Több, mint 1 millió otthonban kapcsolhatják le a villanyt vagy a gázt Nagy-Britanniában idén télen, mert nincs rá elég pénzük, hogy fizessék 1

Egy új kutatás szerint akár kétmillió embernek az otthonában is leállíthatják a gáz- és áramellátását a szigetországban ezen a télen, mert nincs rá pénzük, hogy feltöltsék a mérőberendezésüket.

Több, mint 1 millió otthonban kapcsolhatják le a villanyt vagy a gázt Nagy-Britanniában idén télen, mert nincs rá elég pénzük, hogy fizessék 3

A Citizens Advice arra figyelmeztetett, hogy a gáz és villany hiánya sokak számára jelenthet problémát ezen a télen. Egy friss jelentés szerint milliók élnek messze a szegénységi küszöb alatt az Egyesült Királyságban. A kormány persze már számtalanszor közölte, hogy milliárdokat költ a háztartások támogatására.

A Citizens Advice jótékonysági szervezet megbízásából készült felmérés szerint 2023-ban mintegy 1,7 millió ember volt, akinél legalább havi egyszer teljesen lefogyott minden pénz a mérőberendezésről, ami ennek következtében lekapcsolódott a hálózatról. A kutatásból az is kiderült, hogy az érintettek közül mintegy 800 ezren maradtak gáz és villany nélkül több mint 24 órán keresztül, mert nem volt rá pénzük, hogy feltöltsék az eszközt, így nem tudtak meleg vízzel zuhanyozni vagy meleg ételt készíteni.

Az elemzés Nagy-Britanniában több mint 4300 felnőtt válaszain alapul, és a jótékonysági szervezet szerint tükrözi azt, amit általánosságban véve tapasztalnak egyre több háztartásban. A Citizens Advice aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a helyzet idén még nehezebbé vált, mivel januárban megemelkedett az energia árplafon, ami a hidegebb hónapokban mind a gázt, mind az áramot drágította.

Mivel a feltöltős mérőberendezéssel ellátott ügyfelek nem tudják egyenletesen szétosztani az energiafizetés költségeit az év során, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a téli hónapok során elfogy a pénzük, és emiatt átmenetileg megszakad az ellátás.

Muhammad egyedül él Kelet-Londonban, és állása októberi elvesztése óta küzd, hogy egyáltalán fel tudja tölteni a mérőjét. A 60 éves férfi számára kulcsfontosságú, hogy fel tudja fűteni otthonát, mert beteg, és melegben kell maradnia, hogy elkerülje a légúti fertőzéseket és ne rontsa tovább ízületi gyulladását.

“Nem élhetek hideg lakásban… Folyamatosan fel kell tudnom tölteni [a mérőmet] a hitelkártyámmal, és 1488 GBP adósságot halmoztam fel” – mondta a BBC-nek. Segítséget kapott ugyan a Citizens Advice-tól, de a jótékonysági szervezet arra számít, hogy az idei tél lesz az egyik legnehezebb az olyan emberek számára, mint Mohamed, akik nehezen engedhetik meg maguknak a magas energiaköltségeket.

Az új kutatás azután született, hogy az Ofgem megerősítette, hogy az EDF, az Octopus és a Scottish Power engedélyt kapott arra, hogy az emberek otthonában újból „erőszakkal” beszerelhessék a fizetős, feltöltős mérőórákat, miután ezt a gyakorlatot ideiglenesen betiltották.

Az energiacégek éveken keresztül megtehették, hogy feltöltős mérőórákat szerelhettek be az otthonokba, amikor a számlák kifizetetlenek maradtak. Ám ez hatalmas felháborodást váltott ki, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a British Gas a szabályozó szerv szabályait áthágva hatolt be kiszolgáltatott emberek otthonaiba.

Míg a szabályokat mára frissítették, a Citizens Advice aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokan eladósodtak és nagy tartozásokat halmoztak fel, ami miatt fennáll annak a veszélye, hogy erőszakkal bemennek otthonaikba és fizetős mérőórákat szerelnek fel.

A szakértők egyébként azt jósolták, hogy az éves energiaszámlák 16%-kal esnek majd áprilisban, de ez még mindig azt jelentené, hogy a számlák magasabbak lesznek átlagosan, mint mielőtt a megélhetési költségek megugrottak az Egyesült Királyságban és számos más országban.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után