Tragédia: 27-en haltak meg, miután elsüllyedt egy csónak, amivel Nagy-Britanniába próbáltak átjutni 1

Több tucat ember vesztette életét, miután csónakjuk elsüllyedt a La Manche csatornán, miközben a szerdai nap folyamán megpróbálták elérni az Egyesült Királyság partjait.

Tragédia: 27-en haltak meg, miután elsüllyedt egy csónak, amivel Nagy-Britanniába próbáltak átjutni 3

Feltehetően mindannyian illegális bevándorlók voltak, akik egy gumicsónakkal próbáltak átkelni Calais-ból. A 27 áldozat között volt öt nő és egy kislány is. Boris Johnson az incidenst követően összehívta a Cobra sürgősségi bizottságot a helyzetre reagálva – adta hírül nemrégiben a Downing Street. A miniszterelnök azt nyilatkozta, a hír nagyon megdöbbentette és mélyen elszomorította.

Vélhetően idáig ez a legtöbb halálos áldozatot követelő olyan baleset, amelyben migránsok próbáltak ily módon átjutni Nagy-Britanniába. Gerald Darmanin francia belügyminiszter a calais-i sajtóértekezleten azt mondta, hogy az elsüllyedt „hajó” már eleve életveszélyes volt, és egy felfújható kerti medencéhez hasonlította. Darmanin elmondta továbbá, hogy négy feltételezett embercsempészt tartóztattak le eddig az incidens kapcsán.

Tragédia: 27-en haltak meg, miután elsüllyedt egy csónak, amivel Nagy-Britanniába próbáltak átjutni 4

Egy halász riasztotta a partiőrséget, miután tegnap 14 óra körül holttesteket látott a vízben. Ezt követően mentőakció indult a holttestek és a túlélők felkutatására, összegyűjtésére és kimentésére. A túlélők közül többen már nem voltak eszméletüknél.

Natalie Elphicke, doveri képviselő azt mondta az eset kapcsán: „Ez egy borzasztó tragédia. Ebből is látszik, hogy az életmentés a tengeren azzal kéne, hogy kezdődjön, hogy már a vízreszállás előtt megállítjuk ezeket a csónakokat.”

Sadiq Khan London polgármestere pedig így reagált a történtekre: „Ez egy szörnyű tragédia. Senkinek sem szabadna ilyen módon kockára tennie az életét. A menedéket keresőknek biztonságos útvonalakra van szükségük – a kormánynak pedig együtt kellene működnie a francia hatóságokkal, hogy ezeket biztosítsák.”

Mike Adamson, a Brit Vöröskereszt vezérigazgatója így nyilatkozott: „A La Manche csatornán történtekről szóló hírek valóban szívszorítóak, pláne, hogy a közelmúltban már voltak halálos kimenetelű balesetek ezen az útvonalon. Senki sem kockáztatja az életét, hacsak nem teljesen kétségbeesett, és úgy érzi, nincs más választási lehetősége. Mindenki megérdemli, hogy biztonságban éljen, és elfogadhatatlan számunkra, hogy az embereknek nincs más választásuk, mint ilyen veszélyes átkelésekkel megpróbálkozni. Nincsenek egyszerű megoldások a problémára, de arra kérjük a brit kormányt, hogy gondolja újra terveit az Egyesült Királyság menekültügyi rendszeréhez való hozzáférés nehezebbé tételét illetően.”      Forrás

Megosztás