130 fontra büntettek egy volt rendőrt Angliában, mert segített a rendőröknek elkapni egy bolti tolvajt 1

Megbírságoltak egy nyugdíjas rendőrt Angliában, aki segített a rendőröknek felkutatni egy bolti tolvajt, mert a gyanúsítottat üldözőbe vette az autójával.

130 fontra büntettek egy volt rendőrt Angliában, mert segített a rendőröknek elkapni egy bolti tolvajt 3

Norman Brennan, a brit közlekedési rendőrség egykori tisztje közel két mérföldön keresztül követte a gyanúsítottat, mielőtt segített a rendőröknek letartóztatni az illetőt. Megtalálta az elkövető hátizsákját is, amelyben kilenc ellopott üveg bor volt. De nem sokkal azután a 64 éves Norman 130 GBP-os pénzbírságot kapott a helyi önkormányzattól, amiért rövid ideig rossz irányba hajtott egy egyirányú utcán az üldözés közben. Azt mondja, szem elől vesztette volna a gyanúsítottat, ha más útvonalat választ.

Később mindennek a tetejébe kiderült, hogy a bolti tolvajt még csak nem is bírságolták meg vagy figyelmeztették, miután a délnyugat-londoni Twickenham Green-i Sainsbury’s Local menedzsere úgy döntött, hogy nem emel vádat az ügyben.

Norman írt a richmondi önkormányzatnak, hogy fellebbezzen a bírság ellen, amelyet elutasítottak, és a helyi önkormányzat szóvivője azt mondta neki, hogy „bár nagyra értékelem, hogy egy állítólagos bolti tolvajt követett, nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy behajtson erre az útra”. A nyugdíjas rendőr „valóságos katasztrófának” nevezte az igazságszolgáltatási rendszert – és Chris Philp rendészeti miniszterre hivatkozott, aki korábban arra buzdította a lakosságot, hogy amennyiben egy adott szituációban lehetőségük nyílik rá, segítsék a rendőrség munkáját, a bolti tolvajok elfogásában (amíg a rendőrök meg nem érkeznek).

Norman ezt mondta a MailOnline-nak: „Micsoda időpazarlás és egy nagy vicc ez az egész. És ráadásul a végén még engem büntetnek meg. Ez egy olyan ritka helyzet volt, amikor konkrétan mindent tálcán kínáltak a rendőrségnek – minden bizonyítékot és magát a tettest –, de ennek ellenére a fickó szabadon távozott.”

„A nagy szupermarketeknek komolyan kell venniük a bolti lopások elleni küzdelmet azáltal, hogy kijelentik, hogy lépéseket tesznek. A rendőrséget nem igazán izgatja mi történik, mert tudják, hogy azokon a ritka esetekben, amikor bíróság elé kerül az elkövető, feltételes szabadságvesztéssel, vagy kisebb pénzbírsággal vagy valamennyi közmunkával megússza. A kormány megígérte ezeknek a bűncselekménynek a felszámolását, amit a rendőrség nem tud teljesíteni. Ez az egész egy nagy káosz. Az igazságszolgáltatás teljesen hasznavehetetlen, nem látják el a feladatukat.”

Norman azt mondta, tavaly októberben egy kávézóban ült az autójában, amikor kiabálást hallott, és meglátott egy harmincas éveiben járó férfit, aki hátizsákkal a hátán futott.

„Ismerem a Sainsbury’s személyzetét, és láttam, hogy az egyikük üldözi őt. A kocsimmal követtem, elé hajtottam, kiugrottam és elé álltam, de ő megfordult és elrohant egy panelház mögé.”

130 fontra büntettek egy volt rendőrt Angliában, mert segített a rendőröknek elkapni egy bolti tolvajt 4

Norman nem tudta gyalogosan üldözni az ízületi gyulladása miatt, megvárta, amíg a tolvaj újra felbukkan, majd egy ipartelepig követte, miközben beszélt a 999-es számon az egyik telefonos operátorral, aki megígérte, hogy hív erősítést. Ha nem fordul be az egyirányú utcába, azt mondta, szem elől tévesztette volna a tolvajt.

Norman hozzátette: gyakorlott rendőr sofőr vagyok, és rendkívül óvatos voltam, amikor követtem a célszemélyt.

„Megdöbbentett Richmond válasza – hideg és érzéketlen volt, és híján volt bármiféle józan eszű logikának. Úgy tűnik, az üzenet az, hogy a mai Nagy-Britanniában bemehetsz egy szupermarketbe és ellophatsz, amit csak akarsz, abban a tudatban, hogy még ha el is kapnak a rendőrök, akkor sem kapsz büntetést. Órákig kellett bénázni a fellebbezéssel ez ellen az ostoba bírság ellen – ami mostanra 195 fontra nőtt.”

A rendőrség szóvivője ezt mondta: „A rendőrök reagáltak egy bolti lopásról szóló bejelentésre, miután egy férfi több üveg bort ellopott egy twickenhami üzletből. A közelben őrizetbe vették. A rendőrök beszéltek az üzlet munkatársaival, akik nem akartak tovább foglalkozni az üggyel.”

A szupermarket szóvivője így nyilatkozott: „A kollégáink és vásárlóink biztonsága a legfontosabb számunkra. Kapcsolatba léptünk a rendőrséggel az esettel kapcsolatban.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után