75 újabb omicron variánsos eset 1 nap alatt Angliában: újabb korlátozások jöhetnek 1

Több mint duplájára ugrott az omicron variánssal fertőzöttek száma 24 óra leforgása alatt pénteken az Egyesült Királyságban, miután további 75 újabb fertőzöttet regisztráltak Angliában, 16-ot Skóciában és az elsőt Walesben. Jelenleg így már összesen 104 esetet azonosítottak Angliában, további 45-öt Skóciában és egyet Walesben.

75 újabb omicron variánsos eset 1 nap alatt Angliában: újabb korlátozások jöhetnek 3

Jelenleg még nincs megerősített eset Észak-Írországban. Dr. Jenny Harries, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) vezérigazgatója azt mondta, hogy az eddig felderített esetek közül több sincs összefüggésben külföldi utazással, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában már elkezdték egymást is megfertőzni az emberek az új variánssal, és nem csak azok fertőzöttek, akik más országból hozták be a vírus új mutációját a szigetországba.

„Az országban jelenleg is rengetegen dolgoznak azon, hogy azonosítsák és nyomon kövessék az összes omikron variánssal fertőzött esetet és mindenkit, akik velük kapcsolatba léptek.” – mondta Dr. Harries tegnap esti nyilatkozatában. „Fontos, hogy mindenki, akinél a Covid-19 tünetei jelentkeznek, azonnal különítse el magát és csináljon PCR-tesztet.”

Boris Johnson, brit miniszterelnököt a szakértők közül egyre többen már arra szólították fel, hogy vezesse újra be az otthonról dolgozást, és ezzel együtt tulajdonképpen aktiválja az ún. B tervet. A Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportja (Sage) legutóbbi ülésének teljes hivatalos feljegyzéseiből – amelyet pénteken tettek közzé – az derült ki, hogy a szakértők úgy vélik, hogy az otthonról történő munkavégzésre való áttérés „nagyon releváns” módszer lenne az új változat terjedésének csökkentésére.

A Sage bizottsága arra is figyelmeztette a minisztereket, hogy nem biztos, hogy van arra idejük, hogy megvárják az omicron variánsról készülő elemzéseket, mielőtt döntenének arról, hogy további korlátozásokat vezessenek-e be. Adam Finn professzor, a kormány védőoltási bizottságának (JCVI) tagja szintén azt javasolta, hogy az emberek térjenek vissza az otthonról történő munkavégzéshez.

„Minél többen dolgozhatnak otthonról, annál jobb, amíg nem vagyunk biztosabbak abban, hogy mi fog történni. Időt kell nyernünk. Ha néhány hét múlva eltűnik ez a variáns, akkor mind megnyugodhatunk, de most még abban a helyzetben vagyunk, hogy megelőzhetnénk a nagyobb bajt…” – mondta Finn professzor a The Guardiannek.

Egy a napokban kiszivárgott dokumentumból pedig az is kiderült, hogy a Sage szerint félő, hogy az új variáns egy még az eddigieknél is nagyobb Covid hullámot fog elindítani, és ezért lehet, hogy szigorúbb intézkedésekre lenne szükség…  Forrás

Megosztás