Drákói megszorítások várhatóak a Brexit után a bevándorlás szintjére vonatkozóan egy kiszivárgott kormányjavaslat szerint, ami a legtöbbek félelme szerint akár össze  is omlaszthatja a közszolgáltatások szektorát, valamint a feketepiac terjedését segítené elő.

A tervek – ami szerint a frissen érkező uniós állampolgároktól már elvennék az állandó tartózkodási engedély lehetőségét, még a magasan képzettektől is – elképesztő közfelháborodást váltottak ki néhány óra alatt. A minisztereket „kegyetlennek” bélyegezték a szigorítások miatt, és a többség szerint ez mind a brit gazdaságnak, mind az egészségügynek nagyon rosszat tenne, ráadásul a tisztességtelen főnököknek sokkal könnyebb lenne kizsákmányolni a bevándorlókat – ezzel a tisztességes munkaadóknak is nagy károkat okozva.

Ez a dokumentum várhatóan a jelenleg is folyó tárgyalásokra is hatással lesz, mivel eszerint a kilépés utáni naptól az uniós bevándorlók már nem kaphatnának az eddigi formában ismert munkavállalási engedélyt, csak rövid időre szóló engedélyeket. „Ezeknek a változtatásoknak az lenne a következménye, hogy a fekete munkaerőpiac elkezdene rohamosan nőni és erősödni. Valamint arra bátorítaná a rossz főnököket, hogy használják ki a bevándorlókat, és keresztbe tenne azoknak a fűnökönek, akik legális, méltányos keretek között dolgoztatnák alkalmazottaikat” – mondta a TUC titkára. „A kormány Brexit utáni terve nem csak gazdasági öngyilkosság, de elképesztően kegyetlen is.”

„A gazdaságunk és a közszolgáltatásaink óriási mértékben függenek az uniós munkavállalóktól. Csak az egészségügyben 60 000 európai dolgozik jelenleg, és még rengeteg más szektorban vannak ilyen nagy számban. Az ő hozzájárulásuk nélkül ezek igencsak veszélybe kerülnének” – tette hozzá Alison McGoven, aki a munkáspárt maradáspárti kampányát vezette.

Még júliusban Amber Rudd, a belügyminiszter meglengette azt a lehetőséget, hogy a kereskedelmi megállapodás felgyorsítása érdekében egy átmeneti időszakig (a kilépés után még olyan 3 évig) elnapolnák a szigorú bevándorlási korlátozások bevezetését. Ehelyett most a 82 oldalas dokumentumban az olvasható, hogy az alacsonyan képzett dolgozóknak 2019-től csak maximum 2 évre szóló tartózkodási engedélyeket lehetne kiadni, utána újra kellene rá jelentkezni. Egy két éves átmeneti időszak után a „magasan képzett” munkaerőnek pedig 3 és 5 évre szóló engedélyt adnának. Ezek alapján az európaiaknak ugyanazon az eljáráson kellene végigmenni, mint a nem európaiaknak, és a családtagok behozatala is jelentősen megnehezedne.

A hírekre rengeteg brit és uniós állampolgár is reagált. Volt aki azt mondta, hogy „Megkaptuk, amit akartunk, pofa be maradásosok”, arra célozva, hogy ez az, amit lényegében a brit nép megszavazott. Sokan azt a kérdést tették fel, hogy mi fog történni ezek alapján azokkal, akik már egy ideje az országban dolgoznak. Volt aki ironikusan azt mondta, hogy akkor a kormány biztos rendben lesz azzal, ha ugyanez történik majd az EU-ban élő britekkel. Nem egy komment pedig nemes egyszerűséggel lefasisztázta May-t.

Több ellenzéki képviselő is mélyen elítélte a javaslatot, az SNP párt westminsteri képviselője „szégyennek” nevezte, azonban a munkáspárt vezetői tőlük szokatlan módon mélyen hallgatott a dologról. „Ez még nem hivatalos kormánypolitika – amint azzá válik, az általunk lefektetett értékrend alapján fogjuk megítélni” – mondta egyedüli megszólalóként Diane Abbott. A kiszivárgott dokumentum egyébként valóban egy vázlata lehet annak, amit majd végül előterjesztenek, és valószínűsíthetően még nem lett minden miniszter által jóváhagyva. A kormány annyit reagált, hogy nem fognak kommentárt fűzni kiszivárogtatott anyagokhoz, és hogy a hivatalos javaslat az őszi hónapokban fog megjelenni.     Forrás    Hirdetőknek: info@hungliaonline.com