Teljesen eltávolítják Boris Johnsont a kormányból, miközben ő "még mindig úgy gondolja, hogy folytatná, és meg tudná nyerni a választásokat" 1
A brit miniszterelnöki posztért versengő jelöltek televíziós vitájukban egyértelműen kijelentették, hogy a távozó Boris Johnson teljességgel kizárt, hogy bármiféle szerepet kapjon a következő kormányban.
Teljesen eltávolítják Boris Johnsont a kormányból, miközben ő "még mindig úgy gondolja, hogy folytatná, és meg tudná nyerni a választásokat" 3

A miniszterelnökségért harcban levő két jelölt kizárta, hogy Boris Johnson a kormányban bármiféle fontos szerepet tölthet majd be. Liz Truss és Rishi Sunak hétfő este vettek részt egy televíziós vitaműsorban, hogy segítsenek eldönteni pártjuk választótagjainak, hogy melyiküket támogassák Johnson utódjaként a pártelnöki és ezzel együtt a kormányfői székben.

Liz Truss a jelenlegi külügyminiszter úgy nyilatkozott, Johnsonnak „jól megérdemelt pihenőre” kell vonulnia, miután távozik a kabinet éléről. Rishi Sunak pedig, aki a volt pénzügyminiszter, arra hivatkozva utasította el Johnson szerepvállalását a továbbiakban, hogy a pártnak most előre kell tekintenie.

Truss és Sunak párharca valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, a nyertes egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A két jelölt közül a párt durván 160 ezer tagja választja majd ki a következő vezetőjét egy rövidesen esedékes szavazás után.

A választást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig még a posztján marad, bár ezt rengetegen nem nézik jó szemmel.

A televíziós vitában elsősorban gazdasági kérdéseket jártak körül. Truss azzal érvelt, hogy Sunak óvatos költségvetési kiegyensúlyozási tervei recesszióba taszítanák a gazdaságot, Sunak viszont Truss adócsökkentési elképzeléseit ostorozta, azt hangoztatva, hogy azokra nincsen fedezet, és a gazdaság összeomlását is okozhatják. Egy hétfő éjjeli gyorsfelmérés szerint a tévénézők nagyjából egyformán ítélték meg a két jelölt teljesítményét a vitában, a konzervatív szavazók közül azonban Trusst látták többen felülkerekedni.

Rishi Sunak, a volt brit pénzügyminiszter nemrégiben megígérte, hogy ideiglenesen eltörli a hazai üzemanyagszámlák áfáját, ami háztartásonként £160-ot jelenthet, ha miniszterelnökké választják. 

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

Eközben egy tory párttag azt mondta, szavazni kellene arról, hogy a tory párt elfogadja-e Boris Johnson lemondását. Lord Cruddas „hozzuk vissza Borist” névvel kampányt indított, és azt mondja, a miniszterelnök nem akar lemondani, és még mindig úgy gondolja, hogy megnyerné az általános választásokat.

A The Telegraphnak azt mondta: „Johnson úr reméli, hogy van mód arra, hogy továbbra is miniszterelnök maradjon, és úgy véli, hogy a Konzervatív Párt nagy hibát követ el, ha figyelmen kívül hagyja a tagok kívánságait. Egyértelműen nem akar lemondani. Tovább akar lépni, és hisz abban, hogy ez sikerülhet.”

Más források azonban cáfolták, hogy Johnson támogatja Lord Cruddas kampányát, mert elmondásuk alapján tiszteletben tartja a vezetőválasztás folyamatát.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után