Rekordsebességgel nőnek a fizetések Nagy-Britanniában, de még ez is kevés: megdöbbentő új adatok 1

A bérek több mint 20 éve a leggyorsabb ütemben emelkednek a szigetországban, de még így is jócskán elmaradnak a megélhetési költségek emelkedési ütemétől. A fizetések átlagosan 5,7%-kal nőttek Nagy-Britanniában a szeptemberig tartó egy évben, ami a leggyorsabb növekedés 2000 óta, ha nem számítjuk a járványt, amikor az emberek fizetése nagymértékben emelkedett, amikor visszatértek dolgozni a furloughról.

Rekordsebességgel nőnek a fizetések Nagy-Britanniában, de még ez is kevés: megdöbbentő új adatok 3

A bónuszok nélkül számított éves átlagos bérnövekedés a versenyszférában 6,6 százalék volt, míg a közszférában mindössze 2,2 százalék, úgy hogy az infláció ebbe még bele sincs kalkulálva. Az emelkedő árakkal kiigazítva azonban a bérek nem csak hogy nem emelkedtek, de átlagosan 2,7%-kal estek. A megélhetési költségek jelenleg az elmúlt közel 40 év leggyorsabb ütemében emelkednek, nagyrészt az ukrajnai háború miatt. Az energia- és élelmiszerárak repesztenek felfelé, így hónapról hónapra egyre több embernek nehézséget okoz a számlák kifizetése.

A ManpowerGroup, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb toborzója a BBC-nek elmondta, hogy a bérek és az árak közötti egyre növekvő szakadék “egyre nagyobb nyomást gyakorol a háztartásokra”. Az Egyesült Királyságban a munkanélküliségi ráta eközben kismértékben nőtt, 3,6%-ra emelkedett a szeptemberig tartó három hónap során az augusztusi 3,5%-ról – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (ONS).

Bár ez 50 éves mélypont közelében van, a Bank of England arra figyelmeztetett, hogy 2025-re a munkanélküliség csaknem megduplázódik majd, mivel az Egyesült Királyság egy kemény recessziós időszakon megy keresztül a közeljövőben.

Csütörtökön Jeremy Hunt pénzügyminiszter ismerteti majd terveit a gazdaság helyreállítására vonatkozóan, és kiadáscsökkentések és adóemelések várhatók. A The Times kedden arról számolt be, hogy Hunt úr és a miniszterelnök a nemzeti minimálbér jelentős emelését jelentik be, és új támogatásokat is bevezetnek, illetve már meglévőket kiterjesztenek majd a legszegényebb háztartások megsegítésére.

Rekordsebességgel nőnek a fizetések Nagy-Britanniában, de még ez is kevés: megdöbbentő új adatok 4

A legfrissebb számokat kommentálva Mr. Hunt azt mondta érti, hogy “az emberek nehezen megkeresett pénze nem ér annyit jelenleg, mint amennyit kellene”. “Az infláció kezelése abszolút prioritásom, és ez vezérli a nehéz adózással és kiadásokkal kapcsolatos döntéseket, amelyeket csütörtökön hozunk meg és hirdetünk majd ki.”

Rachel Reeves, a Munkáspárt árnyékkancellárja azonban kijelentette, hogy az Egyesült Királyság most „a konzervatív párt 12 évnyi gazdasági hibáiért” fizet.

“Újra csökkentek a reálbérek, 50 év felettiek ezrei hagyták el a munkaerőpiacot, és rekordszámú ember munkanélküli, mert az NHS várólistáin várakoznak, vagy nem kapnak megfelelő foglalkoztatási támogatást.”

Mivel az üres állások száma még mindig rekord magas, a munkanélküliség pedig viszonylag alacsony, a legtöbb munkaadó kénytelen felemelni a béreket, hogy magához vonzza a szükséges munkavállalókat.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után