koronavírus oltás

Több nagy nyugati országban csökkent az utóbbi időben jelentősen azoknak az aránya, akik a Covid-19 ellen készülőben levő oltást szeretnék megkapni, és az egyre nagyobb méreteket öltő bizalmatlanságért úgy látszik a legtöbb helyen a kormány vonható felelősségre – derült ki egy érdekes új felmérésből.

koronavírus oltás

Az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban is a lakosságnak csak egy kis része mondta azt, hogy „biztosan” kéri majd a koronavírus elleni oltást, amikor az végre elkészül – derül ki a Kantar felméréséből. Úgy tűnik, Boris Johnson és kormánya hatalmas kihívással néz majd szembe a lakosság széles körű beoltása terén. A briteknek már csak 43 százaléka mondta biztosra, hogy kérni fogja az oltást, ha jogosult lesz rá és ez az arány már júniusban is csak 50 százalék volt. A megkérdezett emberek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy “elképzelhető”, hogy hajlandó lenne beoltatni magát. Ez a szám is csökkent ugyanis nyáron a megkérdezetteknek még a 36 százaléka vélekedett így.

A szkepticizmus az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa egyes részein még magasabbra nőtt az utóbbi időben. Azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik azt mondják, hogy mindenképpen kérnék a vakcinát, a júniusi 47 százalékról ,ostanra mindössze 30 százalékra apadt. A francia állampolgárok mindössze 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen kérné, míg a németek 35 százaléka és az olaszok 38 százaléka biztos benne. Ezekben az országokban is mindenhol csökkent ezen emberek aránya nyár óta.

Emmanuel Riviere, a kutatást végző cég Európa jövőjével foglalkozó központjának vezetője szerint az eredmények “meglehetősen riasztóak” voltak a világ kormányai számára. “Amikor egy nemzet lakosságának jóval kevesebb, mint a fele mondja csak, hogy biztosan kéri az oltást, ez azt jelenti, hogy a kormányok előtt hatalmas feladat áll a bizalom felépítésében bármely jóváhagyott vakcina iránt” – mondta.

Riviere úr elmondta azt is, hogy saját véleménye szerint csak a „leglelkesebb” emberek lesznek, akik ezen a télen „proaktívan” kérik majd az oltást, „mindenki mást pedig majd meg kell győzni” … bár lehet hogy a helyesebb megfogalmazás inkább az lett volna a részéről, hogy akik a legveszélyeztetettebbek vagy akik a legjobban félnek.

A Kantar elemzői azt találták, hogy a kormány iránti alacsony bizalom fontos tényező volt az oltások körüli tétovázásban. Azokban az országokban, ahol a legkevésbé bíznak a kormányzatban – Franciaországban (18 százalékos bizalom) és az Egyesült Államokban (14 százalékos bizalom) szintén a legalacsonyabb az oltás megkapására mutatott hajlandóság. Az Egyesült Királyságban a lakosság mindössze 31 százaléka gondolja úgy, hogy Boris Johnson kormánya megbízható információforrás a Covid-19 oltással kapcsolatban.

Sokan továbbra is szkeptikusak az oltások kifejlesztésének körülményeivel kapcsolatban. A közvélemény-kutató által megkérdezett öt ország közül négyben – az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Olaszországban – a többség aggodalmát fejezte ki az oltások kapcsán az előállításuk sebessége miatt. A briteknek például az 53 százaléka aggódik a Covid oltások biztonsága miatt az elért áttörések gyorsasága miatt.

Az Egyesült Királyság alig néhány napja már 40 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt (ami durván 20 millió ember beoltására elég), és azt remélik, hogy még karácsony előtt el tudják kezdeni az emberek beoltását.      Forrás

Megosztás