Robbanások voltak a víz alatt az orosz gázvezetékeknél, már felvételek is vannak 1

Erőteljes víz alatti robbanásokat rögzítettek szeizmológusok Dániában és Svédországban, amit követően gázszivárgást észleltek az orosz gázvezetékeken, az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken egyaránt.

Robbanások voltak a víz alatt az orosz gázvezetékeknél, már felvételek is vannak 3

A robbanásokról a jelentés azt követően látott napvilágot, hogy Dánia miniszterelnöke azt állította, hogy a vezetékek meghibásodását szabotázs okozhatta. „Kétségtelen, hogy ezek robbanások voltak” – mondta az SVT-nek Bjorn Lund, a Svéd Nemzeti Szeizmológiai Központ szeizmológusa.

Ha tényleg egy ilyen jellegű szabotázs történt és valaki szándékosan rongálta meg a gázvezetékeket, az drámai módon felerősítheti az európai aggodalmakat a kontinens energiaellátásával kapcsolatban, mivel az oroszoktól érkező gázra továbbra is sok nemzet támaszkodik, annak ellenére, hogy Moszkva ukrajnai inváziója óta más forrásokra is rászorulnak.

Robbanások voltak a víz alatt az orosz gázvezetékeknél, már felvételek is vannak 4

Először az Északi Áramlat 2 vezetékrendszeren észleltek nyomáscsökkenést, a hétfői nap folyamán. Ezt követően a dán hatóságok azt is elárulták, hogy valahol Bornholm szigeténél szivárog a gáz minden valószínűség szerint. Néhány órával később viszont már a másik vezetéken is elkezdett csökkenni a nyomás.

Mint azóta kiderült, ott is szivárog a gáz, ráadásul két helyen is. A Reuters értesülése szerint a svéd hatóságok közölték, hogy az egyik szivárgás a Svédországhoz tartozó vizeken található, a másik ezzel szemben a dán oldalon van, viszont a kettő nagyon közel van egymáshoz. Kedden egész nap érkeztek a hírek arról, hogy a tengerfelszínen egyre több olyan pontot találnak, ahol gázszivárgás tapasztalható az Északi Áramlat-vezetékeken.

A Nord Stream AG, a hálózat üzemeltetője elmondta, hogy az Északi Áramlat gázvezetékrendszer három helyen szenvedett el “példátlan méretű” károkat egy nap alatt. Azt is közölték, hogy nem lehet megbecsülni, hogy mikorra áll helyre a gázhálózat működése. A német gazdasági minisztérium is beszámolt az Északi Áramlat 1 vezetéken bekövetkezett nyomáscsökkenésről.

Az Északi Áramlat 1 egészen a hónap elejéig szállított gázt Németországba, amikor az orosz energiaipari óriás, a Gazprom megszakította az ellátást, azt állítva, hogy sürgős karbantartási munkákra van szükség kulcsfontosságú részek megjavításához. Annak ellenére, hogy nem szállítanak gázt Európába, mindkét vezeték még mindig tele van gázzal – jelentette a DPA német hírügynökség.

A Gazprom technikai problémákra hivatkozva csökkentette az Északi Áramlat 1-en keresztül szállított gáz mennyiségét, de sokan ezt a lépést az ukrajnai orosz invázió körüli politikai hatalmi játszma részének tartják. A Gazprom június közepén kezdte meg az Északi Áramlat 1-en keresztüli szállítás mértékének csökkentését, a Kanadába javításra küldött turbina szállításának késedelme miatt.

Németország erősen függött az oroszországi földgáztól, de amióta Moszkva megindította az ukrajnai háborút, Berlin más források után kutat.

Az Eurasia Group szerint „a többszörös tenger alatti szivárgás miatt szinte biztos, hogy a következő télen egyik vezeték sem fog gázt szállítani az EU-ba, függetlenül az ukrajnai háború fejleményeitől”. A történtek hatására a gázárak azonnal emelkedni kezdtek…    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után