Több, mint félmillió dolgozó tűnt el a munkaerőpiacról Nagy-Britanniában - óriási az emberhiány az országban 1

Szinte minden egyesült királyságbeli vállalkozás küzd új alkalmazottak felvételével ami annak a jele, hogy az országban a világjárvány és óta jelen lévő alacsonyabb számú munkaerő visszafogja a gazdasági növekedést – mutatott rá egy nem olyan rég közzétett felmérés.

Több, mint félmillió dolgozó tűnt el a munkaerőpiacról Nagy-Britanniában - óriási az emberhiány az országban 3

A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) lobbicsoportja által megkérdezett 5000 cég mintegy 80 százaléka mondta azt, hogy akadályokba ütköznek, amikor új embereket akarnak felvenni. A kis- és középvállalkozások körében volt a legjellemzőbb, hogy akadályokba ütköznek új alkalmazottak felvétele körül, és tízből több mint kilenc azt állította, hogy kihívásokkal kell szembenézniük amikor üres pozíciók betöltéséről van szó.

Az új adatok azt szemléltetik, hogy a Covid-19 válság kezdete óta az Egyesült Királyság munkaerőpiacát elhagyó mintegy 500 000 ember hogyan nehezíti meg a cégek munkaerő-toborzási terveit. A munkaerő-elvándorlás nagy részét a hosszú távú betegségek megugrása okozta. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ebbe a kategóriába tartozó emberek valószínűleg nem fognak egyhamar visszatérni a munkaerőpiacra.

„Az emberhiány óriási probléma, és a munkaadók alig látják a javulás jeleit” – mondta Jane Gratton, a BCC egyik vezetője. „A betöltetlen állások magas száma károsítja a vállalkozásokat és a gazdaságot. A cégek azért küzdenek, hogy teljesítsék a megrendeléseket, és egyre gyakrabban utasítják vissza az új munkákat” – tette hozzá.

A brit gazdaság sokkal jobban teljesít ugyan, mint azt az elemzők az év elején jósolták, de a BCC adatai azt mutatják, hogy több árut és szolgáltatást termelhetne, ha a cégeket nem akadályozná ilyen mértékben a munkaerőhiány.

A vállalkozások a béremeléshez folyamodtak, hogy bevonzzák és megtartsák az alkalmazottakat, és a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a magánszektor fizetésnövekedése körülbelül hét százalék éves szinten. Míg ezek a fizetésemelések részben tompították az infláció – ami még mindig két számjegyű, 10,1 százalékos – életszínvonalra mért csapását, ugyanakkor megnövelték annak kockázatát, hogy az áremelkedés mértéke hosszú távon magas marad.

A vállalkozások mintegy 67 százaléka szerint a munkaerő költségek az inflációs nyomás forrásai, míg hasonló arányban voltak, akik a növekvő energiaszámlákat jelölték meg a megemelkedett kiadások másik forrásaként.

A Bank of England jelezte, hogy ha a bérek továbbra is gyorsan emelkednek, akkor tovább kell emelnie az alapkamatot, amit már tizenegy alkalommal tett meg egymás után.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után