az Okosutas weboldala szerint azonban az is fontos alapelv, hogy mindenki szabadon árazhassa termékeit: ezt össze kell egyeztetni a jelenlegi tervvel. A légiközlekedési hírportál szerint nem valószínű, hogy egy ilyen terv meg tud valósulni, de ha megtörténik, az a két ultrafapados légitársaságnak (a Wizz Airnek és a Ryanairnek) fájhat a legjobban. Ez a két cég szerzi a bevételeit a legnagyobb arányban a kiegészítő szolgáltatásokból. A Wizz Air különösen dinamikusan árazza csomagjait. A légitársaság sokszor nagyon olcsó jegyekkel csábítja az utasokat, majd a vásárlás végére jelentősen drágább lesz a csomag: ez utóbbira azonban sok utas csak „túl későn” jön rá.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után