Több, mint 100 iskola bezárását rendelték el váratlanul Nagy-Britanniában, mert kiderült, hogy ráomolhatnak a diákokra 1

A legfrissebb értesülések szerint akár még az eddig nyilvánosságra hozottnál is több iskolával kell közölni Nagy-Britanniában, hogy azonnal be kell zárniuk a kapuikat egy időre, mert olyan betonból vannak építve részben vagy teljesen, ami hirtelen összeomolhat – ismerte el az iskolaügyi miniszter.

Több, mint 100 iskola bezárását rendelték el váratlanul Nagy-Britanniában, mert kiderült, hogy ráomolhatnak a diákokra 3

Nick Gibb pénteken azt mondta, hogy egy biztonságosnak tekintett gerenda nyáron bekövetkezett leomlása hatalmas port kavart és komoly aggályok merültek fel, hogy a pórusbeton épületek ezek után nyitva maradhatnak-e. Bár nem erősítették még meg, a becslések szerint Angliában körülbelül 24 iskola teljes bezárását kérték amiatt, hogy pórusbetont (Raac) használtak az építésük során, derítette ki a PA hírügynökség.

Az Oktatási Minisztérium (DfE) az iránymutatás megváltoztatásával igyekezett csillapítani az érintettek haragját úgy, hogy megerősítette, az ideiglenes és sürgősségi elszállásolás költségeit a kormány fedezni fogja. A DfE mintegy 104 iskolának és főiskolának mondta eddig azt, hogy részben vagy teljesen zárják be az épületeket, éppen akkor, amikor a tanulók a nyári szünet után az iskolakezdésre készülnek.

Gibb úr elismerte, hogy valószínűleg még több iskolát be kell zárni, mivel a bizonyítékok gyűjtése még folyik annak kapcsán, hogy hány helyen használtak ilyen fajta betont. Mr. Gibb azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a tanulóknak és a szülőknek nem kell tartania semmitől, amíg az eredményekre várnak.

„Nem, nem kell aggódniuk” – mondta. “Ez egy rendkívül óvatos megközelítés, így a szülők biztosak lehetnek abban, hogy ha az iskolájuk nem vette fel velük a kapcsolatot, nyugodtan visszaküldhetik a gyerekeket az iskolába.”

Több, mint 100 iskola bezárását rendelték el váratlanul Nagy-Britanniában, mert kiderült, hogy ráomolhatnak a diákokra 4

A tisztviselők úgy vélik, hogy a következő hetekben már csak „kis számú” további iskolát fognak átmenetileg bezáratni. Gibb úr kitartott amellett az állítása mellett, hogy „amint a bizonyítékok napvilágot láttak, azonnal meghoztuk a döntést”. Azonban rengetegen reagáltak dühösen, amiért csak néhány nappal azelőtt közölték az iskolákkal, hogy be kell zárniuk, hogy a gyerekek az őszi félévet megkezdték volna.

A miniszter úr azt mondta, „a nyár folyamán” számos olyan esetet fedeztek fel, amikor az alacsony kockázatúnak tartott Raac „valójában veszélyesnek bizonyult”. Gibb a BBC Radio 4 Today című műsorában azt mondta, hogy nem voltak külső jelei annak a „leomlott elemen”, hogy az „kritikus kockázatot jelent”. Az nem derült ki viszont, hogy a szóban forgó tartóelem leomlása egy angliai iskolában történt-e vagy sem.

A minisztérium szerint csak egy pár iskolának kell „teljesen vagy részben” átköltöznie más helyekre, amíg a biztonsági intézkedéseket bevezetik. Az oktatást közeli iskolákban, közösségi központokban vagy egy-egy „üres helyi irodaházban” folytatnák az „első néhány hétben”, miközben az épületek szerkezetét „megerősítik”.

Az iskoláknak azt mondták, hogy a járvány idején használt távoktatásra való átállást csak „végső esetben és csak rövid időre” használnák.

A Raac egy könnyű szerkezetű építőanyag, amelyet az 1950-es évektől az 1990-es évek közepéig használtak, de mára már nem biztonságos kategóriába sorolják, mivel összeomolhat. A DfE 2018 vége óta potenciális veszélyforrásnak tekinti ezt az anyagot, de az, hogy ezeket a változtatásokat pont a tanév kezdete előttre kellett beidőzíteni, feldühítette a szakszervezeteket.

A Nemzeti Oktatási Szakszervezet főtitkára, Daniel Kebede azt mondta: „Teljesen szégyenletes, és a kormány durva alkalmatlanságának jele, hogy mindössze néhány nappal a tanév kezdete előtt kell azzal szembesülnie 104 iskolának, hogy épületeik egy része vagy mindegyike nem biztonságos és nem használható.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után