Tömegesen vezetik be a cégek Nagy-Britanniában a 4 napos munkahetet ugyanazért a fizetésért 1

A kutatások szerint a legtöbb brit vállalat, amely részt vett a világ valaha volt legnagyobb négynapos munkahét tesztjében, állandósította ezt a megoldást. A 61 szervezet közül, amelyek 2022-ben részt vettek egy hat hónapos kísérletben, 54 (89%) még egy évvel később is alkalmazza a szabályzatot, és 31 (51%) hivatalosan is véglegessé tette a változtatást.

Tömegesen vezetik be a cégek Nagy-Britanniában a 4 napos munkahetet ugyanazért a fizetésért 3

A jelentés szerint a projektmenedzserek és vezérigazgatók több mint fele (55%) azt mondta, hogy a négynapos munkahét – amelyben az alkalmazottak heti óraszámát 80%-ra csökkentették javította a teljesítményüket és pozitív hatással volt szervezetre. 82%-uk esetében ez a módosítás pozitív hatással volt a személyzet jólétére, 50%-uknál csökkentette a fluktuációt, míg 32%-uk szerint fellendítette a munkaerő-toborzást. Közel a cégek fele (46%) azt mondta, hogy javult a munkavégzés és a termelékenység.

A tanulmány szerzője, Juliet Schor, a Boston College szociológia professzora szerint az eredmények „valódi és hosszan tartó” hatásokat mutattak. „A testi és lelki egészség, valamint a munka és a magánélet egyensúlya lényegesen jobb így, mint a 4 napos munkahét bevezetése előtt. A kiégés és az élettel való elégedettség terén is folyamatos javulás volt megfigyelhető” – mondta.

Matthew Percival, a Brit Iparszövetség igazgatója azonban azt mondta, hogy a négynapos hét nem „mindenre egyformán jó megoldás”, és „nem valószínű, hogy sok iparágban működőképes lehet”.

Azt mondta: “Ha a vállalkozásoknak megvan a költségvetésük ahhoz, hogy kiegészítsék az alkalmazottaknak kínált ajánlataikat, akkor mérlegelni fogják a munkaidő csökkentésének relatív előnyeit a fizetés, a nyugdíj vagy a fizetett szülői szabadság emeléséhez képest, valamint az egészség és a jólét jobb támogatását.”

Az Autonomy szervezet, valamint a Cambridge-i Egyetem, a Salfordi Egyetem és a Boston College kutatói által készített négynapos munkahétről készült jelentés megállapította, hogy „a kezdeti próba során tapasztalt jelentős előnyök közül sok 12 hónapig is fennmaradt”, bár megjegyezték, hogy kis mintaméretről van szó.

Az alkalmazottak szinte mindegyike (96%) azt mondta, hogy a magánéletére jó hatással volt, és 86% úgy érezte, hogy jobban teljesít a munkahelyén, míg 38% úgy érezte, hogy szervezete hatékonyabb lett, 24% pedig azt mondta, hogy ez segített a gondozási kötelezettségeik teljesítésében.

A szervezetek átlagosan heti 6,6 órával csökkentették a munkaidőt, hogy elérjék a 31,6 órás heti munkaidőt. A legtöbben heti egy teljes szabadnapot adtak a dolgozóknak, akár univerzálisan, akár lépcsőzetesen. A legsikeresebb cégek négynapos hetüket egyértelműen kommunikálták, és közösen alakították ki a személyzet és a menedzsment közreműködésével, alaposan átgondolva, hogyan adaptálják a munkafolyamatokat – írták a szerzők.

Egyes vállalatok esetében a kihívások közé tartozott az ügyfelekkel és érdekelt felekkel való együttműködés, ahol a négynapos hét nem volt jellemző, illetve ahol a módosítás nem mindenkire egyformán vonatkozott, ott ez ellenérzést váltott ki egyes alkalmazottak esetében.

Ebben a hónapban a skót kormány is egy négynapos munkahét tesztet indított egyes közszolgáltatások esetében. Az Autonomy pedig felszólította a brit kormányt, hogy vezessen be olyan politikákat, amelyek lehetővé teszik a 4 napos munkahét szélesebb körű elterjedését, ideértve a munkavállalók számára a jogot, hogy kérhessék ezt az opciót fizetéskiesés nélkül, és egy átfogóbb közszférabeli tesztelést, hogy működhet-e ott is.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után