Szuper hír az Angliában vendéglátásban dolgozóknak: nem lesz több gond a borravalóval 1

Az éttermek és bárok menedzserei nem fogják tudni többé lenyúlni a keményen dolgozó alkalmazottak borravalóját. A brit miniszterelnök ugyanis egy új jogszabályt fog életbe léptetni, hogy törvénytelenné tegye a vendéglátóiparban szorgoskodók extra bevételének elvételét.

Szuper hír az Angliában vendéglátásban dolgozóknak: nem lesz több gond a borravalóval 3

Theresa May, brit miniszterelnök intézkedése, amit nemrégiben jelentett be, azt a célt szolgálja majd elsősorban, hogy az iparágban dolgozó alkalmazottakkal megfelelő, és fair módon bánjanak a főnökeik. Az új jogszabály törvénytelenné teszi majd azt, ami egyes nagyobb brit láncoknál bevett szokás, hogy akár 10%-ot is levesznek a dolgozók által megkeresett borravalóból.

A bejelentés azt követően történt meg, hogy kritizálták a kormányt, amiért nem tett lépéseket idáig ennek érdekében, ugyanis nagyjából két évvel ezelőtt már volt róla szó, hogy törvénybe iktatják, azonban a dolog annyiban maradt.

Ezzel párhuzamosan Jeremy Corbyn már hónapokkal ezelőtt, júniusban azt az ígéretet tette, hogy ha rajta múlik az ilyen az alkalmazottakat csúnyán kihasználó munkáltatóknak betiltja majd, hogy elvegyék a dolgozóktól azt a pénzt, ami őket illetné meg. A The Independent is indított a témával kapcsolatban egy kampányt „Fair tips, fair pay” néven, ami kiderítette, hogy több hely is arra használja fel az alkalmazottaktól ellopott borravalót, hogy olyan más dolgozók bérét egészítse ki vele, akik a minimálbér alatti fizetést kapnak.

A legutóbbi alkalommal egy Tory konferencián olyan nagyobb üzletláncokat neveztek meg, mint pl az Ask, Belgo, Bella Italia, Café Rouge, Giraffe, Prezzo, Strada vagy a Zizzi, akik leveszik a „tipp” egészét vagy egy bizonyos százalékát.

„Szeretnék biztosítani, hogy a munkahelyén mindenki megfelelő bánásmódban részesüljön. Éppen ezért vezetünk be egy új, komoly változtatást, hogy gondoskodjunk arról, hogy a dolgozók megtarthassák az összes borravalót. Ez egy újabb része annak az elképzelésnek, hogy egy olyan gazdaságot hozzunk létre, ami mindenki számára jól működik.” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Ez a változtatás egyébként sokkal igazságosabb lenne azokkal szemben is, akik a borravalót adják, ugyanis a legtöbben ezt a kiszolgálás minőségéért cserébe teszik. Egy másik felmérés azt is egyértelműen kimutatta, hogy a vásárlók szinte mindegyike, aki borravalót ad, azt akarja, hogy az a pénz konkrétan annak a dolgozónak a zsebében kössön ki, aki kiszolgálta őt vagy őket.

Sajnos a kormány azonban konkrét dátumot még nem tudott mondani, hogy a módosítás mikor lép életbe, csak annyit mondtak, hogy amilyen gyorsan csak lehet, és hogy amilyen gyorsan a körülmények lehetővé teszik.

Olyanok is vannak, akik azt mondják, hogy a kormány azért nem tett idáig lépéseket az ügy érdekében, mert próbálták azt csöndben a szőnyeg alá söpörni.

Az utóbbi időben egyébként a TGI Fridays nevű étteremlánc alkalmazottai többször is sztrájkoltak az általuk rendkívül igazságtalannak titulált borravaló rendszer ellen. Az amerikai lánc ugyanis azt mondta, hogy a kártyás fizetéses borravalók 40%-át a konyhán dolgozóknak adják, ahelyett, hogy az ott levők fizetését emelnék meg.

Remélhetőleg az ígért változtatás a lehető leghamarabb életbe fog lépni, ugyanis az Angliában, illetve Nagy-Britannia többi részén dolgozó magyaroknak is a legnagyobb hányada a vendéglátóiparban robotol, így sokuk számára akár havi plusz 1-2-3 száz fontot is jelenthetne ez a módosítás.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás