Az új £5-os bankjegyek 2016-ban kerülnek bevezetésre Anglia területén, és mind a négy fő országrész jellegzetes képei megtalálhatóak lesznek rajtuk.

plastic-banknotes-to-start-in-2016_-bank-of-england-says

Az első polimer £5-os bankjegyeken nem más, mint Sir Winston Churchill fog díszelegni. Mellette pedig számos különböző, jellegzetes helyeket ábrázoló kép lesz látható. A Clydesdale Bank Skóciában már sikeresen bevezette néhány hónappal ezelőtt a mesterséges polimer alapú £5-osokat, melyek elmondásuk szerint hamisíthatóság szempontjából biztonságosabbak, és lassabban is használódnak el, mint papírból készült elődeik. Eddig egyébként már több, mint 20 ország rendelkezik már polimer bankjegyekkel.

Az új bankjegy kisebb lesz a mostani £5-osnál, de így is kompatibilis lesz az automatákkal. Az új polimer bankjegyek nagyjából 2.5-szer annyi ideig bírják majd az igénybevételt, mint a papírból készültek. Kibírják, ha véletlenül egy ruha zsebében hagyva kimossuk őket, de extrém hőhatásra, mint mondjuk egy vasaló, sajnos ezek is meg fognak rongálódni, vagy akár el is olvadni. Emellett a hamisítás elkerülésére több, új technológiát is bevezetnek a bankjegyeken.

image

A bankjegy skót verzióján a Forth Bridge található, ami tavaly volt 125 éves. A híd mellet pedig Sir William Arrol portréja látható, akinek a cége a híd építésén túl sok más skóciai nevezetesség megépítésében is nagy szerepet játszott.

Az új £5-osokat követően a £20-os bankjegy lesz a következő, amit lecserél majd az új strapabíróbb verzióra a kormány, de ez csak 2020-ban fog bekövetkezni. A £20-os bankjegy hátoldalára összesen 29,701 különböző személyt javasoltak a brit polgárok, amit a Banknote Advisory Committee testülete egy 3-5 névből álló listára fog leszűkíteni, mielőtt a végső döntés megszületne. A legkedveltebb javaslatok közt olyan nevek vannak, mint a szobrász Barbara Hepworth, az író Beatrix Potter vagy a divattervező Alexander McQueen. Bárki is lesz a győztes, az a £20-oson jelenleg helyet foglaló Adam Smith, híres közgazdászt fogja felváltani.

Facebook csoportunk  már 6,100 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-33598507