Történelmet ír az angol királynő, alig néhány nap múlva 1

A Királynő hétfőn történelmet készül írni, mivel ő az első brit uralkodó, aki eléri a Zafír Jubileumot.

queen-elizabeth-ii-1336473397531

Február 6-án – azon a napon, amikor királynővé avatták – II. Erzsébet már 65 éve fog a brit trónon ülni. 1952-ben vált angol királynővé, miután apja, VI. György, aki tüdőrákban szenvedett, hirtelen elhunyt álmában Sandringhamben található otthonában. Abban az időpontban a 25 éves Erzsébet éppen több ezer kilométerre, Kenyában tartózkodott férjével.  Fülöp közölte feleségével a szomorú hírt, amikor kettesben voltak. Lord Charteris, az akkori személyi titkára azt mondta, emlékszik, ahogy ezután látta őt az íróasztalánál ülni, „nagyon összeszedetten, és jövőjének teljes tudatában”. Amikor megkérdezték, hogy milyen nevet kíván királynőként használni, azt válaszolta, hogy „a sajátomat, természetesen”.

Az avatás napját sokszor a Sandringham birtokán tölti, és valószínűleg ez az év sem lesz másképp. Nincs semmiféle nagy ünnepség betervezve az alkalomra, de kiadnak egy limitált mennyiségű emlékérmét. A Királyi Pénzverde a 65. évfordulóra egy különleges dizájnú érmék és papírpénzek választékát tervezett, amik 5, 10, 500 és 1000 fontos formában lesznek majd beszerezhetők. Az ajánlott fogyasztói ár a 13 fontnál kezdődik az 5 fontos emlékérméért, és 49,995 font lesz a legnagyobb értékű, ezer fontos aranyérme. Minden érmén a Királynő arca lesz majd látható, de az 5 fontos egyik oldalán majd a korona jelenik meg, valamint egy idézet Erzsébet híres beszédéből, ahol elköteleződik a királynői szerepe iránt. „Az egész életemet, akár hosszú, akár rövid lesz, a ti szolgálatotokra ajánlom.”

jubilee-coin

1977-ben, az Ezüst Évfordulón a királynő 56,000 mérföldet tett meg a világ körül, ünnepelve az alkalmat olyan országokban, mint Nyugat-Szamoa, Ausztrália és Új-Zéland, Tonga, Fiji-szigetek, Tasmánia, Pápua Új-Guinea, és Kanada. Az emberek országszerte az utcákon ünnepeltek, fáklyákat gyújtottak a tiszteletére, és majdnem egymillió ember gyűlt össze a Mall of Londonon. Ugyanebben az évben, 51 évesen vált a királynő először nagymamává, és a The Sex Pistols is ebben az évben adta ki God save the Queen című hatalomellenes felvételét, amit nem is engedélyeztek játszani a rádióadókon.

1992-ben volt az uralkodásának 40. éve, a Rubint Évfordulója. Ezt az évet csak úgy emlegetik, hogy „annus horribilis”, mivel ez volt az uralkodásának egyik     legnehezebb időszaka – a gyerekei házassága válságban volt, és a közvélemény az uralkodó család ellen fordult. „1992 nem az az év lesz, amire feltétlen örömmel gondolok vissza” – mondta róla a Királynő. „Egy együtt érzőbb tudósítóm szavaival élve, ez az év igazán „annus horribilis” volt.” A megemlékezéseknek se csináltak ebben az évben túl nagy parádét.

1000509261001_2010629436001_queen-elizabeth-ii-royal-wedding

2002-ben, az Arany Évfordulón, az emberek a Mall of Londonnál gyülekeztek, csak úgy, mint 25 évvel azelőtt. A Buckingham Palace-ben pedig egy pop koncertet tartottak, amelyre azelőtt még sose volt példa, hogy megünnepeljék a királynő uralkodásának 50. évfordulóját. Több, mint 12 000 ember nézte Erzsébettel együtt Brian May, sir Paul McCartney és Edna Everage előadását. Wales hercege tette tiszteletét beszédében az édesanyja előtt, ahol „mamának” hívta, és végül tűzijáték és fény show zárta a műsort.

4e3f07500204bb87d4b45d995c8ba1b7

A Királynő volt a második a történelemben, aki a brit uralkodók közül elérte a Gyémánt Jubileum 2012-ben, követve őse, Viktória királynő nyomdokait. Sajnos az ünnepségek nagy részét Erzsébet Edinburgh hercege nélkül kellett, hogy ünnepelje, ugyanis Fülöp akkoriban éppen hólyaggyulladással kórházban feküdt. A betegséget egy Gyémánt Évforduló tiszteletére rendezett hajós ünnepség után kapta el. Több, mint 1000 hajó, köztük kajakok, Dunkirk hajók, és sárkányhajók vettek részt a vizes felvonuláson, míg a királynő és a herceg, több előkelőséggel együtt a feldíszített királyi bárkán utazott. Az ünnepséget a Temze folyó partjáról több, mint 1,25 millió ember nézte. A királynő megnyitotta a palota kertjét is, ahol több ezren piknikezhettek, akiknek különleges jubileumi kosárkákat adtak.

Ebben az évben is rendeztek pop koncertet – az Arany Jubileum sikeréből kiindulva – a palota előtt, a Mallon gyülekező ünneplők szórakoztatására. Többek között Stevie Wonder, Kylie Minogue és leopárdmintás latexbe öltözött, hullahoppozó Grace Jones is a fellépők között volt. Fülöp betegségei miatt sajnos ezt is kihagyta.  Forrás: Standard    Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után