Több száz fonttal csökkennek az éves kiadásaink 2024 áprilistól Nagy-Britanniában – így alakulnak az energiaszámlák 1

Egy átlagos háztartás energiaszámlája az elmúlt két év legalacsonyabb szintjére süllyed 2024 áprilisától Nagy-Britanniában, miután az Ofgem bejelentette, hogy jelentősen csökkenti az energia árplafont.

Több száz fonttal csökkennek az éves kiadásaink 2024 áprilistól Nagy-Britanniában – így alakulnak az energiaszámlák 3

A szabályozó hatóság bejelentette, hogy 12,3%-kal csökkenti az árplafont a jelenlegi 1928 GBP-ról Angliában, Skóciában és Walesben 1690 GBP-ra, ami 238 GBP csökkenést jelent egy év leforgása alatt, vagy durván havi 20 GBP körüli összeget egy átlagos háztartás számára. Az Ofgem szerint a csökkenés következtében az energiaárak a legalacsonyabb szintjüket érik el az orosz ukrán háború kezdete óta, amely rendkívül nagy áremelkedéseket okozott a már amúgy is viharos nagykereskedelmi energiapiacon, ami megnövelte a szolgáltatók és az ügyfelek költségeit.

Az Ofgem vezérigazgatója, Jonathan Brearley így nyilatkozott: „Jó hír, hogy az árplafon az elmúlt több mint két év legalacsonyabb szintjére süllyed – és hogy az átlagos háztartások energiaszámlái 690 fonttal csökkentek a válság csúcsa óta –, de még mindig nagy problémák vannak, amelyeket azonnal meg kell oldanunk, hogy biztosíthassuk, hogy hosszú távon ellenállóbb és az ügyfelekkel szemben igazságosabb rendszer épüljön ki.”

„Ezért kiegyenlítjük az állandó díjakat, hogy véget vessünk az előrefizetős mérőórákkal rendelkező emberek hátrányos helyzetének, akik közül sokan kiszolgáltatottak és nehézségekkel küzdenek, és többet kell fizetniük az energiáért, mint más ügyfeleknek.”

„A rendszer makacsul magas adósságszintje által okozott kockázatot is kezelnünk kell, ezért átmeneti fizetést kell bevezetnünk, hogy megelőzzük a fenntarthatatlan helyzet kialakulását, amely magasabb számlákhoz vezet. Most megvizsgáljuk az adósság és a megfizethetőség problémáit a nehézségekkel küzdő fogyasztók piacán, és hamarosan be is jelentjük, hogy mire jutottunk.”

„Ezek a lépések segítenek rávilágítani a jelenlegi rendszer korlátaira, ezért örömmel fogadjuk a hírt, hogy a kormány beszélgetést kezdeményez az árszabályozás jövőjéről, véleményünket kérve arról, hogyan tehetők rugalmasabbá a szabványos energiaügyletek az ügyfelek számára. Hogyan fizethessenek kevesebbet, amikor alacsonyabb áron használják az áramot.”

„Hosszú távon azonban át kell gondolnunk, mit tehetünk még azokért, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az árak esése mellett sem, hogy is kifizessék energiaszámláikat. Ahogy valami közelebb érünk a normalitáshoz, lehetőségünk nyílik az energiapiac alaphelyzetbe való visszaállítására és újratervezésére, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy készen áll az ügyfelek védelmére, ha az árak ismét emelkednének.”

Az Ofgem bejelentette, hogy ideiglenesen évi 28 GBP, azaz havi 2,33 GBP extra összeget tesz elérhetővé annak érdekében, hogy a szolgáltatóknak elegendő forrásuk legyen a nehézségekkel küzdő ügyfelek támogatására. Ezt hozzáadják azon ügyfelek számláihoz, akik csoportos beszedési megbízással vagy normál jóváírással fizetnek.

A szabályozó megerősítette azt a tervet is, hogy végleges megoldást keres a magasabb állandó díjat fizető feltöltős mérőórás ügyfelek számára. Az Ofgem szerint a megoldást a méltányosság megőrzése érdekében a számlafizetőknek kell finanszírozniuk, nem pedig az adófizetőknek, ami azt jelenti, hogy az előrefizetős mérőórás ügyfelek körülbelül 49 GBP-t takarítanak majd meg évente, míg a csoportos beszedési megbízással fizetők (direct debit) évente 10 fonttal többet fizetnek.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után