bevándorlás Nagy-Britannia

Az EU-s nettó bevándorlás Nagy-Britanniába 16 éve nem volt ilyen alacsonyan, mint a 2019-es évben. A Brexit népszavazás óta rohamosan csökken az érkezők és egyre nő a távozók száma, ami az EU-s állampolgárokat illeti.

A brit statisztikai hivatal (ONS) hivatalos adatai szerint a nettó bevándorlás EU-s részről mindössze 48,000-re zuhant vissza a 2019-es évjúniusáig terjedő egy éves időszakban. Ez alatt a 12 hónap alatt 151 ezer EU állampolgár költözött el a szigetországból, míg 191 ezren érkeztek. Ez a szám kevesebb, mint a negyede a 2015-ös adatnak. A Brexit népszavazás előtti évben ugyanis az EU-s nettó migráció 219 ezer fő volt.

Utoljára 2003-ban volt ilyen alacsonyan az uniós bevándorlók száma. Érdekes, hogy az EU-n kívüli bevándorlók száma épp fordítva alakul a referendum óta, vagyis egyre csak emelkedik, és jelenleg a legutóbbi 2019-es mért időszakban 229 ezer volt ez unión kívüli nettó migráció. Összességében tehát még mindig többen jönnek Nagy-Britanniába, mint ahányan mennek és mindent egybe vetve 212 fő volt a teljes nettó bevándorlás (az érkezők és távozók számának különbsége).

„Az összes adatforrást felhasználva a legjobb becslésünk szerint a hosszú távú bevándorlás, a kivándorlás és a nettó migráció 2016 vége óta nagyjából stabil maradt. Az EUs és a nem uniós polgárok esetében azonban eltérő tendencia figyelhető meg. Noha továbbra is több uniós polgár költözött az Egyesült Királyságba, mint ahány távozott, az EU nettó migrációja 2016 óta fokozatosan csökkent, mivel kevesebben jönnek az EU-ból dolgozni. Ezzel szemben az EU-n kívüli nettó migráció fokozatosan növekedett az elmúlt hat évben.”- mondta az ONS szóvivője.

Sokkal kevesebben jönnek, és egyre többen mennek az EU polgárok Angliából 2

Az érkező EU bevándorlók száma 2015-ben tetőzött, amikor is 305 ezren jöttek és ehhez képes mostanra ez a szám 106 ezerrel csökkent. Ezzel párhuzamosan az elvándorló EU polgárok száma 2013 környékén alig 75 ezer fő volt egy év alatt, ami pedig 2019-re 151 ezer főre, vagyis több, mint a duplájára emelkedett. Az időközben bekövetkezett Brexit ráadásul tovább erősítheti ezt a trendet és a jövőben tovább fokozódhat az elköltöző EU polgárok és köztük az angliai magyarok száma is.

Ha csak az EU8-hoz tartozó országokat vesszük figyelembe, ahova mi magyarok is tartozunk (Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia) akkor a különbség még szembetűnőbb ugyanis csak ezen 8 ország polgárait figyelembe véve a nettó migráció negatív, vagyis többen mentek, mint ahányan jöttek. Ebből a 8 országból ugyanis a tavalyi mért adatok szerint durván 37 ezren jöttek, míg nagyjából 42 ezren költöztek el.

A szakértők szerint az EU nettó migrációjának viszonylag alacsony szintje azt jelenti, hogy ha a munkaerő szabad áramlásának idén vége szakad, akkor annak várhatóan sokkal kisebb hatása lesz az általános bevándorlás szintjére nézve, mint ha ez korábban következett volna be.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után