Több postai dolgozónak fizettek azért, hogy bankkártyákat lopjon el a BBC nyomozása szerint.

A csalók online hirdetéseken keresztül igyekezték becserkészni a Royal Mail dolgozóit, volt, aki heti 1000 dollárt ígért azért, ha ellopnak olyan leveleket, amik új kártyákat és a PIN- kódjaikat tartalmazzák. Az UK Finance szerint tavaly több mint 11 000 embernek lopták el a kártyáját még mielőtt megérkezett hozzájuk, ezzel 12,5 millió font kárt okozva a bankoknak is. A Royal Mail nem óhajtotta kommentálni, csak annyit mondtak, hogy a „levelek ellopása nagyon ritka”.

A BBC újságírója postásnak álcázva magát válaszolt egy hirdetésre, ami heti 1000 fontot ígért a bankkártya-lopásért. Ezután találkozott a bűnbanda egyik tagjával Lewishamben. „Azt fogjuk neked mondani, hogy például Mrs. XY levelet vár a NatWesttől. Aztán ha bármi levelet látsz Mrs. XY részére, azt elveszed. Ilyen egyszerű” – mondta neki a tag. „Ha új számlát nyitsz, új kártyát kapsz új kóddal, nem? Ez maximum 2 levél. Ezek kellenek. Mi ezzel foglalkozunk, te elveszed a levelet és elhozod nekünk, ennyi a dolgod.”

Az egyik ilyen bűnbanda Birminghamben már 30 éve működik az egyik tagja szerint – vagyis a főnöke „már 30 éve a bizniszben van”. „Már számtalan postással működött együtt. Én eddig csak kettővel – az egyik Midlandsban volt, Coventry-ben, a másik London egyik külkerületében.”

A West Midland rendőrség a BBC riportjára azt reagálta, hogy az egységeik még nem találkoztak ilyen bűnténnyel, nincs tudomásuk hasonlóról. Amikor a riporter egyébként felelősségre vonta a bűnözőt, akivel a hirdetés által találkozott, az elfutott.

Nincs információ arról, hogy 2013 óta – mióta a Royal Mail privatizálódott – hány postást sikerült ilyen ügyletekre rávenni. Korábbi adatok alapján tudni, hogy 1759 postai dolgozót ítéltek el lopás miatt 2007 és 2011 között. Az UK Finance elvileg szorosan együttműködik a Royal Maillel, hogy az ilyen eseteket felfedjék. „Megvan a saját rendőrségi egységünk, akik a szervezett bűnözésre specializálódtak” – mondta a szóvivőjük. „Ők azokat az embereket igyekeznek elkapni, akik ezt az egészet szervezik. Ha őket kivonnák a játékból, az egész összeomlana.”

„A Royal Mail úgy tudja, az Inside Out oknyomozásának nincs semmi bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy egy dolgozónk is érintett ilyen jellegű csalásban. Mi nagyon komolyan vesszük az ilyeneket” – mondta a Royal Mail szóvivője.

„A biztonsági csapatunk jelenleg is igyekszik utánanézni a programnak, és együttműködünk a releváns hatóságokkal. Az biztos, hogy a postásaink nagy része bármit megtenne, hogy megvédje ügyfeleink leveleit. Ezek biztonsága a legfontosabb a Royal Mail számára. Minden nap több millió levelet kézbesítünk, és a lopás nagyon ritka. De zéró tolerancia van az ügyben, azonnal elbocsájtunk bárkit, akit rajtakapunk.”   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com