Rekordszinten a szexuális úton terjedő betegségek Angliában 1

Az új adatok szerint a gonorrhoeás esetek száma rekordszintet ért el  Angliában a tavalyi év során, míg a szifiliszes megbetegedések száma a második világháború óta a legmagasabb szintre emelkedett.

Rekordszinten a szexuális úton terjedő betegségek Angliában 3

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKSA) legfrissebb adatai szerint 2022-ben 8692 szifiliszes esetet regisztráltak, ami 1948 óta a legmagasabb éves statisztika. A gonorrhoeás betegek száma pedig tavaly elérte a 82 592 főt, ami 50 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az UKHSA szerint ez a legmagasabb szám az adatok gyűjtésének 1918-as kezdete óta.

A közegészségügyi hatóság szerint a gonorrhoeás esetek jellemzően „egyre ellenállóbbá válnak” az antibiotikumokkal szemben, és „az a veszély fenyeget, hogy a jövőben kezelhetetlenné válnak”. Összességében 2022-ben 24 százalékkal nőtt a szexuális úton terjedő fertőzésekkel diagnosztizáltak száma, és a helyi önkormányzatok vezetői arra figyelmeztettek, hogy a szexuális egészségügyi szolgáltatások „a túlterhelődés határán” vannak, mivel a finanszírozás folyamatos csökkentése mellett nő az esetek száma.

A chlamydia megbetegedések száma 24 százalékkal, 199 233-ra nőtt 2022-ben az előző évhez képest. Ez azonban alacsonyabb érték volt, mint a 2019 előtt regisztrált esetszámok. Az UKHSA szerint Angliában a 15 és 24 év közötti fiatalok körében nőtt a legnagyobb mértékben a gonorrhoeás megbetegedések aránya – ez a tendencia Skóciában is megfigyelhető.

Az UKHSA közölte, hogy bár a gonorrhoea és a szifilisz diagnosztizálásának növekedése részben a szűrések számának növekedése miatt következett be, a meredek emelkedés „erősen azt sugallja”, hogy a népesség körében nagyobb arányú az STI (szexuális úton terjedő fertőzés) terjedése. A közegészségügyi hatóság szerint 2022-ben naponta több mint 400 STI-t diagnosztizáltak fiatalok körében.

„2022-ben minden eddiginél több gonorrhoea-diagnózist láttunk, különösen a fiatalok körében” – mondta Dr. Hamish Mohammed, az UKHSA epidemiológus tanácsadója. „Az STI-k nem csak kellemetlenséget jelentenek – jelentős hatással lehetnek az Ön és bármely szexuális partnerének egészségére. Az óvszer a legjobb védekezési mód, de ha nem használtál ilyet, amikor utoljára nemi életet éltél egy új vagy alkalmi partnerrel, végezz vizsgálatot, hogy korán felismerd a lehetséges fertőzéseket, és megakadályozd, hogy átadd azt másoknak.”

David Fothergill, a Helyi Önkormányzati Szövetség Közösségi Jóléti Testületének elnöke a következőket mondta: „Ezek az új statisztikák továbbra is azt mutatják, hogy a helyi önkormányzat által megbízott szexuális egészségügyi szolgáltatások az összeomlás szélén vannak, mivel a növekvő esetszám a finanszírozás csökkentésével egy időben történik.”

„Bíztató, hogy egyre többen keresik fel helyi szexuális egészségügyi klinikájukat, ami a nehezen elérhető közösségekkel rendelkező önkormányzatok munkájának, valamint a kínált új, minőségi kezeléseknek a bizonyítéka. Ez az állapot azonban egyre tarthatatlanabbá válik a közegészségügyi támogatások hosszú távú növelése nélkül.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után