Rohamosan nő az omicron variánssal fertőzöttek száma Angliában: hogy tudod kideríteni, azt kaptad-e el 1

A koronavírus Omicron-variánsával megfertőzött további hét esetét erősítették meg Angliában, és további hármat pedig Skóciában – közölte nemrég az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA).

Rohamosan nő az omicron variánssal fertőzöttek száma Angliában: hogy tudod kideríteni, azt kaptad-e el 3

Ezzel a hivatalosan is regisztrált omicron variánsos esetek száma Angliában 29-re, Skóciában pedig 13-ra nőtt. Nagy-Britannia területén így már összesen 42 esetről lehet tudni mindössze bő egy héttel azt követően, hogy az első eseteket felfedezték. Angliában East Midlands területén, Kelet-Angliában, Londonban, Délkeleten és Északnyugaton is azonosítottak eseteket.

Dr. Jenny Harries, az UKHSA vezérigazgatója az egyik legutóbbi sajtótájékoztatón ezt mondta: „Továbbra is törekszünk arra, hogy megértsük ennek a vírustörzsnek a fertőzőképességre, a betegség súlyos lefolyásúvá válására, a mortalitásra, az antitestekre adott válaszra és a vakcinák hatékonyságára gyakorolt hatását. A védőoltás kritikus fontosságú ahhoz, hogy megerősítsük védelmünket ezzel az új változattal szemben – kérjük, haladéktalanul adassa be mindenki az első, második, vagy az emlékeztető oltását.”

„Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező napokban még több esetet fogunk találni, ahogyan az a világ más országaiban is történik, és ahogy az esetek észlelését célzott tesztelések révén fokozzuk. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a magukon a Covid-19 tüneteit észlelő személyek azonnal izolálják magukat és csináljanak egy PCR-tesztet.” – tette hozzá Dr. Jenny Harries.

A brit kormány egyébként nem olyan rég azt is bejelentette, hogy mostantól a korábban tervezett időintervallum fele után minden felnőtt jogosult lesz a koronavírus elleni emlékeztető oltásra. Az összes 18 év feletti személy a szigetországban mostantól már három hónappal a második szúrás után megkaphatja a harmadik oltást, az eredeti hat hónap helyett.

Sőt Boris Johnson az egyik legutóbbi nyilatkozatában azt is elmondta, hogy január végéig mindenkinek, aki 18 év feletti az országban, fel fogják ajánlani az emlékeztető oltást.

Hogyan ismerhető fel az Omicron variáns?

Ha valaki gyanítja, hogy Covid-19-ben szenved, vagy Covid-19-tüneteket észlel, azonnal végezzen egy gyorstesztet vagy PCR-tesztet annak megerősítéshez. A gyors tesztel nincs esély arra, hogy megmondjuk, melyik variánst kaptuk el. Az csak azt tudja kimutatni, hogy elkaptuk a vírust vagy sem.

Pozitív PCR teszteredmény esetén megtudhatod, hogy a Covid-19 melyik változata fertőzött meg. Egy teljes genomszekvenálási teszt ki tudja mutatni hogy melyik variánssal fertőződtél meg – de jelenleg az Egyesült Királyság laboratóriumainak csak körülbelül a fele képes ilyen típusú tesztet elvégezni. Emellett Néhány napba is beletelik mire megjön az eredmény.    Forrás