Teljes a fejetlenség Nagy-Britanniában: saját pártja is leváltaná a miniszterelnököt 1

Egy felmérés szerint a konzervatív párt tagjainak csaknem kétharmada azt akarja, hogy Theresa May adja be a lemondását a katasztrofálisan sikerült előrehozott választások után.

Teljes a fejetlenség Nagy-Britanniában: saját pártja is leváltaná a miniszterelnököt 3

A képviselők meglehetősen dühösek azért, hogy ezzel a rossz döntéssel annyit sikerült elérni, hogy elveszítették a minősített többségüket, és most koalíciót kénytelenek érte alakítani más pártokkal (valószínűleg a DUP észak-ír párttal). A felmérést a Conservative Home weboldal csinálta, és azt kérdezték, Theresa May-nek le kellene-e mondania ezután a kínos választási botrány után – a kérdésre adott válaszoknak több, mint a 60%-a igen volt.

„Az, hogy a saját pártjának támogatói azt mondják, May-nek le kellene mondania, egészen elképesztő” – írta az oldalon Paul Goodman. „Ez a legdurvább eredmény, ami megkérdezésen kijött.” Az eredmények kihirdetése óta egyre többen hangoztatják, hogy May valószínűleg nem lesz nagyon sokáig hatalmon, és olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a konzervatív párt befolyásosabb tagjai már el is kezdték keresni a miniszterelnök lehetséges helyettesítését.

Sőt Heidi Allen konzervatív képviselő szerint May-nek maximum hat hónapja maradt hátra a Downing Streeten, Ed Vaizey korábbi miniszter pedig azt mondta, a képviselők a Whatsappon beszélik folyamatosan a lehetséges leváltást. Akkor mondta ezt, mikor megkérdezték tőle, hogy mennek-e a telefonhívások May leváltása kapcsán. „Az olyan 20. századi. Minden a Whatsappon megy” – válaszolta. „Nagyon sokat beszélünk ott… sok csoportbeszélgetése van a képviselőknek.”

Theresa May egyébként megint kellemetlen helyzetbe került a kormányalakítás kapcsán, ugyanis kijelentette, hogy sikerült a DUP párttal megállapodásra jutni, aztán pár órával később már kénytelen is volt ezt a kijelentését visszavonni, és beismerni, hogy igazából még nem. Ez azért volt, mert a megegyezés kihirdetése után a DUP kibocsájtott egy közleményt, amiben cáfolták ezt az állítást, meglehetősen mérgesen, mivel szerintük ezzel megpróbálták őket belekényszeríteni a koalícióba még a megegyezés aláírása előtt.

„A megbeszélések eddig pozitívak voltak, és a jövő hét folyamán folytatjuk a tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy tudnánk-e egyetértésben dolgozni a parlamentben” – olvasható a közleményükben. Ezután kényszerült rá a Downing Street, hogy kiadjon egy újabb, az előző nyilatkozatukkal élesen ellentétes közleményt, amelyben azt írták, a miniszterelnök „még alig beszélt a DUP vezetőjével a pontos részletekről”, és hogy „a következő hetekben majd igyekeznek véglegesíteni a megegyezést”. Ez a kínos fiaskó tehát nem tett túl jót May eddig sem túl stabil szavahihetőségének.

A közvélemény egyébként finoman szólva sem elégedett May választásával azzal kapcsolatban, hogy kivel szeretne szövetkezni a parlamentben. Már több, mint félmillió aláírás érkezett arra az online petícióra, ami azt akarja elérni, hogy a konzervatív párt ne alakítson koalíciót a DUP párttal. Theresa May azután kezdett el az észak-ír párthoz közeledni, hogy nem sikerült elérnie a minősített többséget a parlamentben, ez azonban csak még jobban felkorbácsolta az amúgy is háborgó közvéleményt.

Így lehet az, hogy 24 órával a petíció létrehozása után a change.org weboldalon, már 500 000 aláírás érkezett rá. A leírásában amellett, hogy May lemondását követelik, a DUP párttal tervezett szövetséget úgy definiálják, mint „gusztustalan, kétségbeesett próbálkozás a hatalmon maradásért”.

Az észak-ír pártot legfőképpen azért kritizálják, mert túlságosan szélsőjobboldali a hozzáállása egyes szociális kérdésekben, például a melegházasság és az abortusz megítélésében. A melegek jogait abszolút nem támogatják, és Észak-Írország az egyetlen része az Egyesült Királyságnak, ahol csak akkor kérhetnek a nők abortuszt, ha a terhesség az életét veszélyezteti valamilyen okból.

A párt vezetője, Arlene Foster tavaly ki is jelentette, hogy „nem akarnám, hogy Észak-Írországban is olyan lazán kezeljék az abortuszt, mint az ország többi részén.” A koalíció ellen egyébként nem csak online, de élőben is tiltakoznak az emberek, nemrégiben több száz ember tüntetett a szövetség ellen a Downing Streeten, sőt a konzervatív képviselők is aggódnak, hogy a koalíció miatt őket is azonosítanák az erősen szélsőjobboldali nézeteket is valló párttal.

Ezeknek az eseményeknek a fényében az sem csoda, hogy May leváltását nem csak a saját pártja, de a közvélemény is akarja. Egy friss közvéleménykutatás szerint a lakosság 49%-a szeretné, ha leváltanák, míg csak 38% szeretné azt, hogy biztosan maradjon. Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a külügyminisztert, Boris Johnsont próbálják meggyőzni arról, hogy lépjen May helyébe, Jeremy Corbyn pedig úgy gondolja, még arra is van még mód, hogy végül ő kerül a miniszterelnöki székbe.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után