Tömegek vonultak az utcákra tüntetni a megélhetési költségek válsága miatt Nagy-Britanniában 1

Emberek ezrei gyűltek össze szerte az Egyesült Királyság városaiban, hogy tiltakozzanak a megélhetési költségek válsága ellen. A tüntetésekre egy nappal azután került sor, hogy az energiaárak régóta emlegetett emelése mellett, az NI, és a fizetendő önkormányzati adó is nőtt és egyéb olyan törvényjavaslatok is életbe léptek, amik miatt kevesebb pénz marad hónap végére az ember pénztárcájában.

Tömegek vonultak az utcákra tüntetni a megélhetési költségek válsága miatt Nagy-Britanniában 3

A háztartások energiaszámláinak mostani megugrása a legnagyobb az elmúlt jó néhány évtizedre visszatekintve, és ahogy azt mostanra már mindenki tudja és érzi is, a költségek 54%-kal, évi 2000 GBP környékére emelkedtek egy átlag háztartás számára. A szakszervezetek kifogásolták, hogy Rishi Sunak pénzügyminiszter múlt heti tavaszi bejelentése nem csillapította a megugró számlákkal és az inflációval kapcsolatos félelmeket, a TUC pedig sürgősségi költségvetést kért a családok megsegítésére.

A People’s Assembly szerint az energiaár-plafon tegnapelőtti emelése „sokakat olyan lehetetlen választás elé fog állítani”, amikor arról kell dönteni, hogy a pénzüket ételre vagy fűtésre költsék. A kampánycsoport tájékoztatása szerint a válságra válaszul demonstrációkat szerveztek a londoni Downing Street előtt, és több más városban is az ország különböző pontjain.

A kampánycsoport szóvivője azt mondta: „A megélhetési költségek válsága miatti közfelháborodás nagyon gyorsan növekszik, és egyre nagyobb lendületet kap országszerte.”

Tömegek vonultak az utcákra tüntetni a megélhetési költségek válsága miatt Nagy-Britanniában 4

A fővárostól távolabb többek közt Birminghamben, Bristolban, Cardiffban, Cambridge-ben, Glasgowban, Hullban, Ipswichben, Lancasterben, Liverpoolban, Manchesterben, Newcastle-ben, Portsmouthban, Prestonban, Redcarban, Sheffieldben és Southamptonban is az utcára vonultak az emberek.

Jeremy Corbyn volt munkáspárti vezető a londoni demonstráción való felszólalása előtt a következőket mondta: „Az emelkedő üzemanyag-, élelmiszer- és energiaszámlák miatt a megélhetési költségek emelkedése milliókat taszít szegénységbe, és az elbocsátott P&O dolgozókkal szembeni undorító bánásmód szintén sürgős intézkedést igényel a kormány részéről. Tüntetések zajlanak szerte az országban, emberek ezrei fognak össze, hogy a vagyon és a hatalom újraelosztását és tisztességes béreket követeljenek mindenki számára, valamint igazságot a P&O dolgozói számára.”

Tömegek vonultak az utcákra tüntetni a megélhetési költségek válsága miatt Nagy-Britanniában 5

Laura Pidcock, a People’s Assembly egyik vezetője azt mondta: „Amit az emberek az utóbbi időszakban átélnek, az elviselhetetlen és elfogadhatatlan. Bármilyen türelmesen magyarázzuk is, hogy a kormány tétlensége a megugró energia- és üzemanyagárak, valamint a meredeken emelkedő élelmiszerárak kapcsán csak tovább mélyíti a szegénységet, a nyomort és az éhezést, a legjobb esetben is csak egyhangú közömbösséggel tudomásul veszik és ennyi.”

A nagyszabású tüntetésekre nem sokkal azután került sor, hogy az egyik miniszter például már azt is beismerte, hogy nem lehet „teljesen megszüntetni” az energiaárakra nehezedő nyomást. Majd hozzátette, hogy ettől függetlenül a kormány azon van, hogy annyi támogatást nyújtson a rászoruló embereknek, amennyit csak tud.

Tömegek vonultak az utcákra tüntetni a megélhetési költségek válsága miatt Nagy-Britanniában 6

A Munkáspárt már többször szorgalmazta az olaj- és gázipari vállalatokra rendkívüli adó kivetését, amely szerintük forrásokat generálhat az energiaszámlákkal küszködő családok és nyugdíjasok megsegítésére.

„egy ilyen adó kivetése „vonzó lehetőségnek” tűnhet, de „nem feltétlenül lesz olyan hatással a globális árakra, mint ahogy azt az emberek gondolják. Megértem, hogy az emberek miért tekintgetnek ebbe az irányba… A Munkáspárt már egy ideje ezt javasolja. Amit azonban ők sem értenek, az az, hogy mi is történik pontosan jelenleg az energiapiacon.” – reagálta a munkáspárt javaslatára az egyik miniszter.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után