Tegnaptól változott a minimálbér Nagy-Britanniában, ami milliókat érint 1

Minden tizedik embert érinti az a nemzeti minimálbér változása, ami tegnaptól, vagyis április 1-től érvényes, és a minimum órabért 30p-vel növeli.

Tegnaptól változott a minimálbér Nagy-Britanniában, ami milliókat érint 3

Több, mint 2 millió 25 éven felüli britnek lesz óránként 30 p-vel lett több a fizetése óránként – de a 25 év alatti minimálbér is nő. Ha azonban 16-17 éves vagy, az emeléssel csak annyit értél el a valóságban, hogy pontosan annyit keresel majd, mint a veled egyidősek 9 évvel ezelőtt. A 4.05 fontos órabér a fiatal dolgozók között annyit ér most, mint a 2008-ban dolgozó hasonszőrű fiatalok bére ért.

„A fiatalok egy elég nyers ajánlattal kell, hogy beérjék, különösen, akik a minimum órabérnél ragadtak. Az árak csak emelkednek, de a fizetésük nem veszi fel a tempót vele” – mondta Frances O’Grady, a TUC titkára. „Egyre több ember van létminimumra kényszerítve, és a fizetés nem emelkedik olyan gyorsan, mint a költségek.

A kormány azon célja, hogy 2020-ra a minimum órabér 9 fontra emelkedjen, most fantáziának tűnik. Pedig a létminimumnak az elkövetkező években nagy fellendülésre lenne szüksége, különösen a fiatalokénak.” És valóban, szinte az emeléssel egy időben jelentette be tavaly a volt kancellár, George Osborne, hogy nagy hullámban emelkedett a mindennapi megélhetés költsége. „Mélyebben kell a pénztárcába nyúlni akkor is, ha csak egy levelet akarunk feladni, és akkor is, amikor megérkezik a számla a havi lakbérről” – figyelmeztettek a pénzügyi szakértők.

Így alakul az új minimálbér Nagy-Britanniában kor szerint:

  • 25+: £7.50
  • 21-24: £7.05
  • 18-20: £5.60
  • 18 év alatt: £4.05
  • Gyakornok: £3.50

Az NHS-es receptek díja is emelkedett április 1-től, méghozzá 20 p-vel, így már 8.60 fontba fog kerülni. A fogászati költségek is nőnek, egy rutinellenőrzés ára 20.60 font lesz, ami 90 p növekedést jelent. De a gazdasági miniszter, Margot James azt mondta, egyes dolgozók akár évi 600 fontos emelést várhatnak a mai béremelések miatt. „A nemzeti létminimumot úgy határozta meg a Parlament, hogy nagy, és elvárt fellendülést adjon az alacsony fizetésű dolgozóknak” – mondta Conor d’Arcy elemző.

Azonban egyáltalán nem mindenki boldog. 70 000 brit cég már az emelés előtt is jelentős pénzügyi stresszt élt meg a Begbies Traynor csődelemző cég szerint. A riportjuk azt mutatta meg, hogy azoknak a cégeknek a száma, akik pénzügyi gonddal küzdenek, 8%-kal emelkedtek 2016 utolsó negyedévéhez képest – tehát 64,764 helyett már 69,785 ilyen vállalat van. Az üzleti mutatók nem nagyon emelkedtek 2010 óta, és a londoni cégeket fogja valószínűleg a leginkább érinteni az emelés.

„Egy átlagos kisvállalkozónak évente 2600 fonttal többet kell majd fizetnie, ami a kormány döntéseinek egyenes következménye. Sok ilyen vállalkozó úgy próbálja abszolválni ezeket az emeléseket, hogy kényszerűségből csökkenti a saját profitját” – mondta Mike Cherry, a kisvállalkozók egyesületének elnöke.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után