Rohamosan nő a kétségbeesett, segítségért kiáltó EU polgárok száma Nagy-Britanniában 1

Az uniós állampolgárok és családtagjaik ezrei igyekeznek az utolsó pillanatban segítséget és tanácsot kérni, így alig pár héttel az új bevándorlási rendszerbe való jelentkezés határideje előtt.

Rohamosan nő a kétségbeesett, segítségért kiáltó EU polgárok száma Nagy-Britanniában 3

Az ügyvédek és a jótékonysági szervezetek azt nyilatkozták a The Independent-nek, hogy „elárasztották” őket a segítségkérések, többek között a pánikba esett emberektől, akik hónapokkal ezelőtt beadták már a jelentkezésüket, és még mindig várják a visszajelzést, hogy megkapták-e a letelepedett státuszt, és azoktól, akik most küzdenek a kérelem benyújtásával, mert csak most észlelték, hogy ezt meg kell tenniük.

A segítségkérések ilyen szintű beáramlása egyben azt jelenti, hogy az ezt a támogatást nyújtó kis jótékonysági szervezetek és ügyvédi irodák küzdenek a kereslet kielégítésével, ami szerintük problémát jelent, mivel nem tudnak mindenkit megfelelően informálni, annyira sokan a felkérés.

A Brexit után az EU-állampolgároknak és azoknak a családtagjaiknak, akik Nagy-Britanniában akarnak maradni, június 30-ig kell jelentkezniük az EU Settlement Scheme-be, és akik ezt nem teszik meg időben, automatikusan okmányok nélkül maradnak – így nem férhetnek majd hozzá az állami támogatásokhoz és kitoloncolás veszélye is fenyegetheti őket.

A legfrissebb kormányzati adatok azt mutatják, hogy március 31-ig összesen több, mint 5,3 millió kérelem érkezett be, amelyből közel 5 milliót már elbíráltak, de még így is van több mint 320 000 ember, aki nem tudja, mi lesz a sorsa. Azt pedig nem tudni pontosan, hogy hány ember van még, aki a jelentkezését sem adta be.

A munkáspárt szerint elfogadhatatlan, hogy az emberek a támogatás hiánya miatt „ilyen helyzetbe kerülhetnek”, a liberáldemokraták pedig felszólították a kormányt, hogy azonnal töröljék el az „önkényes” június 30-i határidőt, mondván, hogy ez az uniós állampolgárokat egy újabb a Windrush botrányhoz hasonló helyzet áldozataivá teheti. A belügyminisztérium erre azt reagálta, hogy azoknak a pályázóknak, akik június 30-ig nem kapnak választ, továbbra sem sérülnek majd a jogai, amíg a pályázatukat le nem zárják.

Az egyik uniós állampolgárokat támogató jótékonysági szervezet áprilisban több mint 1000 hívást kapott segélyvonalára – ez 45 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A weboldalát látogatók száma szintén megnőtt, most májusban 27 000-en böngésztek rajta szemben az áprilisi 22 500-zal és tavaly májusi 2400-zal. Kate Smart, a jótékonysági szervezet ügyvezető igazgatója szerint sok megkeresés olyan emberektől származik, akik nem biztosak abban, hogy jelentkezniük kell-e a rendszerbe, vagy sem. Sokan közülük EU-s állampolgárok, akik huzamosabb ideje tartózkodnak az Egyesült Királyságban.

Christopher Desira, az Egyesült Királyságban tevékenykedő Sepharus ügyvédi iroda igazgatója is elmondta, hogy az elmúlt hetekben „megugrott” a céghez befutó kérelmek száma. Szerinte a Sepharus és a többi, az EU Settlement Scheme-re szakosodott jogi tanácsadó cég is „el van havazva”, és arra figyelmeztetett, hogy „nincs elég ember ahhoz, hogy mindenkinek segítsen, akinek szüksége lenne rá”.

Kevin Foster bevándorlási miniszter erre a következőt reagálta: „Sokféle támogatás áll rendelkezésre a legkiszolgáltatottabbak és azok számára, akiknek segítségre van szükségük az online jelentkezéshez. Összesen 22 millió fontot tettünk elérhetővé az Egyesült Királyságbeli szervezetek számára az emberek jelentkezéseinek támogatásához. ”      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után