Az elmúlt évek során nagyon gyorsan kezdett emelkedni a brit állampolgárságért folyamodók száma, a magyaroknak ráadásul duplán is indokolt a kérelem, ugyanis sokan egyre bizonytalanabbak a jövőt illetően.

21

Az Egyesült Királyságban élő EU-s bevándorlók egyre jobban aggódnak, hogy mi lesz velük, ha a 2017-re várható népszavazáson netán a britek amellett döntenének, hogy kilépnek az unióból. Nincs ez másként a kint élő magyarok esetében sem, de ők sokan az otthoni helyzet bizonytalansága miatt duplán úgy érezhetik, hogy ingoványos alattuk a talaj.

Nagyjából 2.5 millió EU-s állampolgár él Nagy-Britanniában, ebből több, mint 300 ezer magyar. A Guardian által megkérdezett emberek többsége azért kérvényezte az állampolgárságot, hogy ha hirtelen megváltozna a helyzet, nehogy elveszítsék eddigi jogosultságaikat. Az EU-s bevándorlók 2009-ben még összesen 10 ezer kérelmet adtak be, ami 2013-ra 18 ezer főre ugrott.  Az állampolgárságot szerző magyarok száma a legfrissebb statisztikák szerint szintén rohamosan nőtt az utóbbi években. 2009-ben 79 magyar lett brit állampolgár, 2010-ben 244, 2011-ben 259, 2012-ben 509, míg két éve, 2013-ban összesen 810 magyar vált brit állampolgárrá.

Sokan attól tartanak, hogy ha Nagy-Britannia kilép az unióból, vízumra lesz szükség az országba való bejutáshoz. Szóba került olyan is a választások alatt, hogy egy pontrendszer alapján értékelnék a hatóságok, hogy ki dolgozhat a szigetországban. De visszavezethetik a kötelező munkavállalási engedélyt, bonyolíthatják az egészségbiztosításhoz való hozzájutást, szigoríthatják a felsőoktatásba való bekerülést és a vállalkozás indítását is. Továbbá a külföldiekre vonatkozó adók is emelkedhetnének és a nyugdíj megszerzése is bonyolultabbá válhat. Persze ezek csak lehetséges verziók, amiket azonban érdemes átfutni egy pillanat erejéig.

A magyarokat emellett más érvek is terelgetik az állampolgárság megszerzésének irányába. Ilyen például, hogy brit állampolgárként könnyebb kijutni az USA-ba, mások pedig arra hivatkoztak, hogy otthon „kis hazánkban” gyakran egyik napról a másikra születnek olyan döntések, amik az emberek mindennapi életét erőteljesen befolyásolják. A bizonytalanság pedig elég jó motiváló erő lehet ilyen estben. Megint mások a születendő gyermekükre gondolnak előre, hogy ő már brit állampolgárként jöhessen világra, ami szintén megfontolandó.

A brit állampolgárságot megkapók száma egyébként azzal együtt is emelkedett, hogy az elmúlt években szigorodtak a megszerzés feltételei. Az állampolgársági eljárás egyébként nem olcsó, nagyjából 1000 fontba kerül egy felnőtt, és 700 fontba pedig egy 18 év alatti gyerek állampolgársági eljárása. Pozitív elbírálás esetén az eskütételi ceremónia 80 fontos díját is meg kell fizetni. Az állampolgárságot azok igényelhetik, akik legalább 6 éve Nagy-Britanniában élnek, és ez alatt nem töltöttek 450 napnál többet az országon kívül.

További feltétel a büntetlen előélet, és egy angol nyelvi teszt kitöltése. A „Life in the UK” teszt kitöltése az internetes visszajelzések alapján szintén nem egyszerű, és a kérdések 75 százalékára kell helyes választ adnia a kérelmezőknek.

Egyedül a brit házaspárral vagy élettárssal élőknek jár kedvezmény, ők rövidebb az országban való élés után is kérelmezhetik az állampolgárságot. A legtöbb pályázó egyébként a lakhatási követelményeken bukik el, mert például a megengedettnél több időt töltöttek távol Nagy-Britanniától az elmúlt öt évben. Az azonban biztos, hogy mielőtt ilyen döntésre szánjuk el magunkat érdemes mindent alaposan átgondolni, és az összes eshetőséget számba venni, és megfontoltan mérlegelni.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 8,500 fős és elképesztő sebességgel növekszik.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://index.hu/