Több, mint 35 000 GBP-t kaszált egy férfi Angliában, csak mert a főnöke „őskövültenek” nevezte 1

Egy FTSE 250-es cég egyik alkalmazottja 35 000 GBP-t nyert egy életkoron alapuló diszkriminációs per nyomán.

Több, mint 35 000 GBP-t kaszált egy férfi Angliában, csak mert a főnöke „őskövültenek” nevezte 3

Glenn Cowie csaknem 40 évig dolgozott a Vesuvius nemzetközi mérnöki vállalatnál, amikor elbocsátották, és a helyére egy nála jóval fiatalabb alkalmazottat ültettek be. Az 58 éves férfit azután bocsátották el, hogy a vezérigazgató, Patrick Andre korábban „őskövületnek” nevezte őt, egy Brazíliában más vezetőkkel folytatott meeting során.

Ezt követte egy új szabály a cégen belül, amely arra ösztönözte a vezetőket, hogy ne vegyenek fel 45 év feletti személyeket a cégbe. A munkaügyi bíróságon kiderült hogy André úr azt mondta: “Ezek a millenniálisok soha nem állnak meg, amíg nem veszik el a munkám, és nektek, idősebbeknek hozzá kell szokni ehhez a gondolathoz.”

Azt is elmondta Mr. Cowie-nak, hogy ő „őskövület, aki nem tudja, hogyan kell kezelni a millenniálisokat”. Az áldozat nagyon jól emlékezett erre a megjegyzésre, mert „annyira váratlan volt és nem helyénvaló”.

Mr. Cowie azzal vádolta meg a Vesuviust, hogy „intézményi szinten mély előítélettel bír az idősebb munkavállalókkal szemben”. Tavaly februárban nyerte meg az életkoron alapuló diszkrimináció, áldozattá válás és tisztességtelen elbocsátás miatt indított pert. Most 34 407 fontot ítéltek meg neki, és egy későbbi időpontban további kártérítést kap majd a történtek miatt.

Cowie úr azt mondta: „Nehéz jól leírni azt a lelki gyötrelmet, amelyet a vállalat irányomba tanúsított viselkedése miatt elszenvedtem. Súlyos volt és tartós. 37 évemet szenteltem a cégnek. Elveszítettem az önbizalmam. Nagyon rosszul éreztem magam. 2019 végén olyan mély depressziós és szorongásos időszakaim voltak, amelyek korábban soha nem voltak.”

Cowie úr a Vesuviusnál 1981-ben kezdett el dolgozni – amely az autóiparnak, acélgyártóknak és öntödéknek gyárt termékeket – miközben Dél-Afrikában élt. 2014-ben a Foundry Industries (más néven Foseco International) Global Business Unit elnökévé léptették elő, amely a vállalat négy részlegének egyike. Négy évvel később Andre úr jelezte a cég igazgatóságának, hogy Cowie nem teljesít elég jól, és hat hónapja van a fejlődésre.

De ezt soha nem közölték magával az érintettel, Mr. Cowie-val… Egy vezető kereső ügynökséget bíztak meg azzal, hogy találjanak egy lehetséges helyettesítőt. Andre úr 2019 februárjában döntött úgy, hogy elbocsátja Mr. Cowie-t, de ezt a döntését csak 2019. augusztus 1-jén osztotta meg vele, amikor azt mondta Cowie-nak, hogy „ez a dolog nem működik”, és a munkaviszonya megszűnik.

Elbocsátását követően Cowie panaszt nyújtott be életkoron alapuló diszkrimináció miatt. A törvényszék kártérítés kifizetését ítélte meg neki, beleértve 20 000 fontot az érzelmek megsértéséért. A második kártérítési tárgyalásra a bevételkiesés mértékének megítélése érdekében egy későbbi időpontban kerül sor.

A Vesuvius szóvivője azt mondta: „Csalódottak vagyunk az ügy kimenetele miatt, és már fellebbeztünk az eredeti ítélet ellen. Ezt az ítéletet jogi tanácsadóinkkal együtt megfontoljuk, és eldöntjük, szükséges-e további fellebbezés. Mindig is tagadtuk, hogy Cowie urat diszkriminálták volna életkora vagy bármilyen egyéb ok miatt, és ez az álláspontunk az ítélet kihirdetését követően sem változott.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után