Súlyos mellékhatásai vannak a már Angliában is elérhető injekciónak, amitől lefogysz 1

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a fogyókúrás injekciók, például az Ozempic vagy a Wegovy használata növelheti a „súlyos gyomor-bélrendszeri problémák” kockázatát. Az elhízás elleni küzdelemben „csodaszernek” kikiáltott új injekcióról kiderült, hogy nem cukorbetegeknél növelik a hasnyálmirigy-gyulladás, a bélelzáródás és a „gyomorbénulás” valószínűségét is.

Súlyos mellékhatásai vannak a már Angliában is elérhető injekciónak, amitől lefogysz 3

Amerikai kutatók elmondták, hogy bár ez „ritka”, arra figyelmeztettek, hogy ezeknek a szereknek a növekvő népszerűsége miatt emberek százezrei lehetnek veszélyben világszerte. A kanadai British Columbia Egyetem kutatócsoportja körülbelül 16 millió amerikai beteg egészségbiztosítási kárigényeit vizsgálta, és azokat elemezték, akiknek 2006 és 2020 között szemaglutidot vagy liraglutidot írtak fel.

Az elhízott betegeket vizsgálták, és a kimutatásba nem vették bele azokat a cukorbetegeket, akik más cukorbetegség elleni gyógyszert is szedtek. A szemaglutidot és a liraglutidot Wegovy, Ozempic, Rybelsus és Saxenda márkanéven értékesítik, és a Novo Nordisk gyártja őket. A GLP-1 agonistákként ismert szerek, elősegítik az inzulintermelés fokozását, és eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki.

A csapat szerint a korábbi kutatások rávilágítottak a gasztrointesztinális problémák kockázatára a cukorbetegeknél, de ez az első nagy, lakossági szintű tanulmány, amely feltárja annak valószínűségét, hogy nem cukorbetegeknél milyen hasonló rendellenesség fordulhat elő.

Elemezték a feljegyzéseket, hogy megtudják, hány betegnél alakult ki a négy gyomor-bélrendszeri probléma egyike, és összehasonlították az eredményeket azokkal, akik egy másik testsúlycsökkentő gyógyszert, a bupropion-naltrexont szedtek. Azt találták, hogy azoknál, akik az új fogyókúrás injekciókat használják, 9,09-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki hasnyálmirigy-gyulladás, ami bizonyos esetekben műtétet igényel.

Emellett 4,22-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki bélelzáródás, és 3,67-szer nagyobb volt a gastroparesis vagy a „gyomorbénulás” kockázata, amely korlátozza a tápláléknak a gyomorból a vékonybélbe jutását.

Az amerikai tanulmány eredményeit a Journal of the American Medical Association (Jama) tette közzé, és a kutatók most azt remélik, hogy a szabályozó ügynökségek és a gyógyszergyártók fontolóra veszik a figyelmeztető címkék frissítését termékeiken. Mindez azután történt, hogy a Maccabi Health Services megállapította, hogy a szemaglutid „jelentősen” képes javítani a vércukorszint szabályozását és a fogyást cukorbetegeknél akár három évig.

A kutatók szerint a heti egy adag szemaglutid hatékonysága a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében „már bizonyított”, de a hosszú távú adatok „még hiányosak”.

Rishi Sunak miniszterelnök azt mondta, hogy ezek a legújabb gyógyszerek a fogyás elősegítésére „mindent megváltoztatnak”.

Augusztusban a Novo Nordisk közzétette saját, ötéves Wegovy-tanulmányának, az eredményeit. Megállapították, hogy a gyógyszer alkalmazása ötödével csökkentheti az elhízott embereknél a szívroham vagy szélütés kockázatát. A tanulmányban 17 604, 45 év feletti felnőtt vett részt 41 országból, mindegyikük BMI-je 27 felett volt, és szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek, de egyikük sem volt cukorbeteg.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után