Sok Covidosnál, akik légszomjat tapasztalnak, tüdőrendellenességet fedeztek fel, miután átestek a betegségen 1

A szakértők nemrégiben olyan tüdőrendellenességeket tártak fel hosszú ideig betegeskedő Covidosoknál, akiknél a légszomj is jelentkezett, mint tünet, ami a rutinvizsgálatokkal nem mutatható ki.

Sok Covidosnál, akik légszomjat tapasztalnak, tüdőrendellenességet fedeztek fel, miután átestek a betegségen 3

A közelmúltban készített új tanulmány kezdeti eredményei azt sugallják, hogy ezeknél a Covidon átesett embereknél a gázoknak a tüdőből a véráramba történő átjuttatása, illetve annak hatékonysága jelentősen károsodott. A betegeken végzett egyéb vizsgálatok – köztük a CT-vizsgálatok – nem mutattak ki semmi gyanúsat.

Az Explain által végzett kutatás során xenont, egy szagtalan, színtelen, íztelen és az emberre nem veszélyes gázt használtak a lehetséges tüdőkárosodások vizsgálatára olyan betegeknél, akik nem kerültek kórházba, de továbbra is légszomjat tapasztalnak a Covid-fertőzés elmúlása után.

A tanulmány készítését vezető Fergus Gleeson ezt nyilatkozta: „A korábbi tanulmányainkból tudtuk, hogy a xenon képes kimutatni a rendellenességeket olyankor is, amikor a CT-vizsgálat és más tüdőfunkciós tesztek nem mutatnak semmi elváltozást. Most azt tapasztaltuk, hogy bár a CT-vizsgálataik normálisak voltak, a xenon MRI-vizsgálatok hasonló rendellenességeket mutattak ki hosszú ideig betegeskedő Covid-fertőzötteknél. Ezek a betegek soha nem voltak kórházban, és nem volt súlyos lefolyású a betegségük a Covid-19 fertőzésük idején. Sokan közülük még egy évvel a betegség után is tapasztalják a légszomjat, és gyakran kapkodnak levegő után.”

„Az eredmények fényében fontos kérdéseket kell megválaszolnunk, mint például, hogy hány hosszan tartó Covid-fertőzésben szenvedő betegnél lesznek még ilyen rendellenességek, az általunk észlelt rendellenesség mennyire súlyos, és mi a rendellenesség oka és hosszabb távú következményei. Ha megértjük ezeket a tüneteket kiváltó mechanizmusokat, előnyösebb helyzetben leszünk a hatékonyabb kezelések kidolgozását illetően.”

A xenon egyébként biztonságosan belélegezhető és az oxigénhez nagyon hasonlóan viselkedik, vagyis a radiológusok megfigyelhetik, hogyan jut el a tüdőből a véráramba. A szkennelés mindössze néhány percet vesz igénybe, és mivel nem igényel sugárterhelést, idővel megismételhető a tüdőben bekövetkezett változások megfigyelése érdekében.

A vizsgálatokat három csoporton végezték el, az egyik csoportban a Covid miatt hosszan betegeskedők voltak, a másodikban olyanok, akik kórházban voltak a betegség miatt de már hónapokkal ezelőtt vége lett a tüneteiknek és nem tapasztalnak olyan tüneteket, amik a betegséget követően megmaradtak. A harmadik csoport egy életkorban és nemben megegyező kontrollcsoport volt, akiknek nem voltak sokáig tartó Covid tüneteik, és nem kerültek kórházba a vírussal.

Dr. Emily Fraser, az Oxford Post-Covid Assessment Clinic szakembere kifejtette: „Ezek érdekes eredmények, és arra utalhatnak, hogy néhány hosszú COVID-ban szenvedő beteg tüdejében megfigyelt változásoknak valószínűleg közük van a légszomjhoz. De ezek még meglehetősen korai eredmények, így további kutatásokat kell folytatnunk, hogy megértsük pontosan mivel is állunk szemben.” Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon a Covidon átesett magyarok közül hányan tapasztalnak hasonló légzési nehézségeket, és mennyire múlt ez el idővel?      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után