Tovább romlott a helyzet, már 1.74 millió a munkanélküli Nagy-Britanniában 1

Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája az előző hónapban még tovább, egészen 5,1 százalékra emelkedett – ami 5 éves csúcs -, ugyanis sajnos a Covid továbbra is súlyos gazdasági károkat okoz és ez a statisztikákon is jól meglátszik.

Tovább romlott a helyzet, már 1.74 millió a munkanélküli Nagy-Britanniában 3

A brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) kimutatása szerint a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, és 1,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi adatoknál. Körülbelül 1,74 millió ember volt munkanélküli a decemberig tartó három hónapban, ami 454 ezerrel fővel több a 2019-es év azonos időszakához képest.

A munkanélküliségi ráta 2015 ősze óta most van a legmagasabb szinten – és a 2008-as válság óta ez a legnagyobb éves emelkedés.

Ami talán némi jó hír, hogy az ONS szerint januárban 83 ezerrel többen voltak a fizetett foglalkoztatottak decemberhez képest – ez a második egymást követő havi növekedés -, de ez a járvány kezdetéhez viszonyítva továbbra is 726 000-rel kevesebb. Jonathan Athow, az ONS egyik vezető szakembere szerint az adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon egy nehéz 12 hónap után kezd végre visszaállni az egyensúly.

„A legfrissebb havi adószámok a munkaerőpiac stabilizálódásának korai jeleit mutatják, a foglalkoztatottak számának kismértékű növekedésével az elmúlt hónapok során – bár továbbra is 700 000-rel kevesebb az alkalmazottak száma, mint a koronavírus-járvány kezdete előtt. Az elbocsátott alkalmazottak csaknem háromötöde, a 25 éven aluliak csoportjába tartozik, egy új korcsoport szerinti bontás alapján, amelyet ma publikálunk először. Felmérésünk azt is kimutatta, hogy a munkanélküliségi ráta éves szinten most a legnagyobb a pénzügyi válság óta.”

A szakértők amiatt aggódnak, hogy a Covid által kiváltott gazdasági válság teljes mértékét nem tükrözik a most közzétett adatok, mivel emberek milliói vannak még mindig furloughn. Attól tartanak, hogy a munkanélküliségi ráta még ennél is tovább emelkedhet, amikor az állami támogatási rendszer véget ér.

Emellett a járvány miatt még mindig körülbelül 307 000 ember van, aki nem munkanélküli, de a járvány miatt nem tud dolgozni, és 2020 decemberében nem kapott fizetést, ami az előző hónaphoz képest nőtt, a tavaly áprilisi 658 000 főhöz képest viszont kevesebb, mint a fele.

Az Egyesült Királyságban a decemberig tartó három hónap során foglalkoztatottak aránya 75 százalék volt, ami durván 1,5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi értéknél.

Ami a betöltésre váró pozíciók számát illeti, a január előtti három hónapban 599 000 betöltetlen állás volt, 211 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de 64 ezerrel több, mint az előző negyedévben. Az alkalmazottak körében az átlagos teljes fizetés (a bónuszokkal együtt) növekedése a decemberig tartó három hónapban 4,7 százalék volt, és a rendszeres fizetés (a bónuszok nélkül) növekedése is 4,1 százalék volt.

Rishi Sunak, a pénzügyminiszter ezt nyilatkozta: „Tudom, milyen hihetetlenül nehéz volt az elmúlt év mindenki számára, és minden elvesztett munka egy személyes tragédia. Ezért a válság során azon volt a hangsúly, hogy mindent megtegyek a munkahelyek és a megélhetés védelme érdekében. A jövő heti költségvetésben ismertetem a Munkahelyekre vonatkozó tervünk következő szakaszát, valamint a támogatásokat, amiket a világjárvány fennmaradó része és a helyreállítási időszak alatt nyújtunk.”          Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után