Boris Johnson legfrissebb bejelentése: a katonaságot is bevetik, és januárra mindenki megkaphatja a 3. oltást Angliában 1

Boris Johnson a legutóbbi nyilatkozatában bejelentette, hogy január végéig mindenkinek, aki 18 év feletti az országban, fel fogják ajánlani az emlékeztető oltást. A miniszterelnök a Downing Street-i sajtótájékoztatón kedd délután jelentette be az újonnan kitűzött célt.

Boris Johnson legfrissebb bejelentése: a katonaságot is bevetik, és januárra mindenki megkaphatja a 3. oltást Angliában 3

Mr. Johnson elmondta azt is, hogy legalább 400 katona is segíti majd az NHS munkáját a jövőben. Mindeközben Nagy-Britannia területén mostanra az új omicron variánssal fertőzött egyének száma már 22-re emelkedett, vagyis pontosabban szólva azoké, akiket idáig regisztráltak. Így az eddigi alkalmakból kiindulva, amikor egy új variáns „szabadult be” a szigetországba, innentől kezdve már elég valószínűtlen, hogy meg tudnák állítani a terjedését.

„Már majdnem 18 millió emlékeztető oltást adtunk be az Egyesült Királyságban, de még sok millió van hátra a legsebezhetőbbek védelme érdekében.” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ismét fel akarják pörgetni az oltási programot arra a szintre, mint amikor az első két oltás beadása maximális fokozaton üzemelt.

„Mindent bele fogunk adni, hogy biztosítsuk, hogy minden egyes személy, aki jogosult rá, megkaphassa, durván két hónapon belül.” – tette hozzá Mr. Johnson. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy: „létfontosságú, hogy az idősebbek és a klinikailag sebezhetőbbek kapják meg először ezt a plusz védelmet. Tehát, ha már több mint három hónapja kaptad meg a második oltást, és már jogosult vagy az emlékeztető oltásra, kérjük, akkor se próbálj időpontot foglalni, amíg az NHS azt nem mondja, hogy rajtad a sor.”

„Teljesen megértem és átérzem, amit mindannyian érzünk ezzel az Omicron variánssal kapcsolatban, a kimerültség érzését, és hogy már megint kezdődik minden elölről. De szeretném kihangsúlyozni mindenki számára jól érthetően, hogy most a helyzetünk összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy évvel ezelőtt. Ami most történik, az az, hogy arányos elővigyázatossági intézkedéseket teszünk, miközben tudósaink megfejtik ezt az omicron variánst.”

Az NHS England vezérigazgatója, Amanda Pritchard elmondta, hogy kapacitást kíván felszabadítani, hogy a kórházak, háziorvosok és más szolgáltatók több emlékeztető oltást adhassanak be. Pritchard elmondta azt is, hogy a háziorvosok és a gyógyszertárak oltásonként 15 fontot kapnak majd január végéig, ezen felül további 5 fontot a vasárnaponként beadottak után, a jövő hónap végéig pedig extra 30 fontot minden olyan beadott oltás után, ahova házhoz kell menni.

Ami egy újabb Lockdown esélyeit illeti…

Boris Johnson szerint az újabb országos bezárás „rendkívül valószínűtlennek” tűnik, a miniszterelnök ugyanakkor elmondta, hogy a kormány semmit sem zárt ki teljesen a jelenlegi fejleményeknek köszönhetően:

„Nem zárhatunk ki teljesen semmit, azt kell mondanom. Nagyon valószínűtlennek tartom, hogy egy újabb olyan lezárás történjen, mint amilyen korábban volt, ezt őszintén ki merem jelenteni. De mindent folyamatosan felülvizsgálunk. A Delta variáns elleni harcunkban úgy gondoljuk, hogy alapvetően úgy haladnak a dolgok, ahogy terveztük, tehát bár az esetek száma viszonylag magas, a kórházi felvételek száma csökken, és csökken a halálozások aránya is, és ez a döntő fontosságú dolog, amit leginkább szem előtt tartunk. Jelenleg tehát nem látunk okot arra, hogy áttérjünk a B-tervre, de ahogy már sokszor mondtam, ezt folyamatosan felül kell vizsgálnunk.”   Forrás

Megosztás