Egy törött lábú férfivel közölték, hogy „alkalmas a munkára” és menjen el dolgozni, miután megpróbált támogatást igényelni Nagy-Britanniában 1

Egy villanyszerelőnek azt mondták, hogy mondjon fel az évi 40 000 fontos fizetést biztosító munkahelyén, és keressen egy olyat, ahol törött lábbal is dolgozhat, miután a kormány „munkaképesnek” nyilvánította.

Egy törött lábú férfivel közölték, hogy „alkalmas a munkára” és menjen el dolgozni, miután megpróbált támogatást igényelni Nagy-Britanniában 3

A 60 éves Martin Flowerst az orvos betegnek nyilvánította és egy hosszabb szabira küldte, miután egy munkahelyi baleset miatt mankóval tudott csak járni. Sérülése miatt a szakképzett villanyszerelő mindössze havi 415 font táppénzből élt.

Universal Credit igénylést nyújtott be, hogy tudja fizetni számláit, de a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium szakértői „munkára alkalmasnak” ítélték meg, és felszólították, hogy hagyja ott az évi 40 000 GBP-s pozícióját. Azt mondták, csak akkor kap anyagi támogatást, ha szerez egy másik állást, amit a sérülése mellett is el tud végezni – annak ellenére, hogy jelenlegi munkaadói azt mondták, szívesen látják vissza, ha meggyógyult.

Emellett azt állítja, hogy a DWP „tulajdonképpen azt mondta neki, hogy hazudjon”, amikor azt tanácsolták neki, hogy ne mondja el a jövőbeli munkáltatójának, hogy miért hagyta ott jelenlegi munkahelyét. A DWP azóta elnézést kért Martintól a „hibáért” és az esetlegesen okozott kellemetlenségekért.

Egy törött lábú férfivel közölték, hogy „alkalmas a munkára” és menjen el dolgozni, miután megpróbált támogatást igényelni Nagy-Britanniában 4

Martin, a shropshire-i Newportból, akkor sérült meg, amikor legurult egy lépcsőn, mindössze három héttel a wolverhamptoni Wulfrun Building Solutionsnál való munkába állása után. Azt mondta:

„Amióta a balesetem volt, a munkáltatóm olyan jó hozzám, hogy egy szavam se lehet. Csak három hete voltam ott, de megvárják, amíg felépülök.  Az év elején elbocsátottak alkalmazottakat, de engem nem küldtek el. Nagyon könnyen megszabadulhattak volna tőlem, de nem tették meg. Szeretnék minél hamarabb visszamenni dolgozni, de nyilvánvalóan az építőiparban vannak egészségügyi és biztonsági szabályok, és nem lehet mankóval sétálni egy építkezésen. Az egész helyzettől rosszul érzem magam. A feleségem és én aggódunk, nehogy mindent elveszítsünk.”

Egy törött lábú férfivel közölték, hogy „alkalmas a munkára” és menjen el dolgozni, miután megpróbált támogatást igényelni Nagy-Britanniában 5

Martin szerint az anyagi támogatás segített volna nekik a számláik kifizetésében, különben az otthonuk elvesztését kockáztatják. A jövő hónapra tervezett visszatérése ellenére azonban teljesen ledöbben, amikor a DWP szerdán (6. 12.) közölte vele, hogy alkalmasnak találták a munkára.

Martin, aki még mindig mankóval jár, hozzátette: „Elmagyaráztam, hogy törött lábbal nem mehetek vissza a munkahelyemre, de a telefon másik végén lévő férfi azt mondta, hogy fel kell mondanom a munkahelyemen, és keresnem kell egy másikat. Azt mondta, bár mankóval járok, dolgozhatok egy irodában vagy valahol máshol. De van egy tisztességes munkám, és nem keresnék feleannyit se egy irodában. Ez nevetséges. Azt kockáztattuk, hogy elveszítjük otthonunkat, mivel így nem tudtuk rendesen fizetni a számláinkat.”

Hozzátette, a DWP azt is közölte vele, hogy ne mondja el a jövőbeli munkáltatójának, miért hagyta ott a munkáját.

„Azt kérdeztem, mondjam-e el a munkaadómnak, miért hagytam ott az előző munkahelyemet, és azt mondták, nem szabad. Tulajdonképpen azt mondta, hogy hazudjak.”

A Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium azóta bocsánatot kért, és azt a független ügynökséget okolta a történtekért, amely Martin kiértékelését végezte.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után