Tegnaptól bővült a "zöld listás" országok sora Nagy-Britanniában 1

A légitársaságok és az üdülési társaságok örömmel fogadták a hírt, hogy a karanténmentes országok listája, az ún. Zöld lista újabb célállomásokkal bövült. Ugyanakkor keményen bírálták azt a tényt, hogy a teljesen beoltott személyekre még hosszú heteken át ugyanúgy vonatkozni fog a karanténkötelezettség.

Tegnaptól bővült a "zöld listás" országok sora Nagy-Britanniában 3

Málta, ahol egyébként egész Európában a legmagasabb a beoltottak aránya, végre felkerült a brit Zöld listára. Mallorca, Menorca, Ibiza, valamint Madeira, Antigua, Barbados és Grenada szintén rákerültek a „zöld listára”, azonban azzal a különbséggel, hogy bármelyik pillanatban lekerülhetnek róla anélkül, hogy azt jó előre bejelentenék.

Mindeközben a miniszterelnök nagyon bíztatóan nyilatkozott annak kapcsán, hogy a teljesen beoltott személyek hamarosan megúszhatják a karantént, nemcsak a zöld, de a sárga listás országok területéről visszatérvén is. Mr. Johnson azt mondta, hogy a második oltást is megkapott személyek számára így a legtöbb ország irányába lehetőség nyílik még ezen a nyáron elutazni.

A miniszterelnök ezt mondta beszédében: „Úgy gondolom, hogy egy valódi lehetőség mindannyiunk számára az, hogy megnyissuk végre a határainkat a mindkét oltást megkapottak számára. Ha jobban megnézzük, akkor a népességünk több mint 60 százalékának már megvan a második oltása is, és azt hiszem, 83 százaléknak pedig van legalább egy. Úgy gondolom, hogy most már tényleg a célegyenesben vagyunk.”

Johan Lundgren, az easyJet vezérigazgatója kritikusan értékelte a változásokat:

„Noha üdvözöljük Málta, Madeira és a Baleár-szigetek zöld listára való felvételét, ez még mindig nem a kormány által megígért biztonságos és fenntartható újranyitás. Ezt a korlátozott újranyitást az adatok nem igazolják. A statisztikák azt mutatják, hogy számos európai országba történő utazásnak csak csekély hatása lenne a kórházi betegfelvételek számára, és ez annál is inkább így van, hogy a Covid-esetek száma Európában egyre csökken, és sok országban már alacsonyabb a fertőzési arány, mint az Egyesült Királyságban. Mivel az Egyesült Királyságban élő felnőttek kétharmada várhatóan július 19-ig teljesen be lesz oltva, itt az ideje, hogy a brit állampolgárok kihasználhassák az oltási program sikerét.”

„…A kormány által meghatározott ütemterv egyszerűen csak nem elég ambiciózus. Mire várunk még? Az alkalmazások működnek, a légitársaságok pedig készen állnak az indulásra, épp ezért arra kérjük a kormányt, hogy határozottabban lépjen fel, és szüntesse meg a karantént és a tesztelést a teljesen beoltott emberek számára.” – nyilatkozta.

Ami viszont ezzel szemben rossz hír, az az, hogy eközben Emmanuel Macron francia elnök támogatta Angela Merkel ötletét az „összehangolt” EU-s utazási korlátozások bevezetésére vonatkozóan, ami azt is jelentheti, hogy a Nagy-Britanniából a kontinensre érkező személyekre a Covid-19 Delta-változatának terjedése miatt szigorúbb szabályokat vezethetnek be a közeljövőben.

Merkel egy brüsszeli csúcstalálkozón sürgeti épp az EU vezetőit, hogy egy szigorúbb közös megközelítést fogadjanak el az egész kontinensen, mivel az Egyesült Királyságban a Delta-változattal fertőzött személyek száma rohamosan növekszik. George Eustice környezetvédelmi miniszter ugyanakkor bírálta Merkel javaslatát, szerinte ugyanis ez a lépés teljesen felesleges.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után